Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De 7 leukste spelletjes voor fantasierijke peuters

Peuters hebben soms een geweldige fantasie. Daarmee spelen ze verschillende (rollen)spellen en kunnen zelf hele verhalen bedenken. Het is goed om die fantasie te stimuleren, maar op welke manier? In dit artikel vind je 7 makkelijke en leuke manieren van spelen om het magische denken te stimuleren.

Met deze 7 spellen stimuleer je de fantasie

Hutten bouwen

Nodig: kussens, lakens, dekentjes, eventueel een klamboe en lichtjes

Je kan hier vaak wel beter een handje bij helpen. Span de lakens en dekentjes tussen bijvoorbeeld de bank en een kast of de tafel en een paar stoelen. Voor de zekerheid kan je iets zwaars op het uiteinde leggen, zodat de dekens en lakens blijven liggen. Laat de kinderen de hut zelf inrichten met kussens, de lichtjes voor een knusse sfeer en een warme plaid om op te zitten of liggen.

Ideaal voor regenachtige dagen, ook om in te picknicken. Wat kinderen vaak het leukst vinden is het gevoel dat je echt in een soort afgesloten tentje zit – op een plekje voor jezelf. Dat geeft een gevoel van veiligheid.

Samen dansen op muziek

En dan geen liedjes die je het gemiddelde Nederlandse entertainmentteam op vakantie zou zien doen, maar echt dansen op de klanken van de muziek. Klassiek is hiervoor extra geschikt. Denk aan zware pauken die worden afgewisseld door de hoge klarinet. Het ene moment kan je dansen als een beer, dan weer als een licht vlindertje of trippelen als een muisje… Laat je peuter eens leiden en vertellen wat jullie nu zijn.

Knutselen zonder vooropgesteld doel

Als volwassene kan dit best lastig zijn, omdat je eigenlijk bijna alles maakt met een idee in je hoofd. Maar voor kleuters kan het heel goed zijn om hun fantasie te stimuleren. Klei is hiervoor geschikt. Haal een paar potjes of koop boetseerklei en ga allebei aan de slag. Een ander idee? Kartonnen dozen pakken en je peuter laten bedenken wat het gaat worden. Of maak een collage met alle plaatjes die je mooi vindt uit dat ene oude tijdschrift.

Het gaat er in dit geval vooral om dat je creatief bezig bent. Hoe het eindresultaat wordt? Dat ontdekken jullie vanzelf wel! Ook wat kleuren betreft hoeft het allemaal niet realistisch te zijn. Je paddenstoel hoeft geen goed gelijkende vliegenzwam te worden, maar kan prima paars met oranje vierkantjes zijn.

Verkleden als papa of mama

Pak een stel oude kleren uit de kast en laat je peuter zich lekker uitleven. Misschien wil hij zich vandaag verkleden als papa en doet hij alsof hij aan het werk gaat. Of juist hoge hakken aan. Het mag en kan allemaal!

Ook leuk: sieraden die robuust zijn of al wat ouder en kapot mogen. Dat maakt het fantasiespel natuurlijk helemaal af.  

Verzin samen een verhaal met vingerpoppetjes

Bij Hema kan je verschillende vingerpoppetjes halen. Een beetje zoals de poppenkast kan zijn voor iets oudere kinderen. Bedenk samen met je peuter een heel verhaal. Wat maken de dieren mee? Spelen ze met elkaar? Of worden ze juist boos? Alternatief is ze gebruiken bij deze kinderyogakaarten, waarbij de dieren het kaartje kunnen voorlezen en jullie de beweging kunnen nadoen op muziek.

Met poppen spelen

Zeker wanneer er een broertje of zusje bijkomt, zie je dat peuters het leuker vinden om met een babypop te spelen. Het is ook tastbaarder. Ze kunnen op die manier ‘oefenen’ met het aan- en uittrekken van een luier. Of verzinnen hoe ze zelf zouden zijn als poppenmoeder. Je kan dit ook heel goed combineren met het bovengenoemde verkleden.

Muziek maken

Je hoeft geen professioneel drumstel te hebben om even lekker een potje lawaai te kunnen maken. Haal wat pannen uit de keuken en een pollepel en laat je peuter zich uitleven. Voor je het weet loop je al trommelend door de woonkamer terwijl je samen Op een grote paddenstoel zingt; plezier gegarandeerd!

Waarom is het spelen met fantasie zo fijn voor je peuter?

  1. Spelen met de fantasie is leerzaam Het begint bij imitatie, waarbij ze jou gaan nadoen: naar het werk, schoonmaken, koken of de knuffels op de gang zetten. Alles kan nog en mag. Wat er ook bij hoort? Hutten bouwen, iets maken met bouwblokken of eigen verhalen verzinnen en naspelen.
  2. Spelen met fantasie helpt je peuter verwerken Zo leren ze tijdens hun spel jullie huisregels. Misschien wijzen ze hun pop terecht of hoor je ‘jezelf’ ineens praten.
  3. Je peuter oefent met zijn motoriek en leert voor anderen zorgen Essentieel onderdeel van het spelen met fantasie is vaak ook het zorgen voor anderen (poppen en knuffels). Ze voeden, verschonen en knuffelen. Ook leren ze bijvoorbeeld een houten tomaat doorsnijden en maken ze de bijzonderste gerechten in hun speelkeuken.

Belangrijk bij het spelen met fantasie voor peuters

Als je je peuter wil stimuleren zijn fantasie te gebruiken tijdens het spelen, kan je op een aantal dingen letten:

  • Zorg dat ze zelf alle vrijheid hebben om te bedenken en creëren (dus liever vrij tekenen dan een kleurplaat maken en liever een berg kleding van jullie dan dat piratenpakje van Carnaval)
  • Fantasie draait helemaal om het doen alsof. In sommige gevallen kan het voor peuters heel bevrijdend zijn om een bepaalde gebeurtenis in zijn spel te verwerken, zoals het overlijden van een dierbare of de boze juf bij de opvang
  • Probeer je peuter zo min mogelijk te beïnvloeden en laat ze gewoon aan de gang gaan; merk je dat ze vastlopen, dan kan je altijd nog bijspringen

Vind jouw peuter het ook leuk om helemaal op te gaan in zijn eigen spel? En heb je nog aanvullende manieren om de fantasie te stimuleren? Laat het ons weten!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids