Speurtochten voor tieners: 9 x inspiratie en ideeën

Speurtochten voor tieners? Ja zeker! Ook voor deze leeftijdsgroep is het nog superleuk om lekker buiten op pad te gaan en eventueel te strijden tegen een ander groepje. Maar hoe maak je een speurtocht nog spannend genoeg voor je tiener? Hieronder vind je genoeg inspiratie en ideeën om zelf mee aan de slag te gaan. Succes en veel plezier!

Inspiratie en ideeën voor een speurtocht voor tieners

Bedenk een spannend verhaal en bouw daar een speurtocht omheen

Het helpt als je kijkt naar een historisch verhaal uit jullie regio. Heeft er ooit een gravin gewoond? Of iemand anders uit de geschiedenis die tot de verbeelding spreekt? Als je zelf een speurtocht wil bedenken kan je dat als volgt aanpakken:

  1. Kies een opvallend figuur uit de geschiedenis
  2. Verzin er een verhaal omheen: waar woonde ze? Waar speelde ze buiten en wat deed ze?
  3. Maak een speurtocht aan de hand van (zelf bedachte) dagboekfragmenten. Je kan met tieners best een langere route maken.
  4. Maak gebruik van monumenten en bijbehorende QR-codes onderweg om het verhaal nog meer tot leven te brengen.
  5. Ga met de kinderen op zoek naar de plekken uit het verhaal en voer daar verschillende opdrachten uit. Maak foto’s, tekeningen, bedenk raadsels… Je kan het zo gek maken als je zelf wil!

Bingo speurtocht

De Bingo speurtocht lijkt een beetje op de fotospeurtocht die hieronder staat, maar dan met een kleine twist. Alle teams krijgen een blaadje mee met 25 verschillende dingen – net als op een Bingokaart – die ze onderweg moeten fotograferen. Dat kan simpel zijn (een paardenbloem) of lastiger (boeddhabeeld). Het team dat als eerste terug is met alle foto’s (of dat de meeste correcte foto’s weet te maken binnen de tijd), wint!

Foto speurtocht

Een foto speurtocht kan op verschillende manieren.

  1. Je geeft ze een lijst mee met voorwerpen of plekken die ze onderweg moeten fotograferen. Daarbij lopen ze dus geen vooraf bedachte route.
  2. Aan de hand van een lijst met foto’s moeten ze de juiste route vinden.

Welke manier je ook kiest, ze zijn allebei leuk om te doen. De eerste vergt wat creativiteit (zo kan je punten geven aan het team met de origineelste foto’s), de tweede vooral goede observatie.

Geocaching

Een moderne manier van schatzoeken, dat is wat geocaching eigenlijk is. En vanwege het karakter van dit type speurtochten is het leuk voor jong en oud – dus ook voor tieners. Via een app op je smartphone kan je een bepaalde schat vinden. Vaak verstopt in een kistje of bakje. Zorg wel dat je iets meegeeft (of meeneemt) om erin terug te stoppen.

Spookspeurtocht

Voor deze tienerspeurtocht moet je wel beschikken over stalen zenuwen, maar het is echt ontzettend leuk om te doen. Wat je nodig hebt?

  • Een groepje tieners (jongens of meisjes, maakt niet uit) – verdeel ze in groepen
  • Een route door de donkere nacht
  • Vrienden die het leuk vinden om als acteur mee te helpen

Stuur ze op pad aan de hand van een route (en met begeleiding van een volwassene). Onderweg lopen jullie langs verschillende plekken waar acteurs staan in een spookachtige sfeer. Bijvoorbeeld een heks, spoken (met lakens over hun hoofd) of mummies. Zij geven een opdracht die de groep moet uitvoeren voor ze verder kunnen. Vergt iets meer voorbereiding, maar succes gegarandeerd! Hier praten ze nog lang over na.

Merel: ‘Mijn leukste feestje ooit? Dat was in de brugklas. De ouders van een klasgenootje hadden de hele klas uitgenodigd voor een disco- en slaapfeest. Halverwege kwam een zogenaamde brief van de politie binnen en dat bleek het begin van een spannende speurtocht. We zagen alles voorbij komen, van dronkenlappen tot iemand die met een bijl voorbij rende. Echt, als oud-klasgenoten uit die tijd dit lezen, weten ze precies wie en wat ik bedoel. Zo geweldig!’

Spoorzoekertje

Misschien vinden je tieners dit eigenlijk te kinderachtig, maar soms kan dat juist ook weer leuk zijn in die leeftijd. De regels van spoorzoekertje zijn simpel: geef een groepje wat stoepkrijt mee en laat die zelf een speurtocht uitzetten voor de andere groep. Na vijf minuten mogen de anderen op pad. En aan het eind wisselen ze.

QR-speurtocht

Je bedenkt een route voor de speurtocht en print vooraf QR-codes uit. Die maak je online, kan je printen en onderweg ophangen. De één wat duidelijker dan de ander natuurlijk. Voor tieners is dit ook leuk, want het is een interactieve speurtocht en ze kunnen hun telefoon gebruiken. Aan de hand van die QR codes bedenk je opdrachten of geef je hen bijvoorbeeld een hint voor de volgende locatie.

Vossenjacht

Een bekende variant van de speurtocht is vossenjacht – vaak leuk op kamp van school of de sportvereniging. Hierbij is er een groep ‘vossen’ en verschillende groepen die op zoek gaan. De vossen zien er opvallend uit, meestal verkleed (dat kan in feestthema of gewoon heel bijzonder) en de kinderen moeten proberen zoveel mogelijk vossen te pakken te krijgen binnen een bepaalde tijd.

Je kan verschillende varianten spelen:

  1. Iedere vos heeft een puzzelstuk bij zich; de groep die als eerst een complete puzzel weet te leggen op het startpunt wint.
  2. Van elke vos krijg je een hint die moet leiden tot een geheim eindpunt. Wie lukt het als eerst de oplossing te bedenken?
  3. ‘Wetten en regels’: de vossen moeten proberen om ongezien zoveel mogelijk regels te overtreden. Lukt het de teams hen te betrappen, dan kost ze dat geld. De vos die eindigt met het meeste (nep)geld wint!

WhatsApp speurtocht

Aangezien tieners toch het grootste deel van de dag met een telefoon in hun handen lopen, waarom geen gebruik van maken? Je kan WhatsApp speurtochten kopen voor ongeveer een tientje, maar natuurlijk ook prima zelf maken. Hoe?

  • Verdeel ze in twee teams
  • Stuur aanwijzingen via de app over hun looproute.
  • Zodra ze met een foto kunnen laten zien dat ze op de juiste plek zijn beland, stuur je een opdracht. Beantwoorden ze die goed? Dan kunnen ze door naar het volgende punt.

Het leuke van een WhatsApp speurtocht is dat je hem heel interactief kan maken. Laat ze bijvoorbeeld een korte video opnemen, stuur muziek en laat hen raden wie de artiest is of geef als opdracht mee om een foto te maken van hun groepje. Per goed antwoord krijgen ze punten en het team met de meeste punten wint de speurtocht.

Welke speurtocht die hierboven staat vind jij het leukst? Heb je leuke herinneringen? Misschien nog een ander idee voor een toffe speurtocht voor tieners of wil je gewoon iets kwijt? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©William Perugini – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Speurtochten voor tieners: 9 x inspiratie en ideeën”"

  1. Dag Merel, wat een goed artikel is dit, het kaart niet alleen een onderwerp aan dat voor kinderen erg belangrijk voor de ontwikkeling van het oplossende vermogen maar er is ook goed nagedacht over de hedendaagse situatie en de daarbij uitgevonden online varianten van een speurtocht. Groetjes, Anne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven