Snurken tijdens de zwangerschap is misschien niet bepaald charmant, maar het overkomt ons bijna allemaal. Om dat taboe te doorbreken hier een handig artikel met een paar oplossingen én de hoopgevende boodschap dat dit allemaal na de bevalling weer verdwijnt.
Snurken: een zwangerschapskwaal
De zwangerschap is weliswaar een bijna magisch proces: twee kleine cellen groeien in je buik uit tot een mensje. Aan de andere kant verander je met een beetje pech in een opgezwollen, incontinente, obstipate versie van je zelf met aambeien. Niet bepaald een rooskleurig beeld, wel realistisch. We praten echter minder vaak met elkaar over dit soort, soms wat gênante klachten.
Datzelfde geldt voor snurken tijdens de zwangerschap. Zeker wanneer je normaal gesproken bijna geluidloos slaapt, kan het even wennen zijn als je partner je ’s nachts hele bossen hoort omzagen. Maar waar komt dat eigenlijk door? Kan je er ook weer vanaf komen tijdens de zwangerschap of moet je nog negen maanden wachten? Hieronder lees je alles dat je over dit onderwerp wil weten.
Snurken tijdens de zwangerschap
Snurken tijdens de zwangerschap is een vervelende kwaal die we niet zo snel onderling bespreken. Het roept bij sommige vrouwen een gevoel van schaamte op. Toch ben je lang niet de enige. Snurken is namelijk een veelvoorkomende kwaal.
Merel: Op een ochtend, ik was zo’n zeventien weken zwanger, rekte ik me uit na een heerlijke nacht. Ik draaide me om en vroeg Ro of hij ook lekker had geslapen. Niet dus.
‘Het is echt niet normaal,’ klaagde hij, ‘ik vroeg me serieus af of je erin zou blijven!’ Ik keek hem vragend aan.
‘Je snurkte, maar echt heel hard! En ik vermoedde al dat je me niet zou geloven, dus ik heb het opgenomen met mijn telefoon.’
In shock keek ik hem aan. Opnemen? Ging dat niet wat ver? Dat ik een beetje snurkte tijdens de zwangerschap maakte toch allemaal niet uit? Maar hij drukte op play en met open mond hoorde ik een geluid dat niet onderdeed voor een kettingzaag. Ik kon wel door de grond zakken. Pas toen ik, jaren later, hierover met andere moeders praatte, bleek dat ik lang de enige niet was. Ook niet waar het de geluidsopname betreft trouwens…
Waarom snurken we tijdens de zwangerschap?
Dat moment dat de rollen op snurkgebied blijken omgedraaid, is niet bepaald prettig. Je snurkt en niet zo’n beetje ook. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Snurken is een onschuldig, maar veelvoorkomend kwaaltje. Veel zwangere vrouwen hebben er last van. Zoals je misschien al wist, houden vrouwen tijdens hun zwangerschap meer vocht vast. Je ziet dat bijvoorbeeld aan je enkels, maar ook je neusslijmvliezen zwellen steeds meer op. Vanaf een week of vijftien kan je hier last van krijgen.
Een andere oorzaak ligt in de verslapping van je mondspieren, uiteraard allemaal dankzij je hormonen. Door die verslapping gaan je weke delen meer hangen en blokkeren daarmee de luchtstroom. Helaas leidt dat ook tot harder snurken.
Wat kan je tegen het snurken doen?
Eigenlijk is de beste oplossing vrij simpel, maar, vanwege je zwangerschap, ook lastig: voorkomen dat je vocht vasthoudt. Aangezien het de boosdoener is van jouw oerwoudgeluiden, moet je daar paal en perk aan stellen. Maar laten we eerlijk zijn: de meeste zwangere vrouwen weten ook dat voorkomen dat je vocht vasthoudt, bijna hetzelfde is als voorkomen dat je buik groeit. Praktisch onmogelijk dus. Gelukkig zijn er wel een paar trucjes die helpen.
5 tips om snurken tijdens de zwangerschap te verminderen
Bewegen
Beweging is sowieso goed als je vocht vasthoudt. Misschien heb je heel veel last van je bekken, maar kan je nog wel fietsen? Of ga zwemmen. Denk aan zwangerschapszwemmen. Daarbij lig je met andere vrouwen in verwarmd water. Meteen een leuke manier om andere moeders te ontmoeten én je beweegt op een gezellige, verantwoorde manier.
Gewicht binnen de perken houden
Je gewichtstoename beperken is niet altijd makkelijk: onder invloed van je hormonen heb je niet altijd meer de controle op wat je eet. Toch kan het helpen. Gewicht kan soms ook de oorzaak zijn van snurken. Daarbij bevat ongezond eten doorgaans meer zout – waardoor je meer vocht vasthoudt. Een extra reden dus om toch iets meer te gaan bewegen.
Luchten
Frisse lucht is altijd goed voor je ’s nachts, maar nog meer wanneer je zwanger bent. Je ventileert de slaapkamer meteen en je luchtwegen gaan meer openstaan.
Gebruik een neusspray met zoutoplossing
Zout water maakt de luchtwegen vrij. Daardoor zal je minder snel snurken. Neusspray met zoutoplossing is verkrijgbaar bij de apotheek – niet te verwarren met medicinale neussprays die je gewoon bij de drogist kan kopen, waarmee je juist moet uitkijken tijdens de zwangerschap.
Probeer niet op je rug te gaan liggen
Tja, dat weten we al wel van onze mannen toch? Niemand snurkt zo hard als een man die op zijn rug ligt. Maar dat voorkomen tijdens je slaap? Aan de manier waarop je draait kan je niet heel veel doen in principe. Het is dus hier aan je partner om je even dat zetje terug te geven. Dat je snurkt op je rug heeft te maken met lichaamsgewicht dat op je luchtwegen drukt. Daarnaast ligt het voor de meeste vrouwen ook lekkerder op je zij.
Wanneer wordt snurken tijdens de zwangerschap écht problematisch?
Er zijn een aantal situaties waarin het snurken tijdens de zwangerschap meer is dan een manier om je man (of vrouw) uit zijn slaap te houden. Ga in die gevallen dan ook naar de dokter.
Zwangerschapsdiabetes
Snurken kan een indicator zijn van zwangerschapsdiabetes. Om dit uit te sluiten kan je in het ziekenhuis een glucosetolerantietest laten doen.
Hoge bloeddruk
Wanneer je begint met snurken tijdens je zwangerschap verdubbelt de kans op een hoge bloeddruk. Het is dus altijd iets om extra goed in de gaten te houden. Een onbehandelde hoge bloeddruk kan namelijk op zijn beurt weer leiden tot pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) – met alle gevolgen van dien. Geef het dus altijd aan bij de verloskundige, zodat zijn extra kan letten op je bloeddruk.
Slaapapneu
Wist je dat 15% van de zwangere vrouwen last heeft van slaapapneu (dat houdt in dat je ademhaling voor korte tijd stopt)? En dat kan weer gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje: deze kinderen hebben na de geboorte vaker hulp nodig. Bovendien hebben baby’s van moeders met slaapapneu én overgewicht vaker gezondheidsproblemen. Zeker als je al een hoger BMI had voor je zwanger raakte. Hou het dus goed in de gaten en geef ook dit aan bij je verloskundige of gynaecoloog.
Blijf je nu voor altijd snurken?
Als je bang bent dat het snurken na de bevalling niet stopt, hebben we goed nieuws! Het is gelukkig geen blijvend kwaaltje. Dus nog even en je slaapt weer als een (geruisloos) roosje. Mits je baby dat toelaat natuurlijk…
Had jij ook zo’n last van snurken tijdens de zwangerschap? Heb jij iets gevonden destijds waarvan het minder werd?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Ground Picture – Shutterstock