Spelletjes voor onderweg? Zo overleef je die lange autorit!

Ga je komende zomer op vakantie en moet je een lang stuk in de auto zitten met de kinderen op de achterbank? Dan wil je natuurlijk wel dat iedereen zich vermaakt. Los van schermtijd kan je de tijd ook doorkomen met een van de onderstaande spelletjes voor onderweg. Kom je allicht een stuk vrolijker aan 😉

Vakantie met kinderen en lang moeten rijden? HELP!

Ken je dat? De felle zon brandt jullie bijna de auto uit, je sluit achteraan in de file, de kinderen klieren alsof ze ervoor betaald worden en jij zou het liefst tijdelijk de auto verlaten. Het ergste van alles is de wetenschap dat je nog minstens vijftig kilometer voor de boeg hebt. Wat nu? Daadwerkelijk even achter de vangrail gaan staan en hopen dat iemand anders de rit voor je afmaakt, is geen optie. Waar je misschien wél gelukkig van wordt, is één van de volgende spelletjes ter afleiding. Voor je het weet ben je thuis!

Het enige dat je misschien nog even moet doen is een printer kopen (de bingo is namelijk echt een aanrader, zowel met kleinere als grotere kinderen). Kleine tip: een hp printer is altijd goed! Wij hebben de Envy 6020 – een relatief eenvoudig maar handig model dat je kan aansluiten op zowel je laptop als telefoon, en dat is echt ideaal. En als zelfs de bingo niet werkt, kan je altijd nog halverwege de snelweg afrijden om ze zich te laten uitleven in een speeltuin in de buurt, Google Maps is your friend meestal.

7 leuke spelletjes voor onderweg

Bingo voor onderweg

Met stip op 1! Via de website van de ANWB kan je een achterbankbingo downloaden, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar oud. Het leuke is dat je kinderen aan de hand van de plaatjes makkelijk kunnen aflezen waar ze naar moeten zoeken. Wij gebruikten hem zelf laatst voor onze rit naar Landal Nieuwvliet-Bad en dat was één groot succes. We hebben nog nooit zo’n makkelijke heenrit gehad, terwijl hij toch ongeveer twee uur duurde. Aanrader dus!

Gele auto

Eigenlijk is het ontzettend simpel: elke keer dat je een gele auto ziet, roep je ‘gele auto!’. Dan krijg je een punt. Sommige mensen doen ook aan Smart (5 punten) en DHL (2).

Twee waarschuwingen: de kleur geel is nog weleens discutabel (is goud ook een tint geel en hoe zit het met een lime-achtige kleur?) en als je er, net als ik, gevoelig voor bent, speel je onbewust het spel ook in je eentje. Maakt op zich niet uit, maar toch is het gek om uit enthousiasme ‘gele auto’ door de auto heen te roepen terwijl je alleen zit.

Het hangt aan de muur en het tikt

Spelletje dat in de jaren vijftig regelmatig op de radio te horen was. Hoewel ik het natuurlijk nooit live heb kunnen horen (al denken de dames misschien anders), speelden we dit vroeger vaak in de auto met mijn opa en oma. Inmiddels doe ik het regelmatig met ze wanneer we een lange rit maken. Het spel gaat als volgt:

Een speler neemt iets in gedachten (mens, dier of ding) en de anderen mogen vragen stellen. Deze mag je alleen met ja of nee beantwoorden, net zolang tot het antwoord geraden is. Simpel toch? Alleen niet echt geschikt voor kleine kinderen, omdat het dan vaak nog te moeilijk is.

Dierenslang

Oud en vertrouwd: een speler begint met een dier, bijvoorbeeld slang. De volgende begint met de laatste letter en zegt een nieuw dier (giraffe) en zo door (eekhoorn), tot niemand meer iets weet. En als jullie enthousiast genoeg zijn, begin je gewoon weer van voor af aan.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Een van mijn favoriete spelletjes voor onderweg! Zeker ook met kleinere kinderen. Ik speelde dit spelletje vaak onderweg met de meiden, ook op peuterleeftijd, als we bijvoorbeeld naar Amsterdam moesten rijden voor een event. Een alternatief is dat je een kleur noemt en dat je samen onderweg zoekt naar alles dat groen is. Is het meteen educatief!

Reisspelletjes uit de winkel

Hoeft niet te moeilijk: wat ben ik? en mens-erger-je-niet kan je ook in de reisversie halen. Net als vier op een rij. En kwartetten of een kaartspel kan je natuurlijk net zo makkelijk meenemen in de auto. Je hebt ook voor iets oudere peuters en kleuters speciale kwartetspelletjes die werken met kleuren en herkenbare karakters, zoals Sesamstraat. Ideaal!

Wie het langst zijn mond kan dichthouden!

In alle jeugdige naïviteit dacht ik dat mijn ouders dit daadwerkelijk een leuk spel vonden. Nou ja, vonden ze ook, maar mogelijk om andere redenen dan ik 😉 Zijn je kinderen een beetje fanatiek en wil je even rust? Neem dan deze tip ter harte!

Wat zijn jouw favoriete spelletjes voor onderweg?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Spelletjes voor onderweg? Zo overleef je die lange autorit!”"

  1. 🤣🤣
    Wie het langste zijn mond dicht kan houden deden opa en oma ook al met René en mij. Ik vind het een van de leukste🤣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven