Slank blijven in december? 7 handige tips

Slank blijven in december klinkt als een vrouwelijke paus of ongestelde man – utopia dus. Maar dat is het niet! Dit jaar ga je het anders doen. Ondanks de feestdagen zorg jij dat je dit keer niet meer aankomt door alle verleidelijke snacks tijdens de feestmaand. In tegendeel! Jij blijft écht slank komende decembermaand.

Slank in december

Oké. Eerlijk is eerlijk: slank was ik al niet. Dus als ik slank december doorkom is er een wonder gebeurd. Maar goed, ik kan natuurlijk wel prima aan damage control doen. Alleen bekte die titel niet zo lekker: ‘niet nóg dikker in december’ 😉 Kortom, lekker slank de feestmaand door. Maar hoe doe je dat?

De grootste dikmakers in december

Waarom het lastiger is slank te blijven tijdens de decembermaand?

  • Sinterklaassnacks (chocoladeletters, chocoladesigaretten, marsepein, suikergoed, schuimpjes, kruidnoten, pepernoten, taaitaai, chocoladekruidnootjes, gevulde speculaas, chocoladesinterklazen…)
  • Het kerstdiner (vanaf kerstavond tot en met de derde of zelfs vierde kerstdag)
  • Oud en nieuw (oliebollen, appelflappen en alcohol)

Kortom, het kost wat zelfbeheersing om je gewicht er niet bij te eten. Daarnaast kan je slimme keuzes maken. En over dat laatste gaat dit artikel. Want je hoeft echt niet aan te komen in december, ook niet als je gek bent op lekker eten (snoep, koek en vette snacks dus)!

7 tips om slank december door te komen

Haal geen snoep en koek in huis als het niet nodig is

Lekker makkelijk: een netje chocolademuntjes als schoencadeau. Maar wie eet het uiteindelijk allemaal op als je niet uitkijkt? En wat dacht je van chocoladeletters die al een maand in de kast liggen en je naam keihard roepen? Of kruidnootjes ‘voor de gezelligheid’? De enige oplossing is om het niet in huis te halen voor Pakjesavond. Gewoon niet. Ter compensatie kan je dan extra genieten op 5 december.

Koop geen chocola voor in de zak

Zelfde verhaal: als het eenmaal in de kast ligt, de kinderen kotsmisselijk zijn van alle feestdagen en bijbehorende copieuze maaltijden, dan ben jij waarschijnlijk degene die het uiteindelijk zit weg te werken. Althans, ik wel. En daar ging het elk jaar opnieuw mis. Dit jaar haal ik het niet meer in huis en wat er niet is, kan je ook niet eten.

Maak er geen gekke toestanden van in december

De supermarkten spelen er natuurlijk grif op in met allerlei ‘onmisbare’ items. Ze verzinnen ineens een Sinterklaasontbijt. Of bedenken dat je dit jaar niet kan zonder allerlei exclusieve liflafjes. Maar heb je dat allemaal nodig? Doe je de kinderen geen groter plezier met een simpele, lekkere maaltijd?

Afgelopen jaar pakten wij het eens anders aan en dat beviel zo goed, dat het een nieuwe traditie wordt. We besloten namelijk gewoon lekkere aardappelkroketjes te frituren, aten cherrytomaatjes, bladerdeeghapjes en een gevuld ei. Niet echt gebalanceerd, maar ook niet zo extreem dat je er vijf dagen van moet uitbuiken. De gulden middenweg dus!

Besef dat één decembersnack soms genoeg is

Je bent in diezelfde supermarkt (als waar ze je het idee geven dat je honderdduizend dingen moet inslaan om erbij te horen) vaak geneigd om alles te halen. Dus kruidnootjes én gevulde speculaas én chocolade én … Maar waarom niet gewoon één of twee snacks? En met oud en nieuw slechts een enkele oliebol in plaats van een halve zak. Normaal eet je toch ook geen berg gefrituurd deeg? Waarom dan wel tijdens de jaarwisseling?

Probeer een beetje balans aan te brengen

Eet je iets meer met de feestdagen? Dan neem je de dag(en) erna iets lichts. Bijvoorbeeld een lekkere soep of salade. Beetje Sonja Bakker, maar het compenseert wel en alle bekende beetjes helpen.

Sta bewust stil bij je eetgedrag

Is ook niet mijn favoriet, zeker niet in december, maar het doet je wel beseffen dat je soms doorslaat. Ik neem mezelf even als voorbeeld. Ik ben namelijk onwijs gevoelig voor allerlei slimme marketingstunts en bedenk dat pas wanneer ik € 75,00 aftik voor een ‘simpel’ kerstdiner. Wanneer ik rustig en kritisch in mijn karretje kijk voordat alles op de band ligt, is de kans groot dat ik de helft weer terug leg. Niet alleen beter voor de portemonnee, ook voor mijn lovehandles.

Ga de dag erna lekker sporten

Wil je gewoon all out gaan met de feestdagen? Dan zit er nog maar één ding op: ga de dag erna sporten tot je niet meer kan. Schaf bijvoorbeeld preventief De FIT Methode aan en verzin alvast een goed trainingsschema. Of je nu per saldo aankomt of niet, je voelt je daarna allicht beter.

December is de verleidelijkste maand op het gebied van eten. Waar je ook kijkt in de supermarkt, je wordt overladen met lekkers. Vind jij het ook lastig om overal vanaf te blijven? Wat is jouw gouden tip om slank december door te komen?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven