Snel opruimen voor de visite komt: 5 stappenplan

Zit je met je handen in het haar omdat je huis een puinzooi is en de visite zo op de stoep staat? Of heb je stiekem een feest gegeven terwijl je ouders weg waren? Dan is het zaak dat je nu heel snel begint met opruimen en schoonmaken. In dit artikel vind je 6 handige tips voor als de nood hoog is en waarmee je zo snel mogelijk klaar bent. Succes!

Snel opruimen voor de visite komt?

Eigenlijk had je natuurlijk alles op orde moeten hebben – dat weet je zelf ook wel. Maar aangezien dat niet het geval is, zal je snel moeten opruimen. Misschien ben je gewoon geen type om het huishouden bij te houden en val je meer onder de noemer ‘hypocriete opruimer’ – iemand die pas echt in actie komt zodra het bezoek in aantocht is. Maakt ook allemaal niet uit: de illusie wekken van een opgeruimd huis kan namelijk iedereen. Met onderstaande tips heb jij je huis ook binnen no time aan kant!

Tip vooraf: kijk goed hoeveel tijd je hebt. In enkele minuten kan je alleen het hoognodige doen, heb je nog een halfuur dan lukt er net iets meer

Spoedcursus: in snelle 5 stappen naar een opgeruimd huis!

Stap 1: zorg dat de gang netjes is

Wat je ook in de huiskamer laat slingeren, zorg ervoor dat de gang netjes is. Dus laarzen en schoenen in de schoenenkast of op een rekje om te beginnen. De (winter)jassen die niemand draagt, kunnen naar boven (gooi ze desnoods even op je bed als de visite er echt nu aankomt). Haal tot slot overbodige rommel weg en je gang ziet er al een stuk strakker uit. Desnoods gooi je het snel boven op je bed.

Heb je extra tijd over?

  • Haal een stofdoek over kastjes en spiegels
  • Neem af daarna met een natte doek
  • Stofzuig of veeg de gang zo snel je kunt

Stap 2: de wc

Je wil per slot van rekening niet dat je gasten kokhalzend boven het toilet hangen straks. In principe is het vooral handig om dit bij te houden (met eventueel wegwerpdoekjes, dan kan je het dagelijks doen). Maar anders kan je ook in sneltreinvaart de wc schoonmaken. Tijd of niet, dit moet gebeuren.

  • Vul een halve emmer met heet water
  • Trek schoonmaakhandschoenen aan en maak in elk geval schoon (op deze volgorde): de deurpost, kraan, bril en wc-pot
  • Maak droog met een oude doek
  • Gooi de emmer leeg in het toilet en maak schoon met de borstel
  • Vervang het handdoekje
  • Zet een geurkaarsje aan

Stap 3: bekijk je huiskamer kritisch

Stel dat jij je eigen visite was en je kwam binnen, wat zou dan storend zijn? Die wasmand in de hoek die al een paar dagen wacht op jouw vaardige vouwhanden – die al tijden laten afweten? Of de stapel kranten naast de bank? De losse Duplo-steentjes die overal verspreid liggen? Haal de grootste stoorzenders weg (en zet ze eventueel boven).

Ook slim: stop de rest van de losse frutsels en rommeltjes allemaal in een bak en gooi die boven in je slaapkamer. Neem nog snel de belangrijkste dingen af met een stofdoek (met water plakt het stof aan elkaar, duurt langer) of pak een plumeau/Swifferdoekje.

En ruik je de frituurlucht van gisteravond nog steeds? Gooi een stokje wierook aan of geurkaars en niemand die nog weet dat jullie tijdens The Voice een pak bitterballen hebben opengetrokken.

Heb je meer tijd?

  • Eerst stoffen, dan nat afnemen als je nog tijd hebt (deze volgorde levert je een beter resultaat op)
  • Wasmand naar boven
  • Vuilniszak vervangen, tenzij dat net gedaan is
  • Evt. luchten en alle gordijnen lekker openzetten voor een lichte, open uitstraling
  • Als je tijd hebt: stofzuigen

Stap 4: ruim je keuken op

Eigenlijk zijn er maar twee dingen belangrijk in een keuken: oogt hij schoon (uiteindelijk worden hier wel je hapjes en drankjes bereid) en staat er niet te veel rommel in? Ga er snel doorheen en boen hem schoon, zodat je visite in elk geval een gerust gevoel hebt wanneer je de koffie inschenkt.

Spoed?

  • Zet de vuile vaat in de gootsteen (oogt opgeruimder dan los op het aanrecht) of in de vaatwasser
  • Prop spullen in de kastjes (waar mogelijk)
  • Haal snel een doekje over het aanrecht en de kookplaat

Stap 5: maak het gezellig in huis

Misschien schemert het buiten al, dan ben je aanzienlijk in het voordeel. Maar je kan zelf ook een aantal dingen doen. Zorg dat de kaarsjes branden, je een relaxed muziekje op de achtergrond draait en iemand zich bij binnenkomst meteen thuisvoelt.

Overige tips als je nog snel moet opruimen?

Tip 1: schakel al je aanwezige huisgenoten of gezinsleden in

Alle hulp is op dit moment nodig, dus schakel in wie kan (of wie je kan dwingen – alles is geoorloofd wanneer je haast hebt). Delegeer zoveel mogelijk makkelijke klussen aan je kinderen en/of man. Of na zo’n feestje aan vrienden die misschien zijn blijven slapen. Je tiener kan de gang onder handen nemen, man het zware geschut als de vuilniszak en stofzuiger, jongere kinderen kunnen in elk geval hun eigen speelgoed wegwerken en jijzelf stort je vol overgave op de wc. Of is dit te traditioneel verdeeldAch, who cares, als de klus maar gedaan is. 

Tip 2: probeer te zorgen dat je nog even kan ontspannen

Schiet natuurlijk niet op als je met knalrood hoofd en zwetend de deur opentrekt met de poetsdoek nog in je handen. Of erger nog: dat ze je buiten kunnen horen roepen naar de kinderen dat ze NU moeten opruimen of anders… Dus hou altijd nog even tijd over om jezelf op te frissen en neer te ploffen alsof dit je dagelijkse habitat is!

Tip 3: wees realistisch

Misschien de allerbelangrijkste van allemaal. Uiteindelijk ben je wie je bent, daar heb je het maar mee te doen. Jij kan wellicht niet zo goed opruimen, maar bent ontzettend goed in knutselen of heel sportief. Ieder zijn kwaliteiten toch? Bekenden weten bovendien heus wel dat je geen poetser bent, dus verwacht van jezelf ook geen perfectie. Dit kan dus ook gewoon het perfecte moment zijn om jezelf te leren omarmen.

Is jullie huis altijd visite-proof of moet je ook regelmatig last minute nog snel opruimen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven