Spoorzoekertje: de regels (en 3 alternatieven)

Omdat spoorzoekertje echt zo’n buitenspeelspelletje van vroeger is dat altijd leuk blijft, besloten we de regels eens op te schrijven. Wist je bovendien dat je het op meerdere manieren kan spelen? We zijn natuurlijk ook benieuwd welke variant jij vroeger vooral speelde!

Wat is spoorzoekertje ook alweer?

Spoorzoekertje is een alternatieve speurtocht die kinderen zelf uitzetten. Tijdens het buitenspelen verdelen de kinderen zich in twee groepen. De ene gaat pijlen en opdrachten uitzetten met stoepkrijt, de ander zoekt de route. Aan het eind kan je ervoor kiezen om te verstoppen: de groep die de pijlen zette, moet dan gevonden worden. Dit spel is ook leuk voor een kinderfeestje.

De spelregels van spoorzoekertje

Verdeel het aantal deelnemers in twee of meerdere groepen

In principe verdeel je het aantal kinderen dat meedoet in twee groepen. Eentje om de sporen uit te zetten, de ander om de route te volgen. Ga je echter met heel veel kinderen buitenspelen? Dan kan je er ook voor kiezen om je in drie of meer groepen te verdelen. Er blijft één groep verantwoordelijk om de sporen uit te zetten, maar meerdere groepen kunnen vervolgens gaan zoeken.

Aftellen voor vertrek

De groep die sporen gaat uitzetten vertrekt met een paar stukken stoepkrijt. Wie achterblijft moet tellen voor hij mag gaan zoeken. Honderd seconden is een mooi aantal, omdat de eerste groep dan in elk geval anderhalve minuut voorsprong heeft – iets dat je wel nodig hebt om een route te verzinnen, hier en daar wat grapjes uit te halen of opdrachten op te schrijven. Heeft iemand zijn mobiele telefoon bij zich? Dan kan je ook een wekker zetten.

Verzin een route door de wijk

De groep die pijlen zet kan dat op meerdere manieren doen (afhankelijk van de leeftijd):

  • Alleen pijlen in de juiste richting
  • Meerdere opties (bijvoorbeeld een kruis met pijlen in drie richtingen; de zoekers zullen dan moeten bepalen welke kant ze uiteindelijk op moeten)
  • Valse routes (bij een ‘kruispunt’ kan je ervoor kiezen om een paar valse pijlen te zetten, zodat de zoekers wat langer bezig zijn met uitvogelen welke kant ze nu op moeten)
  • Pijlen op moeilijk vindbare plekken, zoals op de muur of heel klein aan de zijkant van het pad
  • Opdrachten voor onderweg

Bedenk onderweg opdrachten voor de andere groep

Je kunt de volgende groep opdrachten laten doen onderweg om tijd te rekken. Denk daarbij aan:

  • Tel tot 50
  • Vraag hier een snoepje
  • Spring tien keer
  • Loop met muizenstapjes tot de volgende pijl
  • Neem een foto van …

Verstop jezelf bij de finish

Ben je bij de finish? Dan kan je ervoor kiezen om de volgers te laten zoeken naar de groep die de pijlen uitzette. Dan heb je een soort spoorzoekertje en verstoppertje in één.

Alternatieven voor spoorzoekertje met pijlen

  1. Gebruik geen stoepkrijt om de pijlen uit te zetten, maar andere sporen (lintjes, draad, gekleurde stenen of veren die je aan palen onderweg bindt).
  2. Maak onderweg foto’s en laat de tweede groep zoeken aan de hand van die pijlen.
  3. Jachtseizoen: een variant op de versie van StukTV, waarbij een ‘gevangene’ (kan dus ook een groepje zijn) op pad gaat en af en toe zijn locatie via GPS moet doorsturen aan de zoekende groep. Aan de hand van de gegevens die je binnenkrijgt, is het de bedoeling dat je de ‘gevangene’ als eerst te pakken krijgt.

Heb je oudere kinderen? Dan is een speurtocht voor tieners ook erg leuk om te doen!

Spoorzoekertje volgens onze dochter en haar vriendinnen?

Na een lange dag die vooral in het teken stond van lamlendigheid, besloot ik onze dochter en een vriendin eens te vertellen over spoorzoekertje. Kijkend naar het plezier wat wij daar vroeger uithaalden, moest dat wel een hit worden. Ik merkte meteen dat kinderen tegenwoordig beduidend minder buitenspelen, want ze had dus werkelijk geen idee wat spoorzoekertje inhoudt.

In eerste instantie keken ze me met opgetrokken wenkbrauwen aan. Een soort speurtocht, maar dan eentje die jezelf moet bedenken? Toch raakten ze, godzijdank, gaandeweg een beetje enthousiast en ze gingen op pad met een paar stukken stoepkrijt. De zus van het vriendinnetje mocht zoeken, dus zo redde ik drie kinderen van de chronische verveling die middag.

Na ongeveer een uur kwamen ze enthousiast thuis. ‘Spoorzoekertje is echt leuk!’ Gelukkig! En passant kreeg een langsfietsende klasgenoot ook een uitgebreid verhaal over hun ‘nieuwe’ spel – “van echt heel vroeger, toen mijn moeder nog jong was”. Soit. Belangrijkste is vooral dat spoorzoekertje gelukkig dus nog steeds kan concurreren met digitale en voorgefabriceerde alternatieven – je moet het ze alleen even uitleggen.

Speelden jullie vroeger ook vaak spoorzoekertje? Welke variant was bij jullie populair? Of had je misschien nog aanvullende regels? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Pixel-Shot – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven