Als ouder sta je voor de uitdaging om de financiën in het gezin onder controle te houden. Gelukkig zijn er talloze manieren om slim geld te besparen zonder concessies te doen. Een eenvoudige, maar effectieve manier is het verkopen van spullen die je niet langer gebruikt. Van de kleine kinderfiets die je dochter is ontgroeid tot andere ongebruikte items in huis. En er zijn meer handige tips waarmee je kunt besparen.
Opruimen en verkopen van overbodige spullen
Los van de ruimte die het biedt wanneer je overbodige spullen verkoopt, is het ook een handige manier om snel wat extra geld te verdienen. Zeker met jonge kinderen gaat het hard. Speelgoed waarmee ze niet langer spelen, de te kleine fiets van je zoon of dochter die in de hoek van je schuur of garage staat te verstoffen. Zonde! Je kunt de fiets prima verkopen als tweedehands: vaak zien ze er nog prima uit en kan je er een ander kindje blij mee maken. Met behulp van online platforms of lokale marktplaatsen zet je hem online, onder de noemer ‘tweedehands fiets verkopen‘. Deze gaan als warme broodjes, je zal zien dat je de fiets snel verkoopt. Datzelfde geldt voor alles waar je kleintje uitgroeit, van kleding tot speelgoed. Andersom geldt overigens hetzelfde. Koop jij een tweedehands fiets online, dan bespaar je natuurlijk ook op je kosten.
Budgetvriendelijke maaltijdplanning
Een tweede manier waarmee je makkelijk geld bespaart met een gezin, is een goede maaltijdplanning. De voordelen?
- Je weet precies waar je aan toe bent en hoeft niet langer na te denken over wat jullie nu weer gaan eten.
- Je voorkomt impulsaankopen, omdat je werkt met een lijstje.
- Je gezinsleden weten wat ze wanneer gaan eten.
Daarnaast is het slim om seizoensgebonden en lokale producten te kopen, waarmee je ook bespaart. Net als aanbiedingen en kortingen: bepaalde producten kan je groot inkopen, waardoor je op de lange termijn makkelijk honderd euro bespaart.
Verder scheelt het ook om te investeren in je manier van koken. Probeer bepaalde sausjes zelf te leren maken op basis van eenvoudige ingrediënten, zoals zelfgemaakte zoetzure saus, tomatensaus voor de pasta en een kruidenpasta voor je Oosterse gerechten. Gebruik restjes op een creatieve manier om voedselverspilling tegen te gaan en start een moestuin waarin je je eigen groenten en fruit kunt verbouwen.
Duurzame keuzes in kleding
We kennen het allemaal: heb je net nieuwe kleding gekocht, zijn ze er alweer uitgegroeid. Kinderen groeien keihard, waardoor kleding vaak maar een korte periode past. In plaats van nieuwe kleding kan je overwegen dit tweedehands te halen of misschien wel kleding over te nemen van vrienden of familie met oudere kinderen. Door bewust te winkelen draag je bij aan een duurzamere levensstijl én bespaar je geld. Beter voor je portemonnee en het milieu, dus.
Creatieve activiteiten
Kant-en-klaar pakketten zijn makkelijk, maar vaak ook duur. En dat terwijl kinderen ook heerlijk kunnen knutselen met (vrijwel) kosteloos materiaal. Bespaar jezelf de moeite (en centen) en zoek leuke DIY projecten om te doen via Pinterest en YouTube. Een voorbeeld hiervan is Lady Lemonade, die heel vaak nieuwe ideeën deelt.
Uiteindelijk is het ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het er niet om draait wie de mooiste knutselspullen heeft, maar om de dierbare herinneringen die je maakt met je kinderen. Juist dat persoonlijke en het leren werken met ‘niets’ om iets te creëren, neemt je kind mee tijdens de rest van haar of zijn leven. Kost bijna niks, maar is ontzettend waardevol!
Slimme aankopen en kortingscodes
Voor je automatisch klikt op de ‘koop’-knop, is het slim om eerst online en in fysieke winkels te kijken wat de beste deals zijn. Vaak kan je kortingscodes vinden of zijn er speciale aanbiedingen. Verschillende websites en apps zijn speciaal ontworpen om de scherpste prijzen te vinden. Ook kunnen loyaliteitsprogramma’s en seizoensuitverkopen extra voordelig zijn. Zo heb je wel hoogwaardige producten in huis, maar ga je ook verstandig om met je budget.
Besparen op energiekosten
Een vaak over het hoofd gezien terrein van kostenbesparing is het beheer van energiegebruik. Eenvoudige aanpassingen, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparaten, het gebruik van energiezuinige verlichting en regelmatig onderhoud van huishoudelijke apparaten, kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Het bewust omgaan met energie is natuurlijk niet alleen vriendelijk voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Een volgende stap in duurzaam energiebeheer is de overweging om te investeren in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen. Hoewel de initiële kosten misschien hoog lijken, kunnen zonnepanelen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren en bijdragen aan een groenere levensstijl. Door deze praktische maatregelen te nemen, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu.
Spullen delen
Iets dat je steeds vaker ziet, is dat ouders weer een gemeenschap opbouwen tegenwoordig – net als vroeger. Dit netwerk biedt een krachtig hulpmiddel om je ouderschap uit te voeren, maar ook om geld te besparen. Het delen van babyspullen en later, als ze groter zijn, andere producten die je kunt gebruiken, bieden een gevoel van saamhorigheid. En je kan natuurlijk ook zelf iets organiseren, zoals een lokale kleding- of speelgoedruilbeurs. Of misschien wil je wel een speelgoedbank opzetten, waardoor jullie samen kunnen rouleren?
Slim besparen betekent financiële rust voor je gezin
Door slim te besparen, creëer je financiële rust in het gezin. Van het verkopen van overbodige spullen tot het maken van bewuste keuzes in je dagelijkse uitgaven. Naast het besparen van geld heeft dit ook een positieve impact op het milieu én creëer je een warm netwerk, waarin je samen leeft en (financiële) zorgen kunt delen met elkaar. Zo houd je geld over en tijd om nog meer te kunnen genieten van je gezin.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©fizkes – Shutterstock