5 redenen waarom slapen met een knuffel gezond is

En waarom je ook als volwassene nog met je teddybeer wil slapen

De lievelingsknuffel van je kleintje is zowel een vloek als een zegen. De redder in nood wanneer je kind ontroostbaar lijkt, maar een drama wanneer je hem verliest. Maar waarom hechten we eigenlijk zoveel waarde aan een knuffel? Wat zijn de (gezondheids)voordelen? En waarom wil je als volwassene nog steeds een knuffeltje in bed?

De voordelen van slapen met een knuffeldier

Wanneer er een baby geboren is, is een knuffel één van de meest favoriete kraamcadeaus. Ze zijn lekker zacht en daarmee echt knuffelig. Maar waarom slapen we eigenlijk met knuffels en welke voordelen heeft het?

Knuffels zorgen voor geborgenheid

De mens is een kuddedier en slaapt van nature samen. Die behoefte verdwijnt niet ineens als je vanaf een bepaald punt in je eigen bedje gaat. Een knuffeldier geeft, net als de nabijheid van je ouders, geborgenheid. De meeste kinderen kunnen vanaf een voorkeursknuffel krijgen, omdat ze vanaf dat moment beginnen met hechten. Dit hoeft overigens niet zo te zijn, sommige kinderen hebben er weinig mee.

Minder eenzaam

Misschien klinkt de uitleg een tikje treurig en/of toch wel heel eenzaam, maar een knuffel naast je maakt je gevoelsmatig in elk geval minder alleen. Als jong kind heb je altijd een vriend(in)/medestander naast je die je nooit veroordeelt. Hij droogt je tranen en is het met je eens. Kinderen praten vaak bovendien met hun favoriete knuffelbeest alsof hij een mens is, dus ook in die zin maakt zo’n pluizige vriend je minder eenzaam.

Samen sta je sterker

En dat kan voor peuters een heel fijn gevoel zijn. Ze hebben bijna allemaal een fase waarin ze plots erg bang zijn voor monsters onder het bed of spoken in de kast. Een knuffelbeer die naast je ligt en samen met je in die ‘enge’ kamer ligt, kan net het zetje in de rug zijn dat je als klein kind nodig hebt. Je bent immers nooit helemaal alleen.

Helpt je door een moeilijke periode heen

Zoals kinderen vanaf een bepaalde leeftijd situaties naspelen om te verwerken wat ze is overkomen, zo helpt een knuffel je ook door moeilijke periodes heen. Denk aan een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Dit geldt trouwens ook op latere leeftijd. Juist een knuffelbeer waarmee je altijd logeerde bij je oma kan troost bieden wanneer je haar verliest.

Knuffels zijn positief voor je zelfbeeld

Tot slot blijkt nachtelijk knuffelen met een pluchen vriendje ook positief te zijn voor je zelfbeeld, zo blijkt uit dit onderzoek van de VU Amsterdam. Dat heeft ermee te maken dat knuffelen je stresslevel verlaagt en angstgevoelens minder kunnen worden. Als dergelijke gevoelens een flinke rol spelen in je leven, kan je zelfs een speciale verzwaarde of aromatische knuffel aanschaffen waarmee je de positieve effecten versterkt.

Volwassenen met een knuffel, is dat niet raar?

Nee, niet als we dit onderzoek van Travelodge mogen geloven. Maar liefst 35% van de volwassen (Britse) ondervraagden gaf namelijk aan nog steeds met een knuffeltje te slapen. Hoewel het onderzoek werd gedaan in het Verenigd Koninkrijk, denk ik dat het best representatief is. Andere onderzoeken kwamen namelijk met soortgelijke conclusies. Ik behoor in elk geval tot die 35%. Mijn lievelingsknuffel van vroeger, IJsbrand de ijsbeer, ligt nog altijd trouw aan mijn zijde.

Het is een soort pluchen poppenkastpop die ik soms inzet als pedagogisch hulpmiddel bij de kinderen; zodra IJsbrand met zijn piepstemmetje aangeeft dat hij toch wel heel erg schrikt van die ruzie, zijn ze vaak snel afgeleid en hebben er de grootste lol in om hem weer vrolijk te maken. Maar als hij niet aan het werk is om twee kemphanen uit elkaar te houden, ligt hij gewoon naast me, net als vroeger.

En nu jullie: slaap jij nog met een knuffel? Heb je je lievelingsknuffel van vroeger nog? Of is dat voor jou allang gepasseerd station en vind je het een beetje vreemd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “5 redenen waarom slapen met een knuffel gezond is”"

  1. Dit is wat wikipedia zegt:

    Een knuffel is doorgaans een pluchen speelgoedbeest dat gebruikt kan worden door kinderen en volwassenen als troost, om mee te praten, als hulp bij het inslapen of om te ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven