Enthousiast door allerlei reviews en tips via Instagram, ging ik ook overstag en kocht meerdere edities van Slaapklets! voor onze dochters. Persoonlijk vond ik dit toch niet helemaal prettig werken en daarom schrijf ik deze review. Niet omdat ik denk dat Slaapklets zelf niet werkt (want de boekjes zelf zijn prima), maar om jou als lezer wat zaken ter overdenking te geven. In deze review van Slaapklets! vertel ik over onze ervaring en wat we nu gebruiken.
Slaapklets!
Wat is Slaapklets precies?
Schrijfster Michal Janssen bedacht een invulboek: Kletsboek. Sinds 2010 geeft ze samen met Gezinnig producten uit die het praten tussen ouder en kind bevorderen, waaronder de razendpopulaire boeken onder de naam Slaapklets! – in meerdere delen. Je kunt deze boeken kopen vanaf de kleuterleeftijd, maar ze zijn er ook voor tieners – onder de passende naam Tienerklets!
Hoe werkt Slaapklets!?
Elke avond schrijf je in dit ‘dag- en nachtboek’, zoals het wordt omschreven, hoe je dag was. Het is daarmee een prima middel om te verwerken, zeker voor kinderen. Door de gerichte vragen denk je na over zaken waar je anders misschien minder bij zou stilstaan. Ook blik je kort vooruit naar morgen en vind je onderaan elke pagina een opdracht.
Review Slaapklets!
Werkt Slaapklets!?
Hier kan ik kort over zijn: ja, het werkt zeker. Ondanks dat we inmiddels overstapten op een andere manier van schrijven, merkten we dat het onze kinderen in die zin wel rust bood om aan het eind van de dag nog even na te praten over wat ze hadden meegemaakt. Soms kwamen er zelfs verhalen naar boven waar we anders niet over hadden gehoord. Daarnaast vind ik het heel goed dat kinderen zichzelf dagelijks een complimentje moeten geven. In het begin beperkte zich dat tot ‘Ik kan goed spelletjes winnen’, later werden de complimenten specifieker. Bijvoorbeeld: ‘Ik vond rekenen lastig, maar zette door en toen lukte het wel’. Het helpt kinderen bedenken waarin ze goed zijn en – als ze iets nog moeilijk vinden – dat doorzetten net zo knap is.
Welke Slaapklets! boekjes gebruikten we?
Eerst kozen we voor deel 1 en daarna deel 2. Ik hoopte eigenlijk dat ieder deel echt anders zou zijn, maar dat is niet zo. Hoewel je in het tweede deel iets meer schrijfruimte hebt, valt het toch tegen. Daarom besloot ik geen derde deel meer aan te schaffen, hoewel dat er wel is. Ik zag namelijk op Bol dat hier de schrijfruimte nog weer verder beperkt was, terwijl ik juist merkte dat ze hun verhaal kwijt wilden – en dat is juist zo leuk om later nog eens terug te lezen.
Waarom gebruiken we het dan niet meer?
Op een gegeven moment merkte ik, na deel 2, dat het allemaal een beetje eentonig werd. We kenden de vragen. De opdrachten vroegen soms een activiteit, terwijl wij blij waren dat ze eindelijk een keer in bed lagen. Ook vond ik dat de ruimte om te verwerken ten koste ging van andere bijzaken. Nu ben ik natuurlijk een schrijfster, dus weid ik sowieso misschien iets meer uit dan anderen, maar dat vond ik dus best tegenvallen. Daar komt nog bij dat ik € 14,95 best prijzig vind voor een boekje dat steeds dezelfde set vragen hanteert. Laat voorop staan dat ik de prijs absoluut begrijp, maar omdat wij er niet uithaalden wat ik hoopte, vind ik het te duur. Zeker omdat je relatief snel weer een nieuw boekje nodig hebt.
Wat gebruiken we nu voor het slapengaan?
Inmiddels zijn we overgestapt op een oppasboekje, maar dat was hem, qua schrijfruimte, ook niet helemaal. Als deze uit is, krijgen de meiden een ‘ouderwets’ eigen dagboek. Hierin gaan we eerst samen schrijven en als ze die behoefte later nog hebben, kunnen ze dat zelf doen. Stickers erbij, gekleurde pennen en soms een tekening – superleuk om later terug te kijken én meer schrijfruimte dan een boekje als Slaapklets!
Ik ben ondanks dat het voor ons niet werkte wél blij dat Slaapklets! ons een duwtje in de goede richting gaf. Hierdoor hebben we het schrijven in een dagboek onderdeel gemaakt van het slaapritueel van de meiden en volgens mij is dat het een belangrijke handeling die hen helpt beter in slaap te vallen.
Kende jij Slaapklets! al? Vind jij het fijne invulboekjes voor het slapengaan of gebruik je (inmiddels ook) iets anders? Ik lees het graag in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
©Teerawit Chankowet – Shutterstock