Spelen met je kat na de castratie: dit speeltje wil je

Onze kat is een tijdje geleden gecastreerd, met zeven maanden. Vooraf hoorde ik al van meerdere kanten dat katten daarna vaak een beetje lui worden en dat het belangrijk is met ze te blijven spelen. Waarom precies en welke speeltjes hier echt ontzettend goed werken om hem actief te houden, deel ik met je in dit artikel.

Castratie bij een kat

De reden dat we onze kat lieten castreren, is dat hij sowieso niet de fok in gaat en dat we daarnaast willen voorkomen dat hij in alle enthousiasme een poes uit de buurt bevrucht – mocht hij onverhoopt weglopen. Een castratie is een doorgaans kleine ingreep bij katers en hij was inderdaad diezelfde middag alweer de oude. Omdat hij een Britse korthaar is, vinden we het belangrijk extra met hem te blijven spelen. Na de castratie kan een katertje van dit ras namelijk nogal makkelijk zwaar worden en een tikje lui.

Spelen met je kat na de castratie

Al vrij vlug merkten we dat zijn aandacht makkelijker verslapt tijdens het spelen. Hoewel hij in plaats daarvan nogal eens naar onze voeten springt, rent hij niet echt enthousiast achter een balletje aan. Stokken met veertjes en ander speelgoed vindt hij ook minder lang leuk. Met maximaal drie speelminuten, maar wel een kat die op een vervelende manier de aandacht zoekt, zat ik echt even met mijn handen in het haar. Tot we de oplossing per post kregen van Kattenveertjes!

De leukste speeltjes voor je kater

Kattenveertjes

De gelijknamige website biedt speciale springveertjes aan waar je kat achteraan kan rennen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn bedenkingen had, maar onze kater Romeo niet. Die heeft onverminderd plezier en rent continu achter de veertjes aan wanneer je ze door de kamer gooit. Inmiddels komt hij ze ook vaak naar je toe brengen als hij klaar is en opnieuw wil rennen. Bijkomend voordeel is dat ze behoorlijk robuust zijn. Waar veel speeltjes al snel kapot gaan bij ons thuis, blijven deze prima werken.

Wat zijn de kattenveertjes? Springveertjes in vrolijke kleuren die je door de kamer kunt gooien. Je kat kan erachteraan rennen en tegenaan tikken, waardoor ze verder schieten. Op die manier houdt hij ook zijn eigen spel in stand.

Muisjes

Iets waar we hier sowieso een berg van hebben liggen, zijn speelgoedmuisjes. Sommige rammelen, andere hebben veertjes en eentje piept (en werkt op batterijen). Het speelplezier is minder langdurig, omdat hij zelf actief moet spelen om de muizen weer te laten bewegen. Daarom probeer ik de muizen vaak in te zetten ter afwisseling van de veertjes en gooi ik ze zijn kant op, zodat hij ze uit de lucht kan vangen. Op die manier beweegt hij ook en zet hij weer andere spieren in dan tijdens het rennen en jagen.

Balletjes

We hebben drie soorten balletjes voor Romeo: plastic, een stoffen met een belletje (nog van zijn cattery) en een metalen variant met veertjes. Die laatste is wat zwaarder en maakt veel lawaai, waardoor hij weinig interesse toont. Bovendien moet hij daar zelf voor werken en dan komt toch zijn luie aard weer naar boven. De stoffen en plastic balletjes zijn wel favoriet. Voordeel van die laatste is dat hij wat robuuster is en niet makkelijk kapot kan. Anders dan de muisjes rollen ballen natuurlijk gemakkelijk door wanneer je er kort met je pootje tegenaan tikt, wat het spelplezier vergroot en je kat langer actief houdt.

Speeltjes die hier geen succes zijn? Catnip

Onze kat reageert niet goed op catnip. Er zijn echter relatief veel speeltjes op de markt waar dit in verwerkt wordt. Van kussentjes om op te bijten tot stokjes en andere zaken. Romeo wordt hier echter agressief van. Dat is ook niet zo gek, want het kattenkruid kan een bepaalde ‘high’ veroorzaken bij katten. De meesten vinden het heerlijk, maar het kan in bepaalde gevallen het gevoel versterken. Zeker dominante katten hebben hier last van. En aangezien ze het minste beetje al kunnen ruiken, hebben we dit speelgoed snel weggedaan.

Inhoud van de Mystery Box

Laatste advies bij kattenspeeltjes: blijf proberen

Van Kattenveertjes kregen we een Mystery Box, afgestemd op onze kater. Vooraf gaf ik een aantal gegevens door (zoals leeftijd, voorkeuren, wat wel en wat niet) en vervolgens ontvingen we een doos vol met nieuwe speeltjes. We ontvingen 4 verschillende muizen, kattenveertjes, een wollen staart, 3 plastic balletjes en een metalen, een zakje met catnip, een zacht hart met valeriaan, snoepjes, een knuffel, hengel en een losse Bonk.

Als gezegd ging de catnip snel naar een andere eigenaar. Dit had ik al vooraf aangegeven per mail: Romeo reageerde hier eerder ook al niet echt lekker op en vanaf het moment dat hij het rook in dit pakket, ging het weer meteen mis. Maar de plastic balletjes, muizen en kattenveertjes waren echt een groot succes. De hengel wisselend. Hij gaat hier vooral achteraan als Sean met hem speelt, maar bij ons lijkt hij minder enthousiast dan voor de castratie. Het kussen met valeriaan vond ik zelf nogal sterk ruiken en daar reageerde hij niet echt op, dus die hebben we ook weggedaan naar een andere katteneigenaar. En de wollen staart moet geloof ik nog even landen; daar komt weinig respons op.

Wat ik persoonlijk fijn vind, is dat hier speeltjes in zaten die ik zelf niet had gekocht. De kattenveertjes bijvoorbeeld: ik had geen idee dat het zo’n groot succes zou zijn. De valeriaan had ik misschien wel in huis gehaald, terwijl dat nu minder enthousiast ontvangen werd (door baasje en kat). Je probeert dus met een mystery box echt nieuwe spullen uit en in dit geval zat daar dus ook de ‘heilige graal’ in waar we de komende jaren nog veel lol aan zullen beleven. Een fijne aanwinst dus voor zijn bak met speeltjes! Daarom vind ik dit echt een leuke aanrader.

Heb jij weleens een mystery box gekocht of op een andere manier jezelf laten verrassen met speeltjes voor je kat? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Verder dus nogmaals het advies om lekker met je kater te blijven spelen, zeker na de castratie. Op die manier blijven ze fit en gezond.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Katrin Baidimirova – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven