Uit een klein, onwetenschappelijk onderzoek onder vriendinnen bleek dat snurken toch wel in de ergernissen top 3 staat in je relatie. Niks is namelijk slopender dan regelmatig uit je slaap gehouden worden of zelfs wakker worden. Zeker als het gesnurk van een ander de oorzaak is van jouw plafondstaren. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken en wat kan je eraan doen?
Waarom snurken we?
Waar het vroeger misschien beren en ander dreigend leed op afstand heeft kunnen houden (althans, dat nemen we aan als we het volume van sommige snurkers horen), heeft snurken tegenwoordig in elk geval geen zeker functie. De oorzaak van snurken zit hem doorgaans in een versmalde luchtweg. Daar valt gelukkig iets aan te doen, afhankelijk van de precieze oorzaak. Is het snurken van je man (of vrouw) echt problematisch of maak je je zorgen, omdat de ademhaling soms stilvalt (apneu), zoek dan hulp bij een specialist om er eens echt goed naar te kijken.
Meest voorkomende oorzaken bij snurken
- Overgewicht
- Alcohol
- Roken
- Ernstige vermoeidheid
- Verkoudheid of allergie (zoals hooikoorts)
- Medische oorzaak
- Slaapapneu
Tot slot kan ouderdom een oorzaak zijn van snurken. Hier kan je alleen, botox en fillers ten spijt, weinig aan veranderen.
Hoe maak je de ander bewust van het probleem?
Omdat we onszelf niet horen, bestaat de kans dat je man je niet serieus neemt wanneer je hem wijst op zijn gesnurk. ‘Valt wel mee,’ hoor je dan. Maar valt het wel mee? Nee. Wist je namelijk dat het geluid dat een snurker produceert te vergelijken is met langsrazend verkeer? Tijd om iets te doen tegen het snurken!
Oplossingen tegen het snurken (van je man)
Gebruik zelf voorzorgsmaatregelen
Al is het maar omdat het snurken van je partner niet altijd gelijk opgelost kan worden. Zolang je er wakker van ligt, is het handig om enige voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk aan siliconen oordopjes tegen snurken. Ook kan je ervoor kiezen om apart te slapen tot het probleem is opgelost. Hier heerst nog altijd een taboe op, maar met oog op je nachtrust kan het de overweging waard zijn. Tot slot is praten heel belangrijk. Niet beschuldigend (je man kan er niet altijd iets aan doen dat hij verschrikkelijk hard snurkt), maar constructief: wat gaan we doen aan ons probleem?
Gewichtsverlies
Wanneer overgewicht de oorzaak is van het snurken, dan is gewichtsverlies een goede methode om de nachtelijke houtzagerij tegen te gaan. Dat betekent dus vaker bewegen, gezonder eten, minder snoepen. Een middel dat daarbij kan helpen is Tastea Skintight. Maar je kan er ook voor kiezen om (op de dagen dat jij kookt) de pakjes en zakjes te vervangen voor verse groenten en zelf gemaakte sauzen. Kost iets meer werk, maar als je man straks slanker is en niet meer snurkt, dan is het dat wel waard.
Drink minder vaak alcohol om snurken tegen te gaan
Misschien drinken jullie geregeld een wijntje na het eten? Dan kan je voorstellen om samen iets minder alcohol te drinken. Op die manier wordt het meer een gezamenlijk project dan iets dat hij in zijn eentje moet doen. Dat kan soms schelen. Het voordeel van alcohol is dat je dit over het algemeen redelijk makkelijk kan laten staan. Als het de oorzaak was van het snurken, dan is ermee stoppen ook meteen de oplossing.
Stop met roken
Iets dat vaak lastiger is, zeker wanneer je man al jaren rookt, is stoppen met roken. Dat wordt meer een traject. Aan de andere kant heeft het meerdere voordelen dan alleen stoppen met snurken. Je voelt je gezonder, bent fitter en zit vaak lekkerder in je vel als het eenmaal lukt. Wil je je man hierbij helpen? Focus dan niet zozeer op het snurken, maar op andere voordelen.
Gebruik medicatie tegen je allergie of verkoudheid
Een vervelende boosdoener van snurken (die gelukkig stopt wanneer de verkoudheid of allergie weer over zijn) is deze. Een goede neusspray kan soms al een klein wonder verrichten.
Ga op tijd naar bed
Sommige mensen snurken door oververmoeidheid. Het is dan zaak om de kern van het probleem aan te pakken: praten wanneer hij veel piekert, telefoon wegleggen – ver voor het slapen of het aanleren van een gezond slaapritueel. Over dat laatste zijn handige boeken geschreven die je helpen om vroeger en beter in slaap te kunnen vallen. Zo krijgt je lichaam de rust die het nodig heeft en zal het snurken gaandeweg minder worden.
Koop anti-snurkmiddelen, zoals een snurkbeugel, neusstrip of speciaal kussen
De commercie speelt grif in op de wanhoop die sommige vrouwen ervaren wanneer ze weer, buiten hun eigen schuld, wakker liggen. Daarom zijn er speciale middelen te koop die beloven het snurken te doen oplossen als sneeuw voor de zon. Of dat klopt? Bepaalde beugels beloven dat 90% van de gebruikers stopt met snurken bij gebruik van de snurkbeugel en neusspreiders. De speciale snurkkussens zouden eenzelfde soort resultaat opleveren. Klein nadeel van de snurkbeugel is wel dat hij een erg droge mond kan geven. Daarbij is het natuurlijk even wennen. Maar als het je een paar nachtelijke ellebogen scheelt, zoals één van de tevreden gebruikers schrijft in zijn review, dan is dat het wel waard.
Leer een andere slaaphouding aan
Het kan best lastig zijn wanneer je al jaren op je rug slaapt, maar een andere slaaphouding kan zeker schelen. Kwestie van volhouden (en regelmatig terugduwen).
Slaap tijdelijk apart (bijvoorbeeld bij snurken tijdens de zwangerschap)
Als je snurkt doordat je zwanger bent, dan is het snurken een tijdelijk probleem. Mocht het probleem op dit moment zo groot zijn dat je anderen wakker houdt? Je kan dan beslissen om tijdelijk apart van elkaar te slapen. Vaak is het na de zwangerschap weer snel over en dan kunnen jullie weer gewoon in één bed liggen.
Zoek hulp bij een deskundige om te laten kijken naar zowel slaapgedrag als gesnurk
Wanneer bovenstaande oplossingen niet werken of als je je zorgen maakt, dan is het slim om toch even naar een arts te gaan. Zeker wanneer je man geregeld wakker ligt of fysieke klachten krijgt van het snurken. Ook bij korte ademstops is het slim om op tijd aan de bel te trekken. Obstructief slaapapneu is een onderkend probleem en kan, wanneer je het niet behandelt, leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Zelfs (uiteindelijk) overlijden.
Operatie tegen snurken
Een laatste oplossing tegen snurken is het uitvoeren van een operatie. Dit gebeurt wanneer de arts ziet dat een kleine lichamelijke aanpassing het snurken kan verhelpen. Dit is per persoon verschillend. Ook betekent een snurkoperatie geen 100% garantie op succes. Soms vormt het lichaam zich weer naar de oude situatie en ben je terug bij af. Maar in een aantal gevallen lukt het wel en slapen jullie allebei weer lekker door.
Snurkers hebben minder vaak seks
Mocht je man het probleem niet zo inzien en jouw bezwaren wegwuiven met oordopjes of andere oplossingen, dan zou je kunnen overwegen hem dit onderzoek onder de neus te schuiven. Waarschijnlijk heb je dan wel zijn aandacht. Snurkers hebben namelijk minder vaak seks. Dat komt natuurlijk voort uit de ruzies en ergernissen die daarmee samenhangen. Bovendien, als één van beiden minder goed slaapt, daalt ook het libido.
Los daarvan kan het snurken de snurker zelf ook gezondheidsklachten opleveren. Zo word je na een nachtje flink zagen minder uitgerust wakker en kan je last krijgen van hoofdpijnklachten. Om dat te laten stoppen, is het verstandig in elk geval iets aan de oorzaak van je snurkprobleem te doen. En gelooft hij je echt niet? Dan kan je altijd een keer zijn gesnurk opnemen met je telefoon. De confrontatie is niet leuk, maar kan heel nuttig zijn.
Snurken is dus een vervelend probleem. Als je man (of vrouw) snurkt, zijn er gelukkig een aantal oplossingen die je kunnen helpen van het snurken af te komen. En ziet je man de ernst van de situatie niet in? Wijs hem er dan vooral op dat er een samenhang is tussen seks en snurken. Wedden dat hij dan ineens oplet? We zijn erg benieuwd naar jullie ervaring. Snurkt je man ook? Heb je een fantastische oplossing gevonden? Of wil je gewoon je frustratie kwijt? Laat het ons weten in de reacties!
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Wees de eerste om reactie te geven