4 verschillende speelfases van je baby (met speelgoedtips)

Vind jij het ook zo lastig om nu het juiste speelgoed uit te zoeken dat past bij de ontwikkelingsfase van je baby? Ik wel en ik greep vaak mis bij de kinderen of bood ze iets aan waar ze nog lang niet aan toe waren. Omdat het een stuk makkelijker kan, bij deze een overzicht van de soorten speelgoed die je kunt aanbieden per fase.

Spelen met een baby

In de babytijd is spelen vaak erg interactief. Je zingt liedjes, leest voor, kriebelt je baby of bouwt op een gegeven moment misschien wel een klein torentje samen. Van de periode waarin ze meer tegen je aan liggen tot dat ze iets zelfstandiger worden – het is heel leuk om samen te spelen. En met onderstaande tips weet je ook precies wat je kunt halen in welke fase.

Onderstaande fases zijn ingedeeld op de exacte leeftijd. De grenzen zijn echter gemiddeld. Zo zal de ene baby pas vrij laat in fase 2 komen en de ander sneller. Om die reden staat dus ook bij de fases wat je kindje in die periode gemiddeld kan, maar hang er niet te veel aan op. Belangrijkste is dat je kleintje plezier haalt uit het speelgoed dat je aanbiedt, omdat het past bij zijn ontwikkelingsfase.

Fase 1: 0-3 maanden

Speelgoed is eigenlijk helemaal niet nodig in de eerste weken en maanden na de geboorte van je kindje. De wereld van je baby bestaat voor het grootse deel uit zijn gezin, de box en zijn bedje. Samen spelen doe je vooral door lekker te knuffelen, liedjes te zingen en zacht te kriebelen of een muziekje af te spelen op een mobile. Verder vinden ze het heerlijk om tegen je aan te liggen en in slaap te vallen. Meer hoeft eigenlijk nog niet.

Fase 2: 3-6 maanden

De nieuwe fase breekt aan als je baby bewust naar iets grijpt. Ineens zien ze de knuffel in de hoek van de box en willen ze er meer mee dan alleen staren. Ze vinden hun eigen handjes in deze nieuwe fase ook machtig interessant. De wereld ontdekken baby’s voornamelijk met hun mond. Het is dus leuk om speelgoed neer te leggen dat daarop inspeelt: zachte knuffels en zacht speelgoed met verschillende structuren vinden ze geweldig om te voelen.

Fase 3: 6-9 maanden

In de volgende fase zie je dat de wereld van je kindje steeds wat groter wordt. Ze beginnen te tijgeren of kruipen, gaan zitten en houden hun aandacht iets langer bij het speelgoed wat ze zien. Kiekeboe vinden ze geweldig, net als zichzelf bekijken in de spiegel. Wil je graag iets kopen om mee te spelen? Ga dan voor speelgoed dat geluid maakt: zoals een rammelaar of iets anders met een belletje en knisperboekjes. Ook vinden baby’s met deze ontwikkelingsfase het leuk om te spelen met een activity center. Let op dat het materiaal stevig is, geen kleine onderdelen bevat of verf die loslaat.

Fase 4: 9-12 maanden

Je zal zien dat je kindje steeds beter wordt in het pakken van (kleinere) voorwerpen. Ze oefenen veel met de pincetgreep. Op zich heel leuk, maar het is dus ook belangrijker dat je vloer goed schoon is 😉 Je kan vanaf deze fase speelgoed geven waarbij ze dat kunnen oefenen. Denk aan een spiraal waarbij ze de kralen van de ene kant naar de ander moeten verplaatsen. Houten blokken vinden ze fantastisch, net als muziekinstrumenten. Maar pak ook eens een mandje waar je samen speelgoed in opruimt.

En verder: let goed op wat je baby zelf aangeeft

Juist omdat die ontwikkelingsfases niet zo zwart-wit zijn als hierboven staat, helpt het om goed te kijken naar wat je baby zelf aangeeft. Zodra hij geen interesse meer toont in bepaald speelgoed wat eerst voldoende was om minutenlang mee bezig te zijn, is het misschien tijd voor iets uit een volgende fase. Verder sluit goed speelgoed aan op de motoriek waarmee ze oefenen. Op jongere leeftijd is alles groter en nog wat grover, later ontwikkelt de fijne motoriek zich meer en kunnen ze daarmee aan de slag.

Nog wat algemene tips om te spelen met je baby

  1. Let op de veiligheid van het speelgoed. Zorg voor een Europese normering en koop alleen bij een partij die je vertrouwt. Ongekeurd speelgoed bevat soms schadelijke verfstoffen, onderdelen die te klein zijn voor je baby en gemakkelijk losschieten, maar ook materialen die niet goedgekeurd zijn.
  2. Zingen en praten is ook een manier van spelen. Lekker voorlezen vanaf de babyleeftijd, dieren aanwijzen in een boekje, lichaamsdelen benoemen en liedjes zingen, vinden ze heerlijk. De exclusieve aandacht doet je baby sowieso goed.
  3. Ga er zelf bij zitten of liggen en laat je kleintje leiden. Als ze wat ouder worden, kan je best eens voordoen hoe het nu precies werkt met zo’n kralenspiraal. Maar ga er ook eens gewoon bij zitten en kijk wat je baby zelf doet. Juist als je niks probeert te forceren, zie je hoe ze leren doorzetten als iets niet direct lukt en hoe mooi hun ontwikkeling is.
  4. Het hoeft allemaal niet zoveel te zijn. Met een paar stukken speelgoed ben je in de babytijd eigenlijk wel klaar. Het geld dat je hiermee bespaart kan je mooi in een dierentuinabonnement steken of babyzwemlessen!

Wat vond jij echte aanraders in de babytijd? En wat was het lievelingsspeelgoed van je baby? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Lithiumphoto – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven