Chantals ex was verslaafd aan softdrugs

Dit waargebeurde verhaal is geschreven door Chantal (alias)

Wanneer ik bij de kassa sta en wil afrekenen, weigert mijn pinpas. ‘Saldo ontoereikend’ staat er op het schermpje. Ik snap er niks van, want er had nog minstens € 700,00 op moeten staan. Er is vast iets verkeerd afgeschreven, monter ik mezelf enigszins op als ik met het schaamrood op de kaken alle boodschappen weer op de juiste plek terugleg in de winkel. Mijn vriend Jordi en ik wonen, na een relatie van een ruim jaar, nu net een klein maandje samen en hebben al die tijd een gezamenlijke rekening. Thuis besluit ik het meteen uit te zoeken.

Achter de computer blijkt ons banksaldo inderdaad niet genoeg: we hebben nog € 13,45 op de rekening staan. Precies genoeg om het qua boodschappen te redden tot komend weekend, als we zuinig doen. Toch klopt het niet helemaal. Er is namelijk geen enorm bedrag afgeschreven. Ik snap er niks van tot mijn oog valt op enkele kleinere geldopnames. Hier € 10,00, verderop veertig en dan weer dertig. Met een knoop in mijn maag begin ik alles bij elkaar op te tellen. Ik voel me misselijk worden. In totaal is er voor bijna achthonderd euro aan cash bedragen opgenomen en aan het pasnummer te zien, is Jordi de boosdoener.

Waar ik vooraf nog dacht beheerst het verhaal in te leiden, vliegen de woorden mijn mond uit zodra hij binnenstapt. “Waarom heb je zoveel geld van de rekening gehaald?” Betrapt kijkt hij me aan, maar geeft zich nog niet gewonnen. “Weet ik veel,” bromt hij nors. “Heb je er wiet mee gehaald?” vraag ik gespannen naar de bekende weg. Hij reageert niet echt, maar dat zegt voor mij meer dan genoeg. Gek genoeg zag ik het roken tot op dat ook moment niet als een verslaving. Ik leerde hem zo kennen en eigenlijk had ik er nooit echt last van gehad. Was het aan mij om hem te dwingen daarmee te stoppen? Nee. Tot vandaag vond ik van niet.

Achteraf vind ik het ontzettend naïef van mezelf, maar ik onderschatte zijn gebruik. Een joint af en toe, hoeveel kwaad kon dat nou? Doordat we in het begin van onze relatie vooral in het weekend afspraken, zag ik niet goed wat het voor hem inhield en dat het echt zijn leefstijl was. Toen ik pas maanden later ontdekte dat iemand die stoned is vooral apathisch op de bank hangt, waren we alweer een tijd samen. Je groeit er toch in mee, geloof ik. Bovendien was dit mijn allereerste relatie en ik wilde Jordi niet zomaar opgeven om de eerste beste misstap.

Alleen was dit niet zomaar een misstap, hier kleefden verstrekkende consequenties aan.

Terwijl hij nog steeds halfslachtig blijft ontkennen, moet ik geld lenen bij mijn ouders om de huur te betalen en gebruik ons laatste spaargeld voor de rest van de vaste lasten. Zodra alles weer op orde is, deel ik hem mede dat ik de financiën van de gezamenlijke rekening regel en dat hij zelf moet kijken hoe hij zijn wiet bekostigt. Vanaf dat moment gebruikt hij zijn persoonlijke deel van het geld volledig voor zijn verslaving.

Het kost me maanden, talloze pogingen en gesprekken om hem te laten stoppen, maar dan weet ik zeker dat de koek op is. Als ik de voordeur voor de laatste keer achter me in het slot trek, voel ik vooral opluchting. Eindelijk kan ik de zorgen loslaten en hoef ik geen smoesjes meer te verzinnen voor het feit dat hij eigenlijk altijd en overal stoned was. Gênant! De drugs heeft veel kapot gemaakt. Tussen ons, maar ook met betrekking tot wie ik mezelf zag en hoe de buitenwereld naar ons keek. Achteraf vind ik dat heel jammer, maar blijkbaar is het dan toch ook een les die je moet leren.

Wat ik besefte na de relatie is dat iemand met een verslaving pas kan stoppen of veranderen wanneer hij zelf de noodzaak inziet. Bij hem was dat moment toen zijn moeder ernstig ziek werd, een paar jaar na onze breuk. Te laat voor mij, maar voor hem gelukkig nog op tijd.

Met mijn verhaal hoop ik vooral vrouwen in dezelfde situatie een hart onder de riem te steken: (softdrugs)verslaving is behoorlijk onderschat. Af en toe een jointje kan vast geen kwaad, maar dagelijks een zakje van € 20,00 verkruimelen omdat je constant snakt naar dat stonede gevoel natuurlijk wel. En je kan zeggen wat je wil, maar verandering komt, nogmaals, echt alleen als mensen het zelf erkennen. Kies alsjeblieft eieren voor je geld; je kunt echt maar beter alleen zijn en wel gelukkig, dan samen met iemand onder invloed.

Zit je in een soortgelijke situatie en zoek je hulp? Helpmijndierbareisverslaafd.nl biedt naasten ondersteuning en praktische hulp wanneer een goede vriend of familielid verslaafd is aan alcohol, softdrugs, harddrugs, gokken, gamen of seks.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ingezonden verhalen

Deze lezeres heeft haar persoonlijke verhaal (anoniem) met ons gedeeld. Wil jij ook graag een gastartikel aanleveren of iets delen? Lees in de Over Ons meer over hoe dit precies werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven