Thuistest Chlamydia en Gonorroe? Waarom zou je?

Wanneer je denkt aan een SOA thuistest, denk je misschien aan jongeren die het halve land afgaan en niet kijken op een bedpartner meer of minder. Terecht? Niet echt. Chlamydia en gonorroe komen namelijk vaker voor dan je denkt. Daarom een waarschuwing, maar ook uitleg hoe je een thuistest voor beide SOA’s kunt uitvoeren en wat je allemaal moet weten.

Thuistest SOA’s: geen gek idee

Waarom chlamydia?

Mensen met chlamydia hebben niet altijd last van duidelijke klachten. Dat maakt deze SOA extra vervelend: niet alleen kan het leiden tot verminderde vruchtbaarheid, ook kan je anderen besmetten als je niet weet dat je het hebt. Het RIVM verzamelt in Nederland gegevens over hoeveel mensen de diagnose chlamydia krijgen. Daaruit blijkt dat met name jongeren (tot 25 jaar) hier vaker mee te maken krijgen.

Chlamydia in Nederland

Van alle SOA’s komt chlamydia het meest voor, zo blijkt uit het rapport van het RIVM jaarrapport uit 2018.

  • Van alle testen die in 2018 werden verricht had 17,8% van de heteromannen chlamydia en 15,3% van de vrouwen. Onder mannen die seks hadden gehad met een andere man kreeg 9,7% een positieve test.
  • Het totale aantal positieve chlamydiatesten komt daarmee neer op 18.737.
  • Deze cijfers waren van 2015-2018 redelijk stabiel.

Hoewel chlamydia vooral voorkomt bij jongeren, betekent dat niet dat je na je vijfentwintigste nooit te maken zal krijgen met een besmetting. 19% van de vrouwen en 36% van de mannen was namelijk ouder.

Gonorroe in Nederland

Gonorroe komt voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen: 11,2% tegenover 1,7% bij heteroseksuele mannen en 2% bij vrouwen. Hoewel de bacteriële infectie gonorroe in principe prima op te lossen is met antibiotica (al worden de bacteriën steeds resistenter), kan hij nare klachten opleveren. Bij mannen zichtbaar (de bekende ‘druiper’) en bij vrouwen veel minder. Je krijgt hoogstens vage klachten als een ander menstruatiepatroon of een ontstoken keel (na orale seks). Ook kan je uiteindelijk ontstekingen krijgen of minder vruchtbaar worden. Omdat het zo besmettelijk is, is het natuurlijk belangrijk dat je de SOA op tijd ontdekt.

Wanneer is het slim een SOA-test te doen?

Dat je bewust bent van alle risico’s en misschien zelfs je kind tijdens de seksuele voorlichting op het hart drukte nooit onveilige seks te hebben, kan je in een dronken bui best eens een condoom ‘vergeten’. Of wanneer je gescheiden bent en af en toe naar bed gaat met een scharrel, vertrouw je de ander mogelijk na verloop van tijd en neem je het iets minder nauw met veilige seks.

Aan de andere kant kan je nog zo’n brave huisvrouw zijn, wanneer je man een slippertje heeft met een collega/zijn secretaresse/de buurvrouw/die ene goede ‘vriendin’, ben je misschien ook de pineut. Want wie zegt dat hij het veilig deed? Als hij het immers niet zo nauw nam met de huwelijkse trouw, dan misschien ook niet met de condooms.

Er zijn dus talloze redenen om een SOAtest te doen, zeker als je single bent en af en toe of regelmatig wisselt van bedpartners. Met name chlamydia en gonorroe zijn verstandig om te laten testen, omdat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van een anonieme thuistest op chlamydia en gonorroe?

Je hoeft niet langs een poli of de huisarts

Misschien heb je zelf wel een slippertje gemaakt met een collega. Of ken je de huisarts al sinds je geboorte. Er zijn genoeg redenen die je kan bedenken om liever niet langs een deskundige te gaan – al is het maar omdat je het gênant vindt. Thuis kan je volledig anoniem testen. Niemand hoeft te weten dat jij dit doet en dat die envelop in je hand geen postpakket is van de kinderen voor oma Nel. Ook de uitslag krijg je persoonlijk binnen, daar hoeft niemand iets van te weten.

Behalve wanneer de test positief is uiteraard. Dan is het belangrijk dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een behandeling en je bedpartners inlicht om verspreiding te voorkomen.

De anonieme thuistesten zijn even veilig als die bij de huisarts of poli

Je hoeft je niet druk te maken om de betrouwbaarheid van zo’n thuistest, want het zijn dezelfde als de GGD gebruikt. Binnen slechts 48 uur heb je de uitslag binnen. De kosten voor een anonieme SOA test bedragen € 39,00. Hiervoor krijg je een test waarmee je een uitstrijkje kan doen (vaginaal, oraal of rectaal) of (voor mannen) een urine afname.

Hoe werkt zo’n anonieme thuistest voor chlamydia en gonorroe?

Mannen plassen in een buisje, voor de vrouwentest neem je (wang)slijmvlies af met een soort wattenstaafje. Deze samples stuur je op naar (bijvoorbeeld) Testalize.me waar je twee dagen later de uitslag van terugkrijgt. Mocht je dus onverhoopt een positief testresultaat terugkrijgen, dan is het zaak dat je meteen contact opneemt met de huisarts en je voormalige bedpartners inlicht. Uiteindelijk is dat ook in je eigen voordeel: wanneer zij het hebben, kan je het ook weer terugkrijgen of bijdragen aan verspreiding.

Het doen van een anonieme thuistest op SOA’s als chlamydia of gonorroe is geen schande. In tegendeel, het kan juist heel verstandig zijn jezelf af en toe te testen. Hoe het precies werkt, kan je hierboven lezen. Zou jij dit soort informatie meenemen in de seksuele voorlichting aan je kinderen? Of stuur je ze dan toch liever door naar de huisarts/poli?

Dit artikel is een samenwerking.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven