Met deze soorten verlichting is het altijd gezellig thuis

Een goed lichtplan schrijven is eigenlijk noodzakelijk wanneer je een verbouwing doet. Het helpt je om je altijd goed te voelen in huis en om een passende sfeer te creëren. Maar waar kan je allemaal op letten? Wat is het verschil tussen basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting? En waarom is het zo fijn als je alle drie in huis hebt? In dit artikel vind je antwoord op al je vragen!

Wat is het verschil tussen basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting?

Basisverlichting

Wil je weten wat bij jullie thuis de basisverlichting is? Denk dan aan de knoppen die je indrukt om weer wat licht in huis te brengen: dat is de basis die bij jullie thuis hangt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een lamp in de keuken, mooie hanglampen boven de eettafel en spotjes boven de bank. Deze lichten zorgen samen voor een – zoals de naam al zegt – fijne basis waar vanuit je kunt werken. Als je de verlichting goed instelt, creëer je bovendien een gelijkmatige vorm van licht in je huiskamer. Basisverlichting is een vorm die absoluut niet mag ontbreken, maar zeker ook niet voldoende is voor in huis. Om meer sfeer te krijgen heb je de volgende soorten namelijk minstens zo hard nodig.

Sfeerverlichting

Heel spannend is het natuurlijk niet: sfeerverlichting zorgt voor sfeer. Desalniettemin mag het zeker niet ontbreken in huis. Waar je basisverlichting tijdens een gezellige avond soms kan voelen als te fel, is een sfeerlamp juist knus en warm. Het geeft wat meer zachtheid aan het interieur. Daarbij kunnen goede wandlampen of een staande lamp naast de bank ook zorgen voor een gevoel van intimiteit. Aan de andere kant kan je ook kiezen voor sfeerverlichting boven de eettafel. Dit geeft net iets meer gezelligheid aan tafel – iets dat je, zeker met moeilijke eters in huis, best wel kan gebruiken als gezin! Ligt het in elk geval niet aan de lampen…

Vind je het lastig om te bepalen in welke verhouding je sfeerlicht tot basisverlichting moet aanhouden? Ga dan vooral af op je gevoel. Speel een beetje met de diverse lichtsoorten tot je een balans vindt waar je je fijn bij voelt. Per slot van rekening is een interieur ontzettend persoonlijk. Jij moet je thuis goed voelen, niemand anders. Dus kijk naar de verschillende soorten lampen die er op de markt zijn en ga eens naar een speciaalzaak.

Accentverlichting

Misschien hebben jullie een paar prachtige schilderijen hangen? In dat geval kan je ook kiezen om accentverlichting op te nemen in je lichtplan. Juist door daar wat extra aandacht aan te geven, komen deze stukken mooi uit. Accentverlichting werkt verder ook prima in of bij je kast, of eventueel onder de keukenkastjes.

Kies de juiste verlichting en combineer

Het belangrijkste dat je kunt doen om een fijne sfeer te creëren in huis op basis van verlichting is dus echt goed te combineren. Door verschillende soorten verlichting samen te brengen, maak je van je huis een heerlijk knusse plek. Als gezegd is het erg belangrijk om daarbij goed te kijken naar wat jullie zelf mooi vinden en daarin een balans te vinden tussen een goede basisverlichting en aanvullende sfeer- en eventueel zelfs accentverlichting.

Heb jij een lichtplan geschreven voor je ging inrichten? Of zou je dat eigenlijk nog eens moeten doen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven