Speelgoed van het Jaar 2021 | De verkiezing

De verkiezing Speelgoed van het Jaar bestaat al bijna vijftig jaar. Niet alleen stellen ze dit jaar een Directeur Speelgoed aan (van 6-14 jaar oud), ook zijn afgelopen dinsdag alle winnaars bekend gemaakt. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere directeur én op welk mooi speelgoed je in 2021 kan stemmen voor de publieksprijs.

Speelgoed van het Jaar verkiezing 2021: de winnaars (van de vakjury)

Categorie A (0-3 jaar)

SmartMax My First Acrobats (Smart Games)

My First Acrobats zijn vormen in verschillende kleuren die een cirkel, vierkant en driehoek kunnen maken. Je kunt verschillende vormen namaken van een kaart of zelf aan de slag gaan. Door de juiste constructie te bouwen, balanceren de acrobaten op elkaar.

Speelgoed van het Jaar 2021 MyFirstAcrobats
Koop MyFirstAcrobats bij Bol.com

Speel Stopdans met Dansende Bing (Spectron)

Je kindje kent Bing vast al van televisie. Met deze mooie pop kan hij lekker gaan dansen, maar let op! Als de muziek stopt, moet je stilstaan als een standbeeld.

Peppa’s wereld van hout (BOTI)

Een prachtig poppenhuis voor Peppa Big, inclusief accessoires om mee te spelen. Gemaakt van duurzaam hout en natuurlijk geschikt voor jonge kinderen.

Categorie B (4-5 jaar)

Play-Doh – Prachtige taarten oven (Hasbro)

Is je kind dol op bakken? Dan is de taartenoven van Play-Doh het perfecte cadeau. Hiermee kunnen ze namelijk taarten maken, en hoe. Je plaatst de klei in de oven, ziet je taartje rijzen en daarna maak je hem af met ‘slagroom’ en mooie decoraties.

Speelgoed van het jaar 2021 4-5 jaar prachtige taarten oven
Koop de Play-Doh set bij Bol.com

Flextreme Discovery Set (Smoby)

Is je kind dol op auto’s en vindt hij niets leuker dan hele banen bouwen voor zijn raceauto’s? Dan biedt de Flextreme Discovery Set je een mooie nieuwe uitdaging. De baan is flexibel, zoals de naam al zegt, en kan eindeloos gelegd en herlegd worden.

Washimals huisdieren set (Crayola)

Washimals zijn witte diertjes die je met je stift omtovert tot prachtige creaties. Doordat de stift waterafwasbaar is, kan je eindeloos opnieuw tekenen. Daarnaast zijn het natuurlijk ook gewoon poppen waarmee je een eigen avontuur kan bedenken – al dan niet in combinatie met één van de andere Washimals dierensets).

Speelgoed van het jaar 2021 4-5 jaar Washimals huisdieren Crayola
Koop de Washimals bij Bol.com

Categorie C (6-7 jaar)

Geomag Super Color Recycled (Selecta)

Met magnetische staafjes, stalen bollen en magnetische bouwstenen kan je maken wat je wil. Het is constructiespeelgoed, maar dan op een hele verrassende manier. Het stimuleert zowel bouwkundig als ruimtelijk inzicht en creativiteit. Extra leuk om te weten: dit product bestaat voor meer dan 50% uit gerecycled materiaal!

Speelgoed van het jaar 2021 6-7 jaar GEOMAG super color recycled selecta
Koop GEOMAG Super Color bij Bol.com

Kidi DJ Mix (VTech)

Waan jezelf een echte DJ met deze Kidi DJ Mix van VTech. Je kan eigen geluiden toevoegen, ‘scratchen’ en je eigen muziek opnemen.

Speelgoed van het jaar 2021 kidi dj mix vtech 6-7 jaar

Battle Cubes (BOTI)

De MARVEL Battle Cubes zijn een heel eigentijdse variant op het bekende spel steen-papier-schaar. Voor je de Battle Cube gooit, stel je één van die drie symbolen in en vouwt hem binnenstebuiten om je keus te verbergen. Gooi allebei je Battle Cube om te zien wie de winnaar is.

Categorie D (8-9 jaar)

Reaxion Xtreme Race (Goliath)

De Reaxion Xtreme Race set van Goliath bevat alles dat je nodig hebt om goede circuits neer te zetten met loopings en tegen een vriend(in) te racen. In combinatie met dominostenen kan je onderweg allerlei uitdagingen creëren. Wie wint?

BraceletLacing Factory (TM Essentials)

De BraceletLacing Factory is een nieuwe manier van armbandjes maken. Makkelijk, leuk om te doen en natuurlijk om weg te geven aan je beste vriend(in).

Speelgoed van het jaar 2021 Bracelet Lacing Factory

LEGO Friends Magische Kermisachtbaan (LEGO)

LEGO Friends is mooi, duurzaam speelgoed dat jaren meegaat. De Magische Kermisachtbaan is een musthave als je kind dol is op LEGO. Naast de achtbaan vind je in het midden een goocheltent. De set is bovendien heel leuk te combineren met de andere Magische kermissets, zoals de kraampjes, de reuzenrad en glijbaanset en de Magische caravan.

Speelgoed van het jaar 2021 LEGO Friends Magische Kermisachtbaan 8-9 jaar
Koop de set bij Bol.com

Categorie E (10-11 jaar)

Pixicade (BOTI)

Wil je kind graag meer weten van programmeren? Dan is Pixicade daar perfect geschikt voor. Hiermee leer je namelijk de basisbeginselen, kan je je eigen games ontwerpen en ze delen met de app.

MicroMacro: Crime City (White Gobling)

Je gaat naar een stad (bordspel) waar van alles gebeurt. Wat is er gebeurd, waar komt de dader vandaan en waar is hij naartoe gevlucht? Door samen te werken kan je gedurende het spel alle antwoorden ontdekken. Er zijn verschillende spelniveaus en daardoor is het ook meerdere keren leuk om te spelen.

Koop het spel bij Bol.com

My City (999Games)

My City is een tactisch bordspel waarbij je elke keer een stad bouwt. Naarmate je het vaker speelt, breid je je stad uit en verandert je spel; na 24 keer spelen is er een echte winnaar. Dynamisch dus en spannend tot het eind. Wil je liever steeds op dezelfde manier spelen? Dan kan je ook de achterkant van het bord gebruiken.

Speelgoed van het Jaar 2021 My City 999Games
Koop het spel bij Bol.com

Categorie F (12-17 jaar)

The Next Beat by Tiësto (Eldohm)

The Next Beat by Tiësto is een concept waarmee de volgende generatie DJ’s aan de slag kan. Deze DJ Controller is gecombineerd met een online platvorm en bevat alle noodzakelijke functies om een vliegende start te maken als DJ. Tiësto vervult hierbij de rol van mentor én inspirator.

Paleo (999Games)

Dit prachtig vormgegeven spel vindt plaats in de prehistorie – de periode waarin het eten was of gegeten worden. Precies daar draait dit ook om: werk samen met de andere spelers en zorg ervoor dat jullie niet eindigen als voedselbron.

Koop het spel bij Bol.com

Throw Throw Burrito (Asmodee)

Throw Throw Burrito heb je misschien al eens gezien op social media. Het is een grappig spel waarbij je kaarten moet verzamelen en burrito’s naar elkaar mag gooien zonder zelf geraakt te worden. Ideaal ook om te spelen met kinderen die er niet van houden om te lang stil te moeten zitten; iedereen is in beweging om de burrito’s te ontwijken.

speelgoed van het jaar 2021 Throw Throw Burrito Asmodee
Koop het spel bij Bol.com

Categorie G (volwassenen)

VW T1 Campingbus (PlayMobil)

Een musthave voor de liefhebber van de authentieke VW campers. Dit collector’s item is niet alleen iconisch, maar ook nog eens voorzien van de mooiste details die het geheel afmaken.

Speelgoed van het jaar 2021 VW T1 Campingbus Playmobil
Koop je eigen exemplaar bij Bol.com

20 second Showdown (999Games)

Een grappig partyspel waarbij je razendsnel allerlei uitdagingen moet voltooien en daarmee voorkomt dat de tegenstanders geen zand meer hebben. Wie wint als eerst drie rondes?

Koop het spel bij Bol.com

Mysterium Park (Asmodee)

Een coöperatief spel waarbij je moet samenwerken om het mysterie op te lossen in dit oude landhuis. Hierdoor kunnen jullie de geest (een van de andere spelers) weer tot rust te brengen en de bewoners vrede schenken.

Speelgoed van het jaar 2021 Mysterium Park
Koop het spel bij Bol.com

Aparte categorieën Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar zijn er nog een aantal aparte categorieën waarin prijzen gewonnen kunnen worden. De winnaars:

Puzzels

 • Escape Room The Game: Puzzle Adventures (Identity Games) – geeft een extra dimensie aan de ‘ouderwetse’ puzzel, omdat je het puzzelen combineert met het oplossen van raadsels om te kunnen ontsnappen
Koop de puzzel bij Bol.com
 • WasGij Original 38 Kaasalarm (Jumbo) – een puzzel waarbij je niet namaakt wat je op de doos ziet, maar wat de mensen op die doos zien – in dit geval een kaasmarkt vol buurtbewoners en toeristen
Koop de puzzel bij Bol.com
 • Jan van Haasteren, Efteling Sprookjesbos 1000 (Jumbo) – een puzzel zoals we die kennen van Jan van Haasteren met grappige illustraties en verschillende moeilijkheidsgraden
Koop de puzzel bij Bol.com

Duurzaam

 • Marble’s Racetrax (Brandunit) – duurzaam geproduceerd karton waarmee je een mooie knikkerbaan kunt neerzetten; leuk om alleen te spelen of met je vrienden
Koop bij Bol.com
 • Peppa’s Wereld van hout (BOTI)
 • Geomag Super Color Recycled (Selecta)

Kinderspellen

 • Oma’s woeste waslijn (Megableu) – hang als eerst vier kledingstukken aan de lijn, voor de wind ze wegblaast
 • Apple Twist (Smart Games) – krijg de rupsen in de juiste vorm om ze in de appel te passen voordat je rups of het spelbord van vorm verandert
Koop bij Bol.com
 • Keer op Keer Kids (999Games) – help de verzorgers om de dieren te voeren; dobbel de juiste kleuren en krijg als eerst je dierenverblijf vol
Koop bij Bol.com

Familiespellen

 • Escape your house (Identity Games) – verander je huis in een Escape Room met verschillende opdrachten en los op tijd alle raadsels op om tijdig de timer tot stilstand te brengen
 • MicroMacro: Crime City (White Gobling)
 • Throw Throw Burrito (Asmodee)

Kennersspellen

 • Mysterium Park (Asmodee)
 • Paleo (999Games)
 • Everdell (White Gobling) – je bent de leider van een groep boswezens en gaat in Everdell aan de slag om nieuwe gebieden te ontwikkelen en steden te bouwen (ook leuk om met je familie te doen)
Koop het spel bij Bol.com

SpeelgoedSpeelgoed

Hoe kan je stemmen op het Speelgoed van het Jaar 2021?

Eigenlijk is het heel simpel:

 1. Ga naar de website, waar je kan stemmen vanaf 7 september
 2. Klik per categorie jouw favoriete winnaar aan
 3. Als je klaar bent, bevestig je jouw stemmen

En het leuke? Met het geven van jouw stem maak je ook nog eens kans op een exemplaar van jullie topfavorieten!

Vakjury

De vakjury bestaat dit jaar uit:

Voorzitter

 • Harry Broers (Speelgoedondernemer Intertoys)

Retailjury

 • Mike Bruinsma (Speelgoedondernemer, eigenaar Top1Toys Zeist)
 • Yvonne Lobbes (CEO Lobbes.nl)
 • Marcel de Looper (Senior Sourcer / Category Manager bij bol.com)
 • Koen Nolmans (Gedelegeerd bestuurder ToyChamp NV en ToyChamp BV)

Niet-retailjury

 • Frank Beentjes (Eigenaar uitgever Stoer Magazine)
 • Jeroen Groot (Creative Director Content bij Talpa Media)
 • Lisa Harinck (Coördinator Staf Swazoom Welzijn, Bestuurslid Stichting Incluze, Lid landelijke denktank Samen Spelen)
 • Michiel de Kloet (Eigenaar Kiddostoysclub.nl)
 • Ger Ramakers (Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP)
 • Lex Zielhorst (Gepensioneerd speelgoedinkoper)

Spellenjury

 • Conrad Cras de Groen (spellenspecialist bij the Gamekeeper)
 • Frank Floris (Spellenexpert, bestuurslid het Duivelsei)
 • Mirte Mijnen (Customer Journey Specialist Speelgoed & Hobby bol.com)
 • Sebastiaan van der Pal (Spellenondernemer, eigenaar De Dondersteen, Hengelo)
 • Niels Pieterse Spelontwikkelaar, eigenaar NRP Games

Directeur Speelgoed – Speelgoed van het Jaar

De Directeur Speelgoed werd in samenwerking met het AD gezocht en mocht begin september bij verschillende fabrikanten langs om te kijken hoe het speelgoed nu eigenlijk in de praktijk gemaakt wordt. Daarbij kon hij of zij alle vragen stellen die hij maar had over het proces en zelfs nieuwe suggesties aandragen. Hoe leuk is dat?

Over Speelgoed van Jaar

In een wereld waar veel geïmporteerd speelgoed kwetsbaar is en soms gemaakt van materialen die niet door de Europese keuring zouden komen, is het soms lastig uit te zoeken wat nu écht leuk is om te doen. Gelukkig is er de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Belangrijke kenmerken van alle winnaars zijn:

 • Originaliteit (de spellen zijn geen kopie, maar echt vernieuwend)
 • Duurzaamheid (is het speelgoed niet milieubelastend en wellicht zelfs gedeeltelijk gerecycled?)
 • Speelplezier

Daarbij krijgt elk item een uitgebreid juryrapport waarin je kan lezen hoe het is gesteld met het speelplezier en andere belangrijke punten. Kortom, met één van bovengenoemde winnaars kan het bijna niet meer mis gaan.

Welk speelgoed is jouw favoriet? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven