Sinterklaasstress bij je kind? 10 tips voor meer rust

Over een paar weken is de Sint weer in ons land. Betekent dat bij jou thuis één groot feest of Sinterklaasstress? Als jouw kinderen ook moeite hebben met de drukte van het Sinterklaasjournaal, schoenen zetten, angst dat de boot te vroeg vertrekt en alle activiteiten op school, zit je hier goed. Dit artikel bevat namelijk tien handige tips om de Sintstress (aanzienlijk) te verminderen, zodat je hopelijk dit jaar weer van de sint-periode kunt genieten.

Oorzaken voor Sinterklaasstress

Sinterklaas is een mystiek feest waarbij de verbeelding een grote rol speelt. Er gebeurt van alles dat in het normale leven niet kan: Sinterklaas, de pieten en het paard lopen over het dak, duiken door schoorstenen (en kunnen dus in je huis komen), je krijgt cadeaus in je schoen en op Pakjesavond staat er ineens een zak vol cadeaus op de stoep. Dat wil zeggen, als je goed je best hebt gedaan en lief bent geweest – iets dat die pieten ook nog eens continu zouden kunnen horen. Bovendien, wat nu als je wordt meegenomen in de zak?

Daarnaast heb je nog het Sinterklaasjournaal en alle Sinterklaasfilms en -series (in de bios en op Videoland) waarin van alles misgaat, theatershows, pretparken waar Sinterklaas op bezoek komt, school en alle sportlessen waar spontaan Pieten langskomen – het kan niet op! De onzekerheid en misschien wel ook de angst voor Sinterklaas kunnen zorgen voor meer stress bij kinderen, te veel drukte en prikkels. Dit alles vormt samen de basis voor Sinterklaasstress, dat weliswaar geen officiële term is uiteraard, maar wel een fenomeen waar veel kinderen (en ouders) last van kunnen hebben.

Hoe verminder je die Sinterklaasstress?

Disclaimer: een beetje gezonde spanning mag, dus helemaal voorkomen doe je het niet met onderstaande tips. Maar het zorgt wel voor meer rust in huis. Ook zal je niet alle tips tegelijkertijd kunnen toepassen. Kijk vooral naar jullie situatie en wat hierbij past.

Maak het overzichtelijk voor je kind

Omdat het Sinterklaasfeest zo’n bron is van stress en prikkels is het handig om alles overzichtelijk te houden voor je kind. Zeker wanneer ze al relatief vroeg bezig zijn met de hele Sinterklaasperiode, kan je een mooie aftelkalender maken (of printen) waarop je tastbaar maakt hoelang alles nog duurt. Zeker voor jonge kinderen is tijd immers een vaag begrip, terwijl elke dag een mijter kleuren duidelijk is.

Op de aftelkalender kan je aangeven wanneer en hoe vaak ze hun schoen mogen zetten, op welke dag jullie pakjesavond vieren en wanneer Sinterklaas weer naar Spanje gaat. Als ze weten hoe vaak ze een schoencadeau krijgen, beperkt de spanning zich vaak tot die dagen.

Tip! Begin niet te vroeg met je aftelkalender. Een week voor de intocht (of voor het Sinterklaasjournaal, als je dat kijkt) is vroeg genoeg.

Volg jullie normale ritme

Aansluitend op het voorgaande helpt het om jullie normale ritme zoveel mogelijk te blijven handhaven. Sinterklaas beheerst op die manier deze periode niet meer, maar is gewoon tijdelijk in het land (net zoals het over een paar maanden kerst is). Op school besteden ze sowieso genoeg aandacht aan de Sint, waardoor je ervoor kan kiezen thuis het normale leven te leven: ga lekker buitenspelen, doe spelletjes en lees de gebruikelijke boeken voor.

Bedenk of de intocht niet te stressvol is voor je kind

Houd in je achterhoofd dat de echte intocht soms best spannend is. Je kind ziet misschien voor het eerst Sinterklaas en zijn Pieten van dichtbij. Vermoed je dat het een dag vol stress en gehuil gaat opleveren? Leid je kind dan overdag af en kijk ’s avonds samen naar de samenvatting op televisie. Of sla hem helemaal over, als dat nog lukt.

Merel: ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst bewust gekozen geen Sinterklaasjournaal te kijken. Onze dochters vinden het een fantastisch feest, maar raken helemaal overprikkeld en stuiteren alle kanten op in december. Om die reden besloten we bepaalde dingen een beetje buiten de deur te houden tot de dagen voor pakjesavond. Het resultaat? Ze waren rustiger, relaxter en veel minder zenuwachtig voor Sinterklaas zelf. Op die manier konden ze bovendien veel meer genieten van deze tijd, net als wij.’

Kijk thuis niet naar het Sinterklaasjournaal

Als je kindje nog niet naar de basisschool gaat, is het vrij makkelijk om geen Sinterklaasjournaal te kijken. Wil je er toch iets van meegeven? Kijk dan elke zaterdagavond naar de samenvatting van afgelopen week of op het eind naar de complete serie. Op die manier houd je het iets beter behapbaar voor je kind.

Vanaf een jaar of vier wordt het lastiger, maar ook dan kan je beslissen om het journaal voor op school te laten. Op die manier kan de juf inspelen op eventuele spanningen en erover praten met de kinderen. Daarbij zadel je je kind niet op met extra prikkels vlak voor het slapen gaan.

Kies ervoor het feest kleiner te vieren

Door geen Sinterklaasfilms en -series te kijken of het Sinterklaasjournaal dagelijks op te zetten, houd je het feest automatischer kleiner en knusser. In plaats daarvan kan je af en toe mooie verhalen voorlezen en vertellen over Sinterklaas, spelletjes spelen, knutselen, het huis versieren en kruidnootjes bakken. Ook helpt het om je kind poppetjes te geven van Sint en piet, waarmee ze zelf het verhaal kunnen naspelen (en verwerken).

Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com

Focus vooral op de gezelligheid

Hoewel er veel mysteries rondom Sinterklaas hangen, hoef je daar natuurlijk niet per se iets mee te doen. Je kan het ook houden op een gezellige sfeer in huis met kaarsjes, een hoekje met Sint speelgoed en misschien een leuke cd (ouderwets) of muzieklijst via Spotify afspelen.

Zet Sinterklaas niet in als pedagogisch middel

Hoe verleidelijk het misschien soms ook is om te zeggen dat Sinterklaas alles ziet, je kind raakt er alleen maar gestrest door. Moet je eens voorstellen dat je overal waar je gaat en staat, zelfs in huis, bekeken kan worden en dat iemand anders je continu in de gaten houdt. Dat is toch een vervelend idee? Hoef je geen kleuter voor te zijn. Het is voor kinderen vaak al spannend genoeg omdat ze niet weten welk cadeau ze zullen krijgen, laat staan als ze continu gefixeerd zijn op het idee dat die ene ruzie met hun zusje straf oplevert.

Om die reden is het beter Sinterklaas niet op deze manier in te zetten tijdens de Sintperiode. Het levert alleen maar extra stress en gestuiter op – en dat is net wat je wil voorkomen. Wat je wel kunt vertellen? Dat alle kindjes weleens iets doen wat niet mag of niet de bedoeling is, maar dat Sinterklaas van alle kinderen houdt. Dat geeft hen een gevoel van veiligheid en onvoorwaardelijkheid, waardoor ze niet op hun tenen lopen (met alle gevolgen van dien).

Dwing je kind nergens toe

Merk je dat je kind gespannen raakt omdat je verwacht dat hij een hand geeft aan Sinterklaas, vindt hij het vervelend dat de Pieten langskomen tijdens de gymles of merk je dat er op een andere manier stress ontstaat? Geef je kind dan de ruimte om zijn grenzen aan te geven. Verplichte kusjes hoeven immers ook niet, dus waarom zou je wel afdwingen dat je kind op schoot gaat zitten bij Sint?

Ook sportlessen voor peuters waar Sint en/of de pieten langskomen kan je even overslaan in deze periode. Al is het wellicht ook een laagdrempelige manier om kennis te maken. Alternatief is dat je wel gaat, maar op afstand blijft en kijkt wat je kind aankan.

Maak samen een verlanglijstje

Met betrekking tot het verlanglijstje kan je twee dingen doen:

  • Pak het Intertoys- of Bol.com boek erbij en ga lekker een middag knutselen. Het helpt om vooraf te vertellen dat Sinterklaas niet alles kan kopen van het lijstje, maar uit de grote cadeaus die ze opplakken er eentje zal kiezen voor tijdens pakjesavond.
  • Zijn ze echt heel gespannen met betrekking tot de cadeaus? Dan is er nog een tweede optie. Ze mogen vier cadeaus uitkiezen: drie voor in hun schoen, één groter cadeau voor in de zak op pakjesavond. Je kan dan vertellen dat jij met Sinterklaas afspreekt dat ze deze cadeautjes ook zullen krijgen. Dat is niet echt verrassend meer natuurlijk, maar het haalt zeker de scherpe randjes van hun spanning af.

Vertel eerder dat Sinterklaas niet bestaat

Soms raken kinderen zo van de leg dat de waarheid vertellen het beste is. Dat is misschien eerder dan je het voor ogen hebt, maar wanneer je kind het geheim van Sinterklaas kent kan hij bepaalde zaken wel makkelijker duiden. Hij weet dan al dat pieten niet op het dak lopen, Sinterklaas geen groot boek bezit waarin staat wat je kind afgelopen jaar heeft uitgespookt en dat jullie de cadeaus kopen. Bang dat je kind daarna iets mist? Niet nodig! Van Mega Mindy of Spider-Man weten ze ook dat ze niet echt bestaan, maar dat maakt het niet minder bijzonder, toch?

Vind je dit nog te ver gaan? Dan kan je wel vast verklappen dat het Sinterklaasjournaal een serie is waar Sinterklaas aan meewerkt als acteur, en dat het verhaal dus niet echt is. Of, als je dat ook nog iets te ver vindt gaan, je kind erop wijzen dat in voorgaande jaren ook van alles mis leek te gaan, maar dat het uiteindelijk allemaal weer goed kwam. Gelukkig herhaalt Sint dat zelf ook regelmatig in de serie.

Voorkomen deze tips alle Sinterklaasstress?

Nee, helaas. Soms doe je er helemaal niks aan, dan weten ze dat hij niet bestaat, je hebt je het schompes gewerkt aan de aftelkalender en rustige, maar fijne sfeer in huis en je kon het Sinterklaasjournaal vakkundig buiten de deur houden – en dan nog schieten ze compleet in de stress op bepaalde dagen. Het ene kind is hier nu eenmaal gevoeliger voor dan het andere. In dat geval kan deze periode een behoorlijke wissel trekken op je energievoorraad; probeer dan zelf ook af en toe even afstand te nemen en je kind te helpen ontprikkelen. En hou vol! Voor je het weet, zit hij weer op de boot richting Spanje…

Zijn jouw kinderen ook extra gestrest en gespannen tijdens Sinterklaas? Hoe proberen jullie te voorkomen dat je kind last heeft van Sinterklaasstress en zorg je voor meer rust in huis?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, Ingmarsan – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven