Speurtocht voor kleuters: de leukste ideeën

Wil je graag een speurtocht organiseren voor kleuters, maar heb je geen inspiratie? Wij zetten de leukste ideeën voor je op een rijtje.

Kinderfeestje organiseren met speurtocht

Als onderdeel van je kinderfeestje is een speurtocht superleuk om te doen. En je hoeft daar helemaal geen kant-en-klaar pakket voor te bestellen: zelf maken is toch veel leuker? Het enige dat je nodig hebt is een beetje fantasie, enthousiasme en onderstaande tips!

Waar moet je rekening mee houden?

Maak het vooral niet te lang. Kleuters hebben een beperkte aandachtsspanne en vinden het vaak maar niks om kilometers te moeten wandelen. Zorg voor een overzichtelijke route en ruimte om daarna te spelen.

Inspiratie speurtochten voor kleuters

Piraten schatkaart

Voor kinderen in de kleuterleeftijd spreekt een ‘echte’ schatkaart natuurlijk enorm tot de verbeelding. Het is helemaal niet zo moeilijk om te maken en bovendien ziet het eindresultaat er spectaculair uit.

DIY schatkaart speurtocht voor kleuters

Zo maak je een piraten schatkaart

Nodig

 • Een vel papier of karton (handig om iets vergeeld karton te gebruiken, dan is de kleur al bijna goed)
 • Sterke thee

Zo maak je de piratenschatkaart

 • Leg je papier of karton te weken in een bak met sterk theewater. Een dienblad is ook prima trouwens. Je giet het water over je karton heen en zorgt dat het overal bedekt is. Wacht een nachtje.
 • De volgende dag haal je het papier uit je bak of van het dienblad en legt het te drogen. Kan prima op het aanrecht.
 • Zodra het droog is, kan je de zijkanten branden – als een echte oude kaart. Doe dit wel voorzichtig, voor je halve kaart afbrandt 😉

Verzin opdrachten voor de speurtocht

Het is handig om je route uit te schrijven aan de hand van opdrachten. Zoals:

 • Loop naar het eind van de straat
 • Ga naar links en stop bij het groene hekje
 • Daar hangt jullie eerste opdracht

Bij kleuters moet je er goed op letten dat je het allemaal niet te moeilijk maakt. Probeer het desnoods eerst even uit, zodat je weet of het goed te doen is.

Spoorzoekertje

Was vroeger al een succes, maar spoorzoekertje is natuurlijk nog steeds leuk. Je kunt de route makkelijk uitzetten met sporen:

 • Stoepkrijt pijlen
 • Ballonnen
 • Veertjes
 • Zelfgemaakte borden
 • Linten
 • Foto’s (makkelijk te maken met een Instax – gaatje erdoor, lint eraan en ophangen in een struik of aan een paaltje) met daarop de richting of het volgende punt
 • Vlaggetjes
 • Takken
 • Steentjes
 • Getekende cadeautjes
 • Opdrachtkaartjes

Wat neem je mee tijdens de speurtocht?

 • Pleisters
 • Telefoon
 • Zonnebrandcrème
 • Handdoeken (mocht je een waterspelletje doen en een paar doorweekte kinderen hebben)
 • Mobiele telefoon (voor het geval dat)

Welke route neem je voor je speurtocht?

Met kleuters is het vooral slim om het allemaal niet te lang te maken. Je kan best een route van in totaal 400 meter kiezen en – met behulp van opdrachten – dit gewoon iets langzamer te lopen. 30-45 minuten is echt maximaal met kleuters, daarna verliezen ze hun interesse. Door tussendoor spelletjes te doen, leid je ze bovendien af.

Het is handig om te eindigen in een speeltuin. Hier kan je eventueel een piratenschat (koelbox met ijsjes) verstoppen, zodat ze nog iets te vieren hebben. En daarna kunnen ze een kwartier tot halfuur lekker spelen.

20 spelletjes en activiteiten voor je (kleuter)speurtocht

Schipper mag ik overvaren

‘Schipper mag ik overvaren’ is een ideaal spelletje als je tijdens de speurtocht over een bruggetje gaat. Om beurten zingen de kinderen het liedje, waarop het kindje in het midden mag zeggen hoe ze naar de overkant moeten lopen: fladderend als een vlinder, wandelen, berenpassen, mierenstapjes. Je kan alle kanten op! Tenzij je geld moet betalen natuurlijk.

Annemaria Koekoek

Een kindje (de tikker) staat tegen een muur, de rest staat erachter. Het kind bij de muur zegt: ‘Annemaria Koekoek’ en draait zich om. Wie op dat moment nog beweegt is af. Als een kleuter in het veld de muur aanraakt, is hij de volgende. Maar de tikker kan ook besluiten om iemand af te tikken in het veld.

Ringwerpen

Je kunt hiervoor zelf ook spellen kopen. Het is ideaal als je op een veld kunt staan en daar ringen kan gooien, maar sommige spelletjes zijn ook prima voor op straat. Je kan de kleuters tegen elkaar laten spelen of strijden in teams. Wie de meeste punten heeft wint het spel.

Stoepkrijten

Laat ze bijvoorbeeld een trap mooi inkleuren, halverwege de route. Het resultaat is leuk en vrolijk, de kinderen vinden het vaak leuk. Wel bestaat bij kleuters de kans dat ze het na een paar minuten weer gezien hebben. Houd hier ook rekening mee.

Beestjesbingo

Teken vooraf een aantal insecten op papier en plak ze op een apart Bingoblad. Perfect om te spelen in de speeltuin of ergens langs de route, als je in een groene omgeving woont. Als ze alle beestjes kunnen afstrepen, hebben ze bingo en mogen ze bijvoorbeeld op zoek naar de ‘schat’.

beestjesbingo speurtocht kleuters

Doe een dansje

Je kunt onderweg een opdracht verwerken in je speurtocht waarop staat dat de kinderen een dansje moeten doen. Kies muziek die bij hun belevingswereld aansluit (of het lievelingsliedje van je kind) en zet hem aan, wat heel makkelijk kan met je telefoon natuurlijk. Plezier gegarandeerd!

Groepsfoto maken

Laat de kinderen bij elkaar gaan staan en maak een foto! Heb je meteen een mooie groepsfoto als aandenken aan het feestje zonder dat je ze ervoor hoeft te vragen.

Eventueel kan je thuis nog een fotolijst maken van karton en versieren met de kinderen. Dit aandenken geef je na het feestje.

Zoek de wekker

Verstop ergens in de bosjes een wekker en laat de kinderen hem zoeken voor hij afgaat. Je kan dit eventueel ook laten doen door iemand anders terwijl jullie nog thuis zijn.

edenk om de beurt een bijzondere manier om te lopen

Op een gegeven moment zullen de kleuters misschien wat onrustig worden en snel vooruit gaan rennen. Om dat te voorkomen kan je hen om beurten iets laten verzinnen: springen, hinkelen, ministappen of juist reuzepassen, zijwaarts lopen of met je handen op je tenen… Leef je uit!

Puzzelen

Een kleine speurtocht binnen de speurtocht. Verstop bij een volgende opdracht verschillende puzzelstukjes in de bosjes. Niet te lastig, maar wel zo dat ze even moeten zoeken. Als alle stukken gevonden zijn, mogen ze proberen de puzzel te maken.

Mini-quiz

Afhankelijk van de groep kleuters die je voor je hebt, kan het ook leuk zijn een korte quiz te doen met vragen over het thema van jullie feestje. Denk makkelijk: hoe weet de piraat waar de schat ligt? Wat dragen prinsessen op hun hoofd?

inspiratie speurtocht kleuters spelletjes

Kartonnen dieren zoeken

Als onderdeel van de speurtocht kan je vooraf dieren tekenen op papier en in de bosjes hangen. Laat elk kindje een spin (zoals op de foto hierboven) of ander dier zoeken.

Blik werpen

Blik werpen is misschien een oud spelletje, maar blijft leuk. Je hoeft de blikken niet per se neer te zetten, maar kan ze ook gewoon meenemen van huis. Je zet ze ergens halverwege de route op een klein bankje of op de grond, waarna de kinderen ze met pittenzakjes mogen proberen om te gooien.

Estafette met ballonnen

Verdeel de kleuters in twee groepjes. Ze mogen nu proberen om zo snel mogelijk de ballon aan elkaar door te geven richting de andere kant. Wie het eerst aankomt, wint!

Watergevecht

Zeker als het een behoorlijk warme dag is, kan het heerlijk zijn om de kinderen halverwege wat afkoeling te geven. Je zet twee emmer met waterballonnen neer, verdeelt ze in teams en laat ze elkaar proberen nat te gooien. Wie het droogst blijft, wint.

Bellenblazen

Het hoeft niet altijd een spelletje te zijn natuurlijk. Gewoon mooie bellen blazen is ook al heel leuk, zeker voor kleuters.

Waterspelletjes

Je kan verschillende soorten speelgoed kopen, de leukste verzamelden we hieronder! Erg lekker als het zonnig is en jullie zin hebben in afkoeling.

Tikkertje

Tikkertje is altijd goed. Hebben jullie een mooi (sport)veldje in de buurt – waar geen hondenpoep ligt? En behalve tikkertje kan je de volgende varianten ook eens proberen.

 • Wc tikkertje Wanneer je wordt getikt, ga je door je hurken en wacht je tot iemand je komt ‘doorspoelen’. Daarna mag je weer meedoen. Je kunt bij kleuters om de minuut wisselen van tikker. Helemaal leuk als ze in de poep- en plasfase zitten.
 • Hoe laat is het? Een leuk spelletje van vroeger: Heks, hoe laat is het? Het kindje dat de heks is, zegt een tijdstip – bijvoorbeeld ‘vijf uur’. Daarop zetten alle kinderen vijf stappen naar voren. Net zolang tot ze roept: ‘Etenstijd!’ Daarop mag ze zich omdraaien en de kinderen gaan tikken. Voor kleuters kan dit wat spannend zijn; je kan er ook ‘Vlinder, hoe laat is het?’ van maken.

Zaklopen

Je hebt alleen twee of meer juten zakken nodig en je kan gaan! Liefst wel zonder Sinterklaaslogo, anders moet je weer een uitleg verzinnen waarom je nu al een zak hebt liggen thuis…

Eier- of aardappelrace

Zet een parcours uit, eventueel met stoepkrijt, en verdeel de kinderen in twee teams. Ze moeten met een ei of aardappel op hun lepel zo snel mogelijk naar de overkant rennen. Je kan er eventueel een teamactiviteit van maken (moet je alleen wel kiezen voor aardappels). Aan de overkant moet je dan de aardappel in een bakje gooien en snel terugrennen met de lepel voor de volgende speler. Wie het eerst alle aardappels aan de overkant heeft, wint.

Vertoppertje (aan het eind van de speurtocht)

Wanneer je eindigt bij een speeltuin, is dat natuurlijk ook meteen de ideale plek voor verstoppertje. Spreek met de kinderen af tot waar ze mogen komen en doe zelf lekker mee. Plezier gegarandeerd!

Welke spelletjes spelen jullie onderweg? En heb jij weleens een speurtocht gemaakt voor een (kleuter)kinderfeestje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven