Sinterklaas vieren met je tiener(s): de 7 leukste opties!

Zodra je kind het geheim van Sinterklaas kent, verandert de invulling van het feest voor hen. Als je Sinterklaas viert met een tiener in huis, dan is toch anders dan bij een peuter en een kleuter: de spanning is er (grotendeels) af. Toch is het nog steeds hartstikke leuk om Sinterklaas te vieren met je puber. Hoe? In dit artikel geven we 7 leuke opties om pakjesavond te vieren waarbij het nog steeds leuk is voor je (pre)puber!

Sinterklaas vieren met je tiener? 7 leuke opties

Pakjesavond met spelletjes

Keihard zingen en op de deur bonzen is er niet meer bij voor je tiener, maar dat betekent niet dat je pakjesavond moet overslaan met een tiener in huis. Je kan het ook een andere invulling geven. Voor iedereen zitten er enkele cadeautjes in de zak. Verder zorg je voor de knusse Sinterklaassfeer met warme chocolademelk en slagroom of zelfgebakken kruidnootjes. Om er een echte familieavond van te maken kan je verschillende gezelschapsspelletjes spelen, zoals deze partyspellen.

Betrek je tiener bij de organisatie van het Sinterklaasfeest

Zolang nog een aantal kinderen geloven in de Sint kan je je tiener prima betrekken bij de organisatie van het Sinterklaasfeest. Dat heeft twee belangrijke voordelen:

  • Je puber leert hoe je een feest organiseert, waar je allemaal aan moet denken en binnen welke termijn. Dat is een vaardigheid die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken.
  • Het is gezellig om samen te werken.

Voor tieners is het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat je hen serieus neemt. Voeren ze een taak uit? Corrigeer dan alleen wanneer het belangrijk genoeg is (dus als ze veel te weinig inkopen hebben gedaan, om maar iets te noemen). De volgende taken kan je prima uitbesteden:

  • Uitnodiging ontwerpen.
  • Laat je tiener verzinnen welke hapjes jullie eten.
  • (Samen) boodschappen doen.
  • De woonkamer versieren.
  • Een kruidnootjes cheesecake bakken of chocolademousse maken.
  • De zak neerzetten en hard op de deur bonzen.

En laat hen ook zelf bepaalde zaken verzinnen, wie weet wat voor tofs daar uitkomt! Misschien willen ze wel een Sinterklaas speurtocht in elkaar zetten of een spel maken.

Vier cadeautjes regel

De wensen van een tiener zijn anders dan die van een jonger kind: stiekem zouden ze het liefst geld willen, maar of dat nu echt een Sinterklaascadeau is? Om ze te helpen hun verlanglijstje in te vullen – zeker als er nog wel kleinere kinderen in huis zijn die geloven – kan je de vier cadeautjes regel als leidraad nemen. Hiermee kunnen ze een goede mix vragen van nuttige en fijne cadeaus: kleding, een boek, iets dat ze écht graag willen hebben en een nuttig cadeau, zoals shampoo of make-upremover.

Kent iedereen het geheim van Sinterklaas? Dan kan je ook afspreken dat je lootjes trekt en aan de hand van de vier cadeautjes regel iets voor elkaar haalt binnen een bepaald budget. Uiteraard zijn de afzonderlijke cadeaus dan iets goedkoper en geef je je tiener een bedrag mee om te gaan shoppen.

Tip! Spreek een (totaal)budget af met je puber, voor je een onmogelijke lijst krijgt met de nieuwste PlayStation en Hogan sneakers.

Surprises en gedichten

Op school beginnen ze vaak vanaf groep 5-6 met surprises en gedichten, op het moment dat vrijwel niemand nog gelooft. Het is tijd voor een nieuwe fase. Datzelfde kan je thuis natuurlijk ook doorvoeren. De traditionele pakjesavond wissel je in voor een heerlijk avondje met lekkers, mooie surprises en hilarische gedichten. Je tiener kan zelf prima op pad om cadeaus te kopen namens de Sint en iets in elkaar knutselen.

Heb je ook nog jongere kinderen? Dan kan je ervoor kiezen om met de oudere kinderen en volwassenen surprises te doen als de kleintjes slapen. Dat geeft meer rust met uitpakken en is voor je tiener leuker.

Sinterklaas dobbelspel

Ken je dat dobbelspel waarbij je eindigt met een berg pakjes (of misschien helemaal niets)? Dit is ook een perfect idee om met je tiener te spelen tijdens Sinterklaas. Iedereen krijgt hetzelfde budget (rond de tien à vijftien euro per persoon) en daarmee ga je shoppen. Je kan denken aan kleine cadeaus (gezichtsmaskertje, sokken, kaarsen, leuk schaaltje, servetten) maar ook iets duurder (een bon, kraslot of make-up). Dit spel is ook ideaal als je geen zin en/of tijd hebt om te knutselen en rijmen. Bovendien is het leuk om lekker fanatiek te strijden voor dat ene cadeautje!

Lootjes trekken

Vind je het met een tiener in huis eigenlijk prettiger om Sinterklaas wat meer bescheiden te houden? Dan kan je ook kiezen om ouderwets lootjes te trekken en aan de hand van een kort verlanglijstje cadeaus voor elkaar te kopen. Dit is anders dan de vier cadeautjes regel, omdat je maar één of twee pakjes haalt, maar net zo gezellig. Na afloop kan je samen gourmetten of een leuke film kijken. Gewoon samen zijn met Sinterklaas is soms al genoeg voor je tiener.

Ga lekker uit eten met het gezin

Misschien heb je helemaal geen zin in de toeters en bellen van Sinterklaas, zijn er geen jongere kinderen meer in het gezin (of de familie) of vind je tiener pakjesavond helemaal niks? Dan kan je ook lekker uit eten gaan met elkaar. Geen Sinterklaasavond, maar wel quality time met je tiener. Let wel op of het restaurant open is op 5 december.

Vieren jullie nog Sinterklaas met je tiener? En wat vind jij het leukst om te doen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven