Slechte slaper? Deze 9 opmerkingen liever niet

Met jonge kinderen is het vaak een beetje zwart-wit: ze slapen goed door of gewoon helemaal niet. Je hebt het er, vanaf een bepaald punt, maar mee te doen. Alle ritmes en regelmaat ten spijt. Dat is niet erg (hoewel je ook liever weer eens zou doorslapen tot ergens na 06.30 uur), maar met je nieuwe slaaptekort verdwijnt ook je lontje steeds meer. Er zijn opmerkingen die je dan gewoon liever niet hoort, zoals deze negen.

Heb je een slechte slaper? Dan wil je deze opmerkingen niet horen

O, mijn baby van vier weken slaapt ook nog niet door. Vermoeiend hè?

Waarbij ik niet wil onderschatten wat een maand slaaptekort met je doet, heus niet. Maar doe dat ene maandje keer achttien en je kan je misschien een voorstelling maken van hoe wij ons voelden toen onze jongste na anderhalf jaar nog elke nacht minimaal drie keer wakker werd. Dat levert je een kort lontje op, gebrek aan hersencellen en een zombie-achtige uitstraling – anderhalf jaar na de bevalling.

Heb je al geprobeerd meer ritme in de dagen te brengen?

Je ritme-t er op los met een kind dat niet doorslaapt, geloof me. Je leest zo’n beetje elk artikel dat er bestaat, vraagt wanhopig om tips aan bekenden en aan het eind van de rit besluit je je er maar bij neer te leggen. Soms duurt het gewoon wat langer. Ritme of niet. Onze oudste was bijvoorbeeld pas zes (jaar!) toen ze echt hele nachten doorsliep.

Op het moment dat ik mijn verzet staakte, veranderde dat feitelijk gezien niets aan de situatie. Ik verloor mijn schaarse hoeveelheid energie alleen niet meer aan piekeren. Neemt niet weg dat deze opmerking dan nog steeds verkeerd kan vallen.

Eigenlijk elke opmerking met ‘heb je al… geprobeerd?’

Het stomme is dat ik me hier inmiddels zelf ook schuldig aan maak. Met een immense waslijst aan opties die ik heb geprobeerd, hoop ik anderen te kunnen helpen. Alleen vergeet ik daarbij stom genoeg dat die andere ouders ongetwijfeld zo’n zelfde waslijst hebben. Daarom dus ook een note to self: gewoon niet doen.

Kom op, we slapen allemaal weleens wat minder

Eén ding weet je 100% zeker: de persoon die deze opmerking maakt heeft werkelijk geen idee hoe het is als je kind niet doorslaapt.

Alle baby’s slapen slecht

Ik vond dit soms zo’n vervelende opmerking om te horen. Want:

a) dat iets erbij hoort, maakt het niet per definitie leuk (opruimen is onderdeel van je dagelijkse ritme en ik zeg je eerlijk: daar heb ik ook nog nooit plezier in gehad)

b) voor sommige ouders beperkt het slechte slapen zich tot de eerste maanden of zelfs weken – wat trouwens superfijn is voor hen, maar deze opmerking dus niet per se waar maakt

c) als je kindje langer dan een halfjaar slecht slaapt, begin je dat op een ongekend niveau in elke vezel van je lichaam te voelen en dat kan je behoorlijk chagrijnig maken kan ik je vertellen. De opmerking dat het erbij hoort, kan je dan toch echt gestolen worden 😉

Gelukkig hebben wij daar nooit last van gehad

Een opmerking die verboden zou moeten worden in het Land der Ouders. Niet alleen waar het gaat om slechte slapers, maar an sich. We krijgen allemaal ons portie. De één met een supermarktdweiler, de ander heeft een slechte slaper en bij een derde weigert het kind tot zijn vijfde te praten tegen buitenstaanders. Het hoort erbij, net zoals je frustratie uiten soms best mag. Maar zoals met elke frustratie geldt ook dat je in dit geval niet wil horen dat een ander daar totaaaaaal geen last van’ heeft.

Ik zou het echt niet volhouden!

O jawel.

Je zou het volhouden, omdat je wel moet. Je kan moeilijk op een breekpunt roepen dat jullie zoon of dochter het zelf maar even moet rooien, omdat jij komende maand op slaapretraite naar Ibiza gaat.

Kan je man niet helpen?

Waar de meeste mannen overal doorheen schijnen te slapen (of in elk geval een Oscarwaardige prestatie afleveren op dit vlak), sprong die van mij elke nacht bij. Gelukkig maar, anders had je me helemaal kunnen opvegen. We wisselden elkaar af en sleurden elkaar door de zware momenten heen. Dus in ons geval gaat deze vlieger niet op.

Vergeet je niet aan jezelf te denken?

Helaas. Dankzij het ernstige slaaptekort vergeet je werkelijk alles!

Nee hoor, grapje. Deze opmerking is zo onwijs lief, zeker als hij wordt gevolgd door: ‘Laat ze anders een nachtje hier slapen. Kan jij weer even op adem komen.’ Meer dankbaarheid dan op dat moment kan je als mens bijna niet voelen.

Die laatste opmerking is ook eigenlijk een van de weinige die je wél kan maken tegen ouders met flink slaaptekort. Samen met ‘sterkte’ en ‘wat rot voor jullie’.

Had jij ook een slechte slaper? En wat zijn de vervelendste opmerkingen die jij kreeg?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, 279photo Studio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven