Slijm: ouders hebben er meestal een haat-liefdeverhouding mee, kinderen vinden het fantastisch om te maken. En omdat zij er dol op zijn, gaan we al een paar jaar massaal aan de slag met lenzenvloeistof, lijm en scheerschuim of gefabriceerd slijm met allemaal kleurtjes en glitters. Het is hartstikke populair en alleen al om die reden, kunnen we natuurlijk niet anders dan een heel artikel wijden aan slijm maken. Maar hoe maak je nu het perfecte (kindvriendelijke) DIY slijm? Lees snel verder en leer alles over dit kleverige goedje (inclusief hoe je het eventueel uit je haar krijgt!)
Basisrecept voor DIY (fluffy) slijm met lijm, scheerschuim en lenzenvloeistof
Let op: dit recept bevat lenzenvloeistof en daarmee de stof borax. In grotere hoeveelheden kan dit irritatie veroorzaken aan de huid en slijmvliezen. Het is dan ook zeker niet geschikt voor jonge kinderen die nog van alles in hun mond stoppen of wanneer je wondjes aan je vingers hebt. Daarnaast is het advies je handen na het spelen grondig te wassen.
Ingrediënten voor dit slijm
- Lenzenvloeistof
- 200 ml. lijm (bijvoorbeeld een grote fles hobbylijm van Hema of Action), zowel de flesjes transparante als witte lijm zijn geschikt om slijm mee te maken
- Scheerschuim
Optioneel:
- Verf of (eetbare) kleurstof
- Glitters, piepschuim balletjes, kraaltjes, wiebeloogjes
Verder nodig?
- Mengkom
- Spatel die je niet meer gebruikt of een vork
How to: slijm maken met lijm, scheerschuim en lenzenvloeistof
Benodigde tijd: 15 minuten
Zelf slijm maken is zo gebeurd. Met dit handige recept tover je de ingrediënten om tot goed slijm om mee te spelen.
- Doe de lijm uit de flesjes in een ruime kom
Je mag de complete flesjes toevoegen zodat je stevig slijm krijgt
- Pak je vork of spatel
De vork is bedoeld om zo meteen alle verschillende ingrediënten voor het superslijm te kunnen roeren in de kom.
- Voeg kleurstof en/of glitter toe
Om je slijm nog mooier te maken, kan je het een kleurtje geven. Dat doe je met een paar druppels verf (voor ondoorzichtig slijm) of een kleurstof als je het liever transparant houdt.
Let op! Doe dit voor je naar stap 4 gaat, om te zorgen dat je slijm mooi egaal gekleurd blijft. - Voeg het scheerschuim toe en roer net zolang tot het één geheel wordt
Goed voor je spieren! Stevig roeren dus. Het slijm is hiermee nog niet klaar, daarvoor moet je door naar de volgende stap.
- Tijd voor lenzenvloeistof
Met het toevoegen van de lenzenvloeistof luistert het vrij nauw. Een paar druppels te veel kan namelijk al leiden tot stug en breekbaar slijm, terwijl je het graag soepel wil houden. Dus voeg druppelsgewijs wat lenzenvloeistof toe en kijk wat het doet met de structuur.
- Controleer je slijm
Is het misschien nog wat waterig? Dan heeft je slijm meer lijm nodig. Voelt het hard? Dan kan er een beetje scheerschuim bij. Maar als het goed is en de verhoudingen kloppen, dan heb je nu heel fijn soepel basisslijm (met een mooi kleurtje). Wil je het nog spectaculairder maken? Ga dan naar stap 7!
- Maak je slijm nog mooier!
Je kan van alles toevoegen aan het basisslijm, zoals glitter en piepschuim balletjes of kraaltjes. Die laatste geven het slijm een hele andere dimensie: het voelt anders aan je handen en kinderen vinden dat vaak heel fijn. En wat dacht je van wiebeloogjes?
Recept voor slijm zonder lenzenvloeistof, scheerschuim en lijm
In plaats van lijm, lenzenvloeistof en scheerschuim kan je ook andere producten gebruiken. Een voorbeeld is dit recept voor slijm:
Nodig
- 15 gram maizena
- 23 ml. afwasmiddel
- Glitters en/of kleurstof
Let wel op dat afwasmiddel doorgaans alcohol en/of parfum bevat en de handen kan uitdrogen.
Eetbaar slijm maken
Met een paar ingrediënten kan je al goed slijm maken: 15 ml. yoghurt en 23 gram maïzena zorgen samen al voor een prima slijm – al is het natuurlijk niet eeuwig houdbaar. Let dus goed op hoe het ruikt en hoe het eruit ziet om te bepalen of je eetbare slijm nog goed is.
Ook tof is dit geweldige galaxyslijm van Meisje Djamila. Daarvoor heb je een magnetronbestendige kom nodig, 470 ml. water, 2 eetlepels psyllium vezels, eetbare kleurstof en dan vierenhalve minuut in de magnetron (hoogste stand), doorroeren en dan steeds weer twee minuten erin. Houd hierbij goed in de gaten hoe het slijm eruit ziet.
Een andere manier van eetbaar slijm maken, laat Bibi zien: 3 recepten met snoep.
En tot slot Nutella slijm!
Hoe maak je glitterslijm?
Glitterslijm is eigenlijk basisslijm met toegevoegde glitters. Vrij simpel dus. Behalve glitters die uit een buisje komen, zijn er ook andere soorten. Bij Xenos kan je bijvoorbeeld voor € 1,99 vier buisjes halen met ‘chunky’ glitters: groter dan normaal. Maar ze zijn er ook in de vorm van hartjes, sterretjes, bloemen en pailletjes, zoals dit pakket van € 14,95, de moeite waard als je vaker knutselt met glitters.
Je slijm bewaren: zo doe je dat
Als je mooi slijm hebt gemaakt, is het wel leuk als de kinderen er langer van kunnen genieten. Lucht zorgt voor uitdroging en dus is het vooral belangrijk dat je luchtdichte bakjes gebruikt. Helemaal voorkomen dat je slijm onbruikbaar wordt? Nee, dat zal waarschijnlijk niet lukken. Hieronder zie je het resultaat van verschillende soorten slijm na een paar weken bij Juf Jannie.
En wil je echt iets doen met je oude slijm en er weer nieuw leven in blazen? Dan kan je, net als Meisje Djamila en Bibi, ingrediënten toevoegen om je oude slijm mooi te maken. Kijk vooral even onderstaand filmpje voor meer tips & tricks.
Slijmspeelgoed: wat kan je kopen?
Poopsie Slime
De bekendste merknaam met betrekking tot DIY slijm is Poopsie Slime. Deze unboxing sets bevatten mooie glitters, shimmers en andere toevoegingen voor je slijm. Hieronder vind je een aantal reviews die je elders op de website kan teruglezen:
Verder testten we nog Glam Goo DeLuxe Pack en de NumNoms Silly Shakes Maker. Dit soort speelgoed valt naar onze mening in de categorie ‘leuk, maar vervolgens redelijk nutteloos’. Hoewel de kwaliteit van het speelgoed erg goed is, blijft het slijm vaak niet lang goed en droogt het makkelijk op. Ook sluiten de bijgeleverde bakjes en accessoires meestal niet zoals zou moeten.
Verder kan je ook potjes putty en slijm kopen, maar die halen het qua speelplezier toch niet bij het slijm dat je zelf kunt maken.
Leuk om te kijken (slijm op YouTube en Netflix)
Krijgen je kinderen geen genoeg van slijm – ook niet als ze het hebben gemaakt? Dan hieronder nog een paar leuke kijktips!
Bibi
YouTuber Bibi is bekend geworden vanwege haar liefde voor knutselen (en in het bijzonder slijm). Met haar enthousiasme neemt ze je mee en krijg je vanzelf zin om mee te doen. Op haar kanaal deed ze regelmatig challenges met slijm die je nog steeds kan bekijken, zoals deze:
Meisje Djamila
Ook Djamila maakte voorheen regelmatig bijzondere soorten slijm: XXL Boterslijm (zoals hieronder), een enorme hoeveelheid fluffy glitterslijm, ze probeerde slijm te maken met een uitdaging (blinddoek, met één ingrediënt of in een blender) en maakte meerdere video’s samen met Bibi.
De Grote Slijmfilm 1 & 2
Bibi speelt de hoofdrol in deze films die draaien om slijm. De liedjes zijn catchy, het verhaal is best leuk en de kinderen vinden het geweldig. Zie hieronder de trailers van De Grote Slijmfilm en De Nog Grotere Slijmfilm:
De Nog Grotere Slijmfilm
Beide staan op Netflix. Binnenkort komt hier ongetwijfeld ook deel 3 bij: De Allergrootste Slijmfilm.
Slijm maken: de voordelen voor kinderen
Wist je dat het spelen met slijm heel goed is voor de fijne motoriek? Het valt onder de noemer sensopathisch spelen (zonder vaste vorm, dat inspeelt op de zintuigen) en ‘open-end speelgoed‘: het kan namelijk alles zijn wat je wil. Bovendien brengt het een vorm van ontspanning met zich mee. Door een beetje te fröbelen komt je lijf tot rust. Het is daarmee een goede tegenhanger voor de snelle digitale wereld waarin we leven. Daarom is slijm leuk speelgoed voor kinderen die snel overprikkeld raken en/of hoogsensitief zijn.
Waarschuwing Consumentenbond
Consumentenbond raadt slijm maken met gevaarlijke ingrediënten af
Dat heeft alles te maken met de ingrediënten in slijm die (in te hoge concentraties) niet goed zijn voor de huid. Borax is daar een voorbeeld van, maar ook het regelmatig gebruikte scheerschuim of wasmiddel. Deze ingrediënten worden dan ook afgeraden om te gebruiken in je superslijm.
Voor de volledigheid: de Consumentenbond waarschuwt voor spelen met slijm, zoals het recept hierboven. Daarnaast adviseert het RIVM om scheerschuim te laten liggen: het is niet bestemd om mee te spelen en er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid. Blijf daarom alert: dit is niet geschikt voor kleine kinderen, zorg ervoor dat je huisdier er niet mee in contact kan komen en zorg dat je kind er niet te lang mee speelt. Na afloop bovendien altijd goed de handen wassen. En vertrouw je het niet? Dan is eetbaar slijm natuurlijk sowieso een optie!
Hoe maak je veilig slijm volgens de Consumentenbond?
Wat voor ingrediënten heb je nodig voor veilig slijm?
Kies voor de ingrediënten van veilig slijm altijd voor voedingsstoffen die eetbaar zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kindje het zelfgemaakte slijm gaat eten, maar op die manier weet je wel dat het veilig is. Dat kan bijvoorbeeld met psyllium vezels, zoals in het filmpje, maar ook met Nutella of marshmallows.
Op internet vind je genoeg recepten voor fijne variaties. Soms kan je het slijm echt eten, een andere keer is het puur bedoeld om mee te spelen. Het belangrijkste is vooral dat je er plezier aan beleeft en dat je kindje lekker bezig is.
Waarschuwing! Koop dit slijm niet (advies Consumentenbond)
Iets anders waar je mee moet uitkijken, is kant-en-klaar slijm. Recent verscheen een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat deze drie producten te veel boor (borium) bevatten:
- Putty XXL (artikelnr. 620651 – o.a. te koop bij Intertoys)
- Whoopee Putty (artikelnr. 35685Z – te koop bij Blokker)
- Glow in the dark Putty (artikelnr. 8525 – o.a. te koop bij Bol.com)
Slijm dat te veel boor bevat, is met name schadelijk wanneer je het via de mond binnenkrijgt. Hoge concentraties kunnen op korte termijn leiden tot diarree, braken, krampen en irritatie aan huid en de ogen. Het is dan ook belangrijk om kinderen hun handen goed te laten wassen wanneer ze toch met dit slijm hebben gespeeld. Kijk bovendien uit met jonge kinderen (die stoppen vaak nog van alles in hun mond), huisdieren en open wondjes.
Verder blijft het advies om geen slijmproducten te kopen die niet zijn gecontroleerd naar de maatstaven van Europese wetgeving. Die goedkope putty van Ali Express kan je dus maar beter laten liggen.
Slijm in je haar? Dit moet je doen!
Het kan natuurlijk per ongeluk misgaan waardoor je kindje (of jijzelf) slijm in zijn haar krijgt. Je hoeft dan niet gelijk naar de kapper voor een korte coupe: met pindakaas krijg je het er ook uit. Net als kauwgom dus. En anders zijn er nog andere mogelijkheden:
Pas ook op met kleding
Als je bezig bent met het maken van het (gekleurde) slijm en/of de kinderen spelen ermee, let dan op dat het niet op je kleding komt. Dat gaat er namelijk nogal lastig uit. En pas op met kleine kinderen/honden; dit slijm is natuurlijk allesbehalve eetbaar. Ook kan je overwegen om latex/rubberen handschoentjes te dragen tijdens het spelen, om je huid te beschermen.
Houden jouw kinderen ook zo van slijm maken? Heb je weleens een eetbare variant gemaakt? Of koop je liever een kant-en-klaar pakket? Laat even een berichtje achter in de comments!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Een gedachte over “Slijm maken: hét recept voor superslijm en handige tips”"