Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Slow Fashion Season: wat heb ik ervan geleerd?

Slow Fashion Season zit er voor dit jaar alweer op. Nog nooit van dit modeseizoen gehoord? Dat kan hoor. Gastblogger Mirjam legt je graag uit wat dit duurzame initiatief precies is en waarom ze besloot mee te doen.

Wat is Slow Fashion Season?

Iedereen heeft inmiddels waarschijnlijk weleens gehoord van Fast Fashion. Over de razendsnelle omloopsnelheid van collecties in winkels, de erbarmelijke omstandigheden waarin werknemers in de fashion industrie verkeren en over de vervuiling die deze industrie met zich meebrengt. Grote ketens als Zara, H&M en Zeeman proberen met een duurzame lijn hun naam te zuiveren. Maar helaas doet dit nog weinig voor onze planeet. Je kan dan bijvoorbeeld beter shoppen bij duurzamere, kleine zaken of tweedehands kleding kopen.

21 juni tot en met 21 september: Slow Fashion Season

Daarom namen klimaathelden het heft in eigen hand. Van 21 juni tot en met 21 september werd Slow Fashion Season gehouden. Tijdens deze drie maanden mochten deelnemers geen nieuwe kledingstukken kopen. Geen fast fashion, maar het liefst ook geen andere nieuwe items. En daar waren veel kleine, duurzame ondernemers het niet mee eens.

Zij waren bang dat vooral zij getroffen zouden worden door deze actie. Als hun klanten drie maanden niets meer kopen (want dat is wel de doelgroep van deze actie), dan kunnen ze wel sluiten. Ik weet niet hoe het uiteindelijk is afgelopen, maar ik heb ondanks de protesten toch meegedaan.

Mijn eigen ervaring?

Alhoewel ik al een tijdje kritisch ben op wat er in mijn garderobekast komt, vond ik het toch best een uitdaging om mee te doen aan Slow Fashion Season. Drie maanden helemaal niets nieuws kopen, dat is niet niks. Eigenlijk weet ik ook wel hoe bizar dat klinkt. En juist daarom deed ik mee. Om mijn omgeving te laten zien hoe normaal wij het vinden om kleding te kopen.

Veel mensen gaan winkelen als hobby of als uitstapje. Tijdens zo’n shopping spree koop je vaak dingen die je niet eens echt nodig hebt. Je laat je snel verleiden door kortingsacties of omdat je snel even iets nieuws wil kopen voor een feestje. Tijdens Slow Fashion Season kan dat niet en moet je dus creatiever zijn. Bovendien bedenk je sneller of je iets echt wil en nodig hebt of omdat het even lekker voelt om iets te kopen.

Oplossingen om toch iets leuks te scoren

Ik kocht vooral nieuwe items via Marktplaats. Zo scoorde ik 2 heel toffe jumpsuits van G-Star, nadat mijn moeder een nieuwe kocht in de winkel. Ik vond haar jumpsuit zo gaaf, maar wist ook dat ik mijn hand op de knip moest houden. Snel nadat ik een zoekopdracht op Marktplaats had uitgezet vond ik 2 exemplaren waarmee ik samen nog steeds vele malen goedkoper uit was, dan wat mijn moeder voor een nieuwe jumpsuit  in de winkel betaalde.

Ook vond ik leuke nieuwe items voor zowel mezelf als mijn 2 jongste kinderen bij de kringloop. In dit artikel deel ik tips hoe je de mooiste kleding koopt bij kringloopwinkels. Alhoewel ik Slow Fashion Season echt voor mezelf deed, merkte ik dat ik voor mijn kinderen eigenlijk ook niets nieuws wilde kopen. En dat is redelijk gelukt!

Is het uiteindelijk gelukt om de volle drie maanden mee te doen?

De drie maanden waren sneller voorbij dan ik had verwacht. Ik noteerde wat ik die drie maanden eigenlijk had willen kopen maar op dat moment niet kon. En dat bleek uiteindelijk alleen om basics te gaan zoals sokken, ondergoed en panty’s. En moet je nagaan: ik heb ze nu nog steeds niet aangeschaft. Zo hard had ik ze dus helemaal niet nodig!

Slow Fashion Season is nu voorbij, maar je kunt natuurlijk altijd met jezelf afspreken om een bepaalde periode niets nieuws te kopen.

Doe je volgend jaar ook mee met Slow Fashion Season?

Liefs, Mirjam

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids