Press "Enter" to skip to content

Spoorzoekertje: de regels (en 3 alternatieven)

Omdat spoorzoekertje één van die buitenspeelspelletjes van vroeger is die leuk blijven, besloten we de regels eens op te schrijven. We zijn natuurlijk ook benieuwd: welke variant speelde jij vroeger vooral?

Spoorzoekertje: de regels

Het doel van spoorzoekertje

Eigenlijk is spoorzoekertje een soort speurtocht (ook prima voor kinderfeestjes). Aan de hand van een uitgezette route van stoepkrijtpijlen of andere sporen mag één groep de sporen uitzetten en de andere groep zoeken.

Verdeel het aantal deelnemers in twee of meerdere groepen

Je hebt sowieso een groepje nodig dat de sporen gaat uitzetten (groep 1), maar ook een deel dat de route gaat volgen (groep 2 en eventueel hoger). Speel je het spel met veel kinderen, dan kan je ervoor kiezen meerdere groepen te laten zoeken.

Aftellen voor vertrek

Spreek vooraf het aantal seconden af dat je moet tellen voor je kunt beginnen met zoeken. Wij kozen vaak voor honderd, omdat groep 1 dan in elk geval anderhalve minuut voorsprong kreeg. Daarmee is de kans vrij klein dat je de anderen tegenkomt. Je kunt ook een wekker zetten als iemand zijn telefoon meeneemt.

Verzin een route door de wijk

Groep 1 gaat op pad met een paar stukken stoepkrijt en zet onderweg pijlen. Afhankelijk van de leeftijd kan je de pijlen op moeilijker vindbare plekken zetten, zoals een muurtje of heel klein aan de zijkant van het pad. Ook is het een idee om af en toe een twee- of driesprong te maken, zodat groep 2 (en hoger) moeten ontdekken of ze links, rechts of rechtdoor moeten.

Bedenk onderweg opdrachten voor de andere groep

Je kunt de volgende groep opdrachten laten doen onderweg om tijd te rekken. Denk daarbij aan:

  • Tel tot 50
  • Vraag een snoepje
  • Spring tien keer
  • Loop met muizenstapjes tot de volgende pijl
  • Neem een foto van …

Maak het iets moeilijker: verstop jezelf bij de finish en laat de andere groep(en) zoeken

Ben je bij de finish? Dan kan je ervoor kiezen om de volgers te laten zoeken naar de groep die de pijlen uitzette. Dan heb je een soort spoorzoekertje en verstoppertje in één.

Alternatieven voor spoorzoekertje met pijlen

  1. Gebruik geen stoepkrijt om de pijlen uit te zetten, maar andere sporen (lintjes, draad, gekleurde stenen of veren die je aan palen onderweg bindt).
  2. Maak onderweg foto’s en laat de tweede groep zoeken aan de hand van die pijlen.
  3. Jachtseizoen: een variant op de versie van StukTV, waarbij een ‘gevangene’ (kan dus ook een groepje zijn) op pad gaat en af en toe zijn locatie via GPS moet doorsturen aan de zoekende groep. Aan de hand van de gegevens die je binnenkrijgt, is het de bedoeling dat je de ‘gevangene’ als eerst te pakken krijgt.

Heb je oudere kinderen? Dan is een speurtocht voor tieners ook erg leuk om te doen!

Spoorzoekertje volgens onze dochter en haar vriendinnen?

Na een lange dag die vooral in het teken stond van verveling, besloot ik onze dochter eens te vertellen over spoorzoekertje. Ze had geen idee – wat ik zo zonde vond. Wij hadden namelijk altijd heel veel plezier als we dit spel deden. Ik vertelde dat het een spel was van vroeger – wat me een paar opgetrokken wenkbrauwen en enige weerzin opleverde – maar uiteindelijk raakten zij en haar vriendinnetjes wel enthousiast. Ze pakten het stoepkrijt en gingen op pad.

Na ongeveer een uur kwamen ze enthousiast thuis. ‘Spoorzoekertje is echt leuk!’ Vanaf dat moment deden ze het vaker en zag je ineens weer overal gekleurde stoepkrijtpijlen in de buurt. Gelukkig maar. Dat bewijst dat spoorzoekertje nog steeds prima kan concurreren met digitale alternatieven – je moet het ze alleen even uitleggen.

Speelden jullie vroeger ook vaak spoorzoekertje? Welke variant was bij jullie populair? Of had je misschien nog aanvullende regels? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids