Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Snurken tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

Snurken tijdens de zwangerschap: niet bepaald charmant en waarschijnlijk niet wat je vooraf voor ogen hebt. Maar wees niet gevreesd: je kunt er wel een aantal dingen aan doen (en na de bevalling verdwijnt het vanzelf).

Zwangerschapskwaaltje: snurken

Die negen maanden zwanger zijn doet iets met je. Aan de ene kant mag je het prachtige geschenk van een leven in je buik voelen, aan de andere kant verander je met een beetje pech in een opgezwollen, incontinente en obstipate aanstaande moeder met aambeien. Niet precies wat je voor ogen had waarschijnlijk. Een ander heerlijk kwaaltje waar niemand je over vertelde is het snurken tijdens de zwangerschap. Hoe zit dat eigenlijk? En zijn er manieren om er ook weer vanaf te komen? 

Snurken tijdens de zwangerschap

Een  vervelend, maar misschien ook wel gênant kwaaltje is snurken tijdens de zwangerschap. Je bent niet de enige gelukkig, maar erover praten met anderen? Nee, dat doe je waarschijnlijk niet zo snel. Het is echter niets om je voor te schamen en gelukkig niet blijvend. Het snurken stopt vanzelf weer na de bevalling. Waar het vandaan komt dat je tijdens je zwangerschap snurkt en wat je er eventueel tegen kunt doen? Lees snel verder!

Merel: ‘Op een ochtend in de zwangerschap werd ik rustig wakker, draaide me om en vroeg Ro of hij ook lekker had geslapen. Niet dus. ‘Het is echt niet normaal,’ zuchtte hij, ‘ik vroeg me serieus af of je erin zou blijven!’ Totaal onbewust van waar hij op doelde, staarde ik hem vragend aan. ‘Je snurkte! Maar echt heel hard!’ klaagde hij. Ik geloofde er niets van, ik snurk nooit! ‘Tja, ik verwachtte al dat je het niet zou geloven, dus heb ik het opgenomen.’ In shock staarde ik hem aan. Ging dit niet een beetje ver om aan te tonen dat ik last had van snurken tijdens de zwangerschap? Hoe erg kon het zijn! Maar echt, ik zweer het je. Wally de Walrus was er niks bij. Gênant wel! Ik heb geen idee hoeveel vrouwen snurken tijdens de zwangerschap, maar stiekem hoop ik dat ik niet de enige ben…’

Waarom snurken we tijdens de zwangerschap?

Dat moment dat de rollen op snurkgebied zijn omgedraaid, is niet bepaald prettig. Je snurkt en niet zo’n beetje ook. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Het is een onschuldig, maar veel voorkomend kwaaltje: veel zwangere vrouwen hebben er last van. Zoals je misschien al hebt kunnen zien aan je enkels houden vrouwen tijdens hun zwangerschap meer vocht vast. Als gevolg daarvan zwellen ook je neusslijmvliezen op.

In het begin merk je daar nog niets van, maar zodra je de 15 weken passeert is het feest. Een andere oorzaak ligt in de verslapping van je mondspieren. Uiteraard allemaal dankzij je hormonen. Door die verslapping gaan je weke delen meer hangen en blokkeren daarmee de luchtstroom. Helaas leidt dat ook tot harder snurken.

Wat kan je tegen het snurken doen?

Eigenlijk is het vrij simpel, maar daardoor ook meteen moeilijk: voorkomen dat je vocht vasthoudt. Aangezien dat de boosdoener is van jouw oerwoudgeluiden, moet je daar paal en perk aan stellen. Leuk gezegd; de meeste zwangere vrouwen weten ook dat voorkomen dat je vocht vasthoudt bijna hetzelfde is als proberen te voorkomen dat je buik groeit: praktisch onmogelijk. Al zijn er wel wat trucjes.

5 tips om snurken tijdens de zwangerschap te verminderen

Bewegen

Beweging is sowieso goed als je vocht vasthoudt. Misschien heb je heel veel last van je bekken, maar kan je nog wel fietsen? Of ga zwemmen. Je hebt hele leuke zwemlessen die speciaal aan zwangere vrouwen worden gegeven in verwarmd water. Ook een leuke manier om andere moeders te ontmoeten natuurlijk én je beweegt op een gezellige, redelijk ontspannen manier.

Gewicht binnen de perken houden

Niet altijd makkelijk: onder invloed van je hormonen heb je niet altijd meer de controle op wat je eet. En dus zal dit punt misschien heel lastig worden. Maar toch kan het helpen. Gewicht is namelijk soms ook de oorzaak van snurken. Extra reden dus om toch iets meer te gaan bewegen.

Luchten

Frisse lucht is altijd goed voor je ’s nachts, maar nog meer wanneer je zwanger bent. Je ventileert de slaapkamer meteen en je luchtwegen gaan meer openstaan.

Gebruik een neusspray met zoutoplossing

Zout water maakt de luchtwegen vrij. Daardoor zal je minder snel snurken. Neusspray met zoutoplossing is verkrijgbaar bij de apotheek – niet te verwarren met medicinale neussprays die je gewoon bij de drogist kan kopen, waarmee je juist moet uitkijken tijdens de zwangerschap.

Probeer niet op je rug te gaan liggen

Tja, dat weten we al wel van onze mannen toch? Niemand snurkt zo hard als een man die op zijn rug ligt. Maar dat voorkomen tijdens je slaap? Aan de manier waarop je draait kan je niet heel veel doen in principe. Het is dus hier aan je partner om je even dat zetje terug te geven. Dat je snurkt op je rug heeft te maken met lichaamsgewicht dat op je luchtwegen drukt. Daarnaast ligt het voor de meeste vrouwen ook lekkerder op je zij.

Wanneer wordt snurken tijdens de zwangerschap écht problematisch?

Er zijn een aantal situaties waarin het snurken tijdens de zwangerschap meer is dan een manier om je man (of vrouw) uit zijn slaap te houden. Ga in die gevallen dan ook naar de dokter.

Zwangerschapsdiabetes

Snurken kan een indicator zijn van zwangerschapsdiabetes. Om dit uit te sluiten kan je in het ziekenhuis een glucosetolerantietest laten doen.

Hoge bloeddruk

Wanneer je begint met snurken tijdens je zwangerschap verdubbelt de kans op een hoge bloeddruk. Het is dus altijd iets om extra goed in de gaten te houden. Een onbehandelde hoge bloeddruk kan namelijk op zijn beurt weer leiden tot pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) – met alle gevolgen van dien. Geef het dus altijd aan bij de verloskundige, zodat zijn extra kan letten op je bloeddruk.

Slaapapneu

Wist je dat 15% van de zwangere vrouwen last heeft van slaapapneu (dat houdt in dat je ademhaling voor korte tijd stopt)? En dat kan weer gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje: deze kinderen hebben na de geboorte vaker hulp nodig. Bovendien hebben baby’s van moeders met slaapapneu én overgewicht vaker gezondheidsproblemen. Zeker als je al een hoger BMI had voor je zwanger raakte. Hou het dus goed in de gaten en geef ook dit aan bij je verloskundige of gynaecoloog.

Blijf je nu voor altijd snurken?

Als je bang bent dat het snurken na de bevalling niet stopt, hebben we goed nieuws! Het is gelukkig geen blijvend kwaaltje. Dus nog even en je slaapt weer als een (geruisloos) roosje. Mits je baby dat toelaat natuurlijk…

Had jij ook zo’n last van snurken tijdens de zwangerschap? Heb jij iets gevonden destijds waarvan het minder werd?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids