Waarom slaapliedjes zo belangrijk zijn voor je baby

Bijna elke moeder zingt instinctief voor het slapen gaan. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En waarom is een slaapliedje zo goed voor je kleintje? In dit artikel lees je er alles over en vind je, naast handige tips, ook de fijnste slaapliedjes voor je baby.

Slaapliedjes zingen

Als je kindje niet zo gemakkelijk in slaap komt, helpt het om hem of haar tegen je aan te houden en een liedje te zingen. Vaak vinden ouders het heerlijk. Zo’n warm lijfje tegen je aan, die heerlijke babygeur en een hoofdje dat langzaam zwaarder wordt terwijl je baby tegen je schouder in slaap valt. Het voelde toch elke keer als een kleine liefdevolle overwinning. Het is prettig om te ervaren dat je je baby op deze manier een veilig gevoel kan geven waardoor ze bij je wegdommelen.

Waarom zingen we slaapliedjes? Wat is het nut precies?

Het is iets dat je eigenlijk instinctief doet als mens: zingen voor een baby. Maar waarom doen we dit precies?

Gevoel van veiligheid

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zingen een vorm van communicatie en aandacht is voor baby’s. Je kindje kan de liefde/emotie al dan niet in je stem horen en daardoor een veiliger gevoel krijgen. Daardoor slapen ze beter. Een verhaaltje voorlezen kan dus hetzelfde effect hebben volgens dit onderzoek, maar dat doe je toch minder snel bij een jonge baby.

Betere hechting

Evolutionair gezien is het als compleet afhankelijke en kwetsbare baby natuurlijk wel handig om te weten dat je rustig kunt gaan slapen. Doordat hij zich veilig voelt tijdens het zingen van een slaapliedje, zorg je voor een betere hechting met je kindje – zoals ook borstvoeding en dragen dat kunnen doen.

Goed voor de spraakontwikkeling

Praten en zingen tegen je kinderen helpt hen om straks beter te kunnen spreken. Ze leren verschillende woorden en klanken herkennen. Dit herken je misschien wel van vroeger, als je iets moest leren voor school: als je een liedje maakte van je Franse woordjes, kon je ze beter onthouden.

Zingen heeft dan ook een positief effect op je geheugen. Klein zijsprongetje waaruit dat ook blijkt: ouderen met dementie onthouden misschien weinig meer op den duur, liedjes herkennen ze des te beter. Dat is opgeslagen in een ander deel van de hersenen en blijft veel langer intact. Bijzonder toch?

Je wordt er zelf rustiger van

Ben je gestrest doordat je overdag voor je gevoel nauwelijks rust had? Zing een slaapliedje en je wordt zelf ook kalmer. Dat voelt je baby aan. En aangezien de eerste periode met je kindje behoorlijk pittig en overweldigend kan zijn, een reden te meer om je beste versie van Slaap, kindje, slaap te zingen.

Millennialmoeders zingen geen liedjes voor het slapengaan

De Britse organisatie the Lullaby Trust voerde een onderzoek uit onder moeders naar het zingen van slaapliedjes voor kinderen tot vijf jaar oud. Wat bleek? Net iets meer dan een derde van de respondenten zingt regelmatig liedjes voor het slapen en daarvan is de meerderheid ouder dan vijfenveertig jaar. Millennials (geboren tussen 1980-2000) zingen veel minder.

Een gemiste kans, zo vinden wetenschappers. Zingen kalmeert baby’s twee keer zo goed dan als je tegen hen praat, ontdekten ze aan de Universiteit van Montreal. Ook kan zingen eventuele pijntjes verzachten, versterkt het jullie onderlinge band en heeft het nog veel meer (gezondheids)voordelen. Toch iets meer zingen dus!

Bron

slaapliedjes zingen voordelen tips en inspiratie liedjes
©Roman Samborskyi – Shutterstock

Tips om beter te worden in het zingen van slaapliedjes

Nu je weet waarom slaapliedjes belangrijk zijn, is het ook wel handig om te ontdekken hoe je ze het best kunt zingen. Uiteindelijk zijn we niet allemaal behept met de zangstem van Celine Dion of Whitney Houston en is het wel handig als je kindje er geen blijvende gehoorschade aan overhoudt 😉

Begin met zingen als je nog zwanger bent

Voor je bevalling kan je al tegen je kindje zingen. Die hoort je vanuit de buik. Na de geboorte geeft dit een extra gevoel van veiligheid, zoals je ook ziet met het gebruik van zwangerschapskettingen waar een belletje in zit. Je baby herkent je stem en het liedje dat je zingt. Bovendien heb jij er veel op geoefend dus zing je het ook beter.

Zing vaak en veel

Niet alleen tegen je kindje, maar ook in de file, als je staat te douchen of gewoon bij het opstaan (meteen goed tegen een eventueel ochtendhumeur). Oefening baart namelijk letterlijk kunst. En hoe vaker je hetzelfde liedje oefent, des te beter je erin wordt.

Wees niet bang om het verkeerd te doen

Wanneer je als kind regelmatig te horen kreeg dat je niet best zingt, ben je geneigd als volwassene stil te zijn en het zingen over te slaan. Je kan het immers toch niet, dus waarom zou je? Maar probeer het gewoon. Lekker belangrijk als je de noot compleet mist of die uithaal klinkt als nagels over een schoolbord. Lach erom met je kind (als ze oud genoeg zijn om het door te zijn) en probeer het nog eens.

Volg een zangcursus met je baby

Gewoon voor de lol natuurlijk! Kinderen vinden muziek heerlijk en het kan superleuk zijn om samen op zangcursus te gaan. Jij zingt, je baby luistert

Let erop dat je kindje ook zonder slaapliedje in slaap valt

Dit is niet zozeer een tip om beter te leren zingen, maar wel eentje voor het optimale gebruik van slaapliedjes. Hou in de gaten dat je kindje niet afhankelijk wordt van jouw zangkunsten om in slaap te kunnen vallen.

Slaapliedjes die je kan zingen tijdens het bedritueel

Slaap, kindje, slaap

Slaap, kindje, slaap
Daarbuiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Die drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap, kindje, slaap
Daarbuiten loopt een schaap

Sweet dreams

Goodnight to you
Goodnight to me
Now close your eyes and go to sleep
Good night
Sleep tight
Sweet dreams tonight
Goodnight
I love you

Tijd om te gaan slapen

Tijd om te gaan slapen
Dus doe je ogen dicht
Kijk de zon is onder
Alleen de maan geeft licht

Ga maar lekker dromen
Van deze mooi dag
Dan wordt je morgen zeker
Weer wakker met een lach

Droom maar over Emma
Dan droomt zij met je mee
Droom maar over spelen
Lekker met zijn twee

Droom van avonturen
En droom maar pret
Want er kan niets gebeuren
Hier veilig in je bed

https://www.youtube.com/watch?v=Bpw5j7kAGko

Wist je dat de zon al slaapt?

Wist je dat de zon al slaapt
Hij was van de dag zo moe
Net als jij van alles meegemaakt
Deed hij blij zijn oogjes toe
Maar vlak voordat het licht uitging
Vroeg hij zachtjes aan de maan
Wil jij oppassen
Dan kan zij ook slapen gaan

Slaapliedjes geven kinderen van jongs af aan een gevoel van veilig- en geborgenheid. Daarom is het fijn als je tijdens het dagelijkse bedritueel een liedje voor je baby zingt. Zingen jullie slaapliedjes? En wat is de favoriet van jouw kinderen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven