Jezelf weer thuis voelen na de verhuizing? 7 tips

Verhuizen is vrijwel altijd een stressvolle gebeurtenis, hoeveel hulp je ook krijgt. Uiteindelijk blijken futiele zaken als de handgrepen voor je keukenkastjes een essentiële keus die alleen jij kan maken en krijg je te maken met externe partijen die soms nogal wat vertraging oplopen – waardoor jij tijdelijk op keukenstoelen zit. En als je alles dan achter de rug denkt te hebben, voel je je eigenlijk helemaal niet thuis. Om dat te voorkomen vind je hieronder handige verhuistips om je snel weer lekker in je eigen huis te kunnen voelen.

Zo voel je jezelf snel thuis na een verhuizing

Geef het verhuisproces zelf uit handen

Je inboedel laten verplaatsen door een professional scheelt je echt een berg stress. Online kan je makkelijk een verhuisbedrijf vinden. Door te filteren op locatie/regio kan je bijvoorbeeld alle verhuisbedrijven in Flevoland, Drenthe of Zuid-Holland op een rijtje krijgen en een bedrijf uitkiezen dat bij jullie en jullie budget past. Het ‘enige’ dat je vervolgens nog moet doen is uitzoeken, weggooien en categoriseren waar je wat wil hebben straks, maar het inladen, verplaatsen en stuntelen met een bank die net niet door de deuropening past? Dat mag je allemaal aan een ander overlaten.

Pak snel uit

Hoe langer je leeft tussen de dozen, des te langer het ook duurt voor je je thuis voelt in je nieuwe huis. Maak er liever een uitpaksessie van door één of zelfs twee intensieve dagen te blokken in je agenda. Het is weliswaar flink doorbikkelen, maar je bent er dan wel vanaf en het voorkomt dat je vier jaar later een ongeopende doos in een morsig hoekje van de zolder terugvindt.

Maak van je nieuwe huis geen showroom

Als je gaat verhuizen, koop je misschien ook nieuwe meubels. Je loopt alleen het risico dat je zo enthousiast raakt op de meubelboulevard dat je het liefst alles meeneemt – inclusief accessoires. Het nadeel daarvan is weer dat je huis al snel op een showroom gaat lijken. Prachtig om te zien, maar zonder ziel. En het creëren van een ziel in je nieuwe huis is nu net essentieel om je echt thuis te kunnen gaan voelen. Zorg er dus voor dat je die moderne spulletjes afwisselt met accessoires die een meer emotionele waarde voor je hebben.

Geef items waar je een fijn gevoel van krijgt een prominente plek

Dit klinkt een beetje als Marie Kondo’s Does it spark joy, maar dat is natuurlijk niet voor niets zo’n gevleugelde uitspraak geworden. Alles wat blijdschap uitstraalt en jou een warm gevoel geeft, zet je in het nieuwe huis neer op een speciale plek – het liefst in het zicht. De spulletjes die jou een thuisgevoel gaven in het oude huis, zullen dat zeker ook in het nieuwe huis kunnen geven.

Hang mooie kunstwerken op van de kinderen

Iets anders dat een echt thuisgevoel kan geven, is een muur waarop je mooie kunstwerken van de kinderen hangt. Bijvoorbeeld die ene tekening waar ze zo ontzettend hun best op hebben gedaan of een plank met dat ene prachtige knutselwerk van Moederdag. Het oogt gezellig, maar niet meteen te chaotisch zolang je alles bij elkaar houdt.

Ga even bij de buren langs

Je hoeft heus geen hele koffiesessie te houden, maar loop langs en stel je even aan je buren. Zo leer je gelijk een beetje kennen wie er in je buurt woont – wat bijdraagt aan het thuisgevoel.

Neem de tijd om bij te komen van alles

Als gezegd is een verhuizing vaak een stressvolle gebeurtenis. Door te snel weer door te gaan met het gewone leven, bestaat de kans dat je jezelf voorbij loopt. Probeer, hoe lastig het soms ook is, af en toe echt even tijd te maken voor jezelf. Plof neer op een stoel met dat ene goede boek en gebruik die tijd ook om te genieten van jullie nieuwe plekje.

Hoe zorg jij ervoor dat je je snel thuisvoelt na een verhuizing? Heb je aanvullende tips of wil je jouw verhaal met ons delen, laat het dan achter in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lordn, verhuisdoos – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven