Press "Enter" to skip to content

Stress rondom Sinterklaas? 9 tips voor meer rust

Sinterklaas komt weer bijna in ons land. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het levert wel veel drukte op voor de kinderen. Sintstress vanwege het dagelijkse ‘journaal’, schoenen die gezet moeten worden, angst dat de boot vertrekt voor pakjesavond en dan nog allerlei activiteiten op school… Deze periode staat bol van de prikkels. Als je kind daar gevoelig voor is, maakt dat de Sinterklaastijd echt minder gezellig. Gelukkig kan je hen wel een handje helpen. Met deze 9 tips verminder je Sintstress en maak je het feest weer een stuk leuker.

Stress door Sinterklaas: waardoor komt dat?

Kinderen die er gevoelig voor zijn, ervaren rondom feestdagen meer stress, drukte en prikkels. De oorzaken daarvoor kunnen in verschillende dingen liggen:

  • Het Sinterklaasjournaal
  • Pieten die op het dak lopen
  • Het idee dat vreemden zomaar je huis binnen kunnen sluipen
  • Verschillende momenten waarop kinderen cadeaus krijgen
  • Angst om meegenomen te worden in de zak
  • Denken dat Sinterklaas en zijn pieten alles kunnen horen wat je zegt

Ondanks dat die laatste punten best wat spanning kunnen opleveren, veroorzaakt het Sinterklaasjournaal misschien nog wel de meeste stress bij kinderen die daar gevoelig voor zijn. Toegegeven, het programma zit sterk in elkaar en is grappig, ook voor volwassenen. Toch veroorzaakt het een bijna doorlopende spanning: steeds gaat er iets mis, de boot dreigt terug te varen naar Spanje en pas op het allerlaatste moment komt alles goed.

Als je nog niet wil vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, is het soms best lastig om deze bron van prikkels weg te nemen. Wel zou je kunnen verklappen dat het Sinterklaasjournaal een serie is waar Sint aan meewerkt als acteur, en dat het verhaal dus niet echt is. Of, als je dat ook nog niet fijn vindt, je kan je kind wijzen op voorgaande jaren waarin ook steeds alles mis leek te gaan, maar toch goed kwam.

Gebruik Sinterklaas verder niet als ‘dreigmiddel’ en vertel je kinderen niet dat hij alles hoort en ziet, omdat dat soort zaken allemaal extra spanning kunnen opleveren. Hiernaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het aantal prikkels te reduceren en je kind te helpen meer vat te krijgen op deze, toch wel stressvolle, periode van het jaar.

Met deze tips verminder je Sinterklaasstress

Disclaimer: een beetje gezonde spanning mag, dus helemaal voorkomen doe je het niet met onderstaande tips. Maar het helpt zeker een handje!

Maak een aftelkalender met je kind

Als je kind al vroeg bezig is, dus voor de Sinterklaasperiode, met het feest, verlanglijstjes en/of pakjesavond, helpt een aftelkalender hen om vat te krijgen op hoelang alles nog duurt. Tijd is zeker voor kleuters en nog jongere kinderen een abstract begrip. Zo’n kalender helpt hen om tastbaar te maken hoelang alles nog duurt. Begin echter niet te vroeg (medio oktober), want dan schiet een aftelkalender zijn doel voorbij.

Het scheelt ook als je op de kalender vermeldt hoe vaak en wanneer ze hun schoen mogen zetten, eventueel ‘omdat je dat zo hebt afgesproken met Sinterklaas’. Dat maakt het concreter en zo weten ze precies wanneer ze een schoencadeautje krijgen van Sinterklaas. Ze zijn dan vaak minder gespannen op de dagen dat ze geen schoen zetten.

Zeker wanneer ze vooraf al erg bezig zijn met de aankomst of pakjesavond zelf, en steeds willen weten hoe lang het nog duurt. Tijd is voor kleuters en jongere kinderen doorgaans een abstract begrip. Met een kalender maak je zichtbaar hoeveel nachtjes het nog duurt. Wel is het aan te raden niet te vroeg te starten. Bij elke mijter of schoen die ze kleuren, beseffen ze dat het dichterbij komt. Dat kan de Sinterklaas spanning ook weer verhogen. En dat wil je niet, drie weken van tevoren.

Bepaal wat jullie op televisie kijken

Zit je kind nog niet op de basisschool? Dan kan je zelf bepalen wat je kijkt op televisie. Het kan een idee zijn om het Sinterklaasjournaal compleet over te slaan dit jaar, omdat ze nog te jong zijn om goed te bevatten dat het uiteindelijk goedkomt. Ook Sinterklaasfilms en -series kan je dan best links laten liggen.

Je kunt bijvoorbeeld ook vertellen dat Sinterklaas in Nederland is aangekomen en verhalen voorlezen. Zijn de kinderen ouder, laat ze dan liever overdag naar het Sinterklaasjournaal kijken dan vlak voor het slapen – zo zitten ze niet boordevol stress wanneer ze eigenlijk naar bed moeten om uit te rusten. En we weten allemaal, een vermoeid kind raakt nog sneller gespannen; het wordt dan gemakkelijk een vicieuze cirkel.

Ga je naar de intocht toe? Of kijk je (de samenvatting) op tv?

Houd in je achterhoofd dat de echte intocht soms best spannend is. Je kind ziet misschien voor het eerst Sinterklaas en zijn Pieten van dichtbij. Denk je dat het een dag vol stress en gehuil gaat opleveren? Leid je kind dan een beetje af en kijk ’s avonds samen naar de samenvatting op televisie. Of sla hem over, als dat nog lukt.

Merel: ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst bewust gekozen geen Sinterklaasjournaal te kijken. Onze dochters vinden het een fantastisch feest, maar raken helemaal overprikkeld en stuiteren alle kanten op in december. Om die reden besloten we bepaalde dingen een beetje buiten de deur te houden tot de dagen voor pakjesavond. Het resultaat? Ze waren rustiger, relaxter en veel minder zenuwachtig voor Sinterklaas zelf. Op die manier konden ze bovendien veel meer genieten van deze tijd, net als wij.’

Voorlezen over Sinterklaas helpt

De meeste boekjes en verhalen over Sint zijn lekker luchtig en perfect afgestemd op de leeftijd van je kind. Door erover voor te lezen, zullen ze zien dat andere kindjes het soms ook een beetje spannend vinden. Bovendien heb je, soms al bij peuters, maar zeker bij kleuters, meteen een ingang om te praten over hun gevoel. Vinden zij het ook spannend? Wat dan precies? En op welke manier kan jij meer uitleg geven om hun stress weg te nemen?

Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com

Luisteren trouwens ook: zet een ouderwetse cd op voor de sfeer, zeker op pakjesavond, maar dan wel wat rustiger dan met de drukkere muziek van nu. Onze favoriet? Bert en Ernie. Met klassiekers als de Pakjespolka, Open de deur voor Sint-Nicolaas en Pepernoten en Appels. De twee vrienden zitten op 5 december in spanning: zou de Sint nog komen of niet? Vermoeid door alle zenuwen raken ze ervan overtuigd dat ze het verkeerd hebben begrepen en willen eigenlijk naar bed gaan, als Grover binnenvalt. Ook leuk voor volwassenen!

Of, voor wie geen zin heeft de cd te bestellen en graag het nostalgische vinyl-gevoel wil:

Dwing je kind nergens toe

Merk je dat je kind gespannen raakt omdat je verwacht dat hij een hand geeft aan Sinterklaas, vindt hij het vervelend dat de Pieten langskomen tijdens de gymles of merk je dat er op een andere manier stress ontstaat? Geef je kind dan de ruimte om zijn grenzen aan te geven. Verplichte kusjes hoeven immers ook niet, dus waarom zou je wel afdwingen dat je kind op schoot gaat zitten bij Sint?

Ook sportlessen voor peuters waar Sint en/of de pieten langskomen kan je even overslaan in deze periode. Al is het wellicht ook een laagdrempelige manier om kennis te maken. Alternatief is dat je wel gaat, maar op afstand blijft en kijkt wat je kind aankan.

Maak samen een verlanglijstje

Met betrekking tot het verlanglijstje kan je twee dingen doen:

  • Pak het Intertoys- of Bol.com boek erbij en ga lekker een middag knutselen. Het helpt om vooraf te vertellen dat Sinterklaas niet alles kan kopen van het lijstje, maar uit de grote cadeaus die ze opplakken er eentje zal kiezen voor tijdens pakjesavond.
  • Zijn ze echt heel gespannen met betrekking tot de cadeaus? Dan is er nog een tweede optie. Ze mogen vier cadeaus uitkiezen: drie voor in hun schoen, één groter cadeau voor in de zak op pakjesavond. Je kan dan vertellen dat jij met Sinterklaas afspreekt dat ze deze cadeautjes ook zullen krijgen. Dat is niet echt verrassend meer natuurlijk, maar het haalt zeker de scherpe randjes van hun spanning af.

Biedt je kinderen zoveel mogelijk structuur

Omdat deze periode heel anders loopt, helpt het vaak om de rest van het leven zo normaal mogelijk te houden. Sinterklaas is dan wel iemand die toevallig in het land is, maar zit thuis niet verweven in elk deel van de dag. Op school besteden ze er vaak al (meer dan) genoeg aandacht aan, waardoor je thuis iets meer het normale leven kunt beleven. Ga lekker buitenspelen, doe spelletjes met elkaar en lees ook ander boeken voor dan over Sinterklaas.

Gebruik Sinterklaas niet als pedagogisch middel

Hoe verleidelijk het ook is om te zeggen dat Sinterklaas alles ziet, je kind raakt alleen maar over zijn toeren. Moet je eens voorstellen dat je overal waar je gaat en staat, zelfs in huis, bekeken kan worden. En dat iemand anders je continu in de gaten houdt. Dat is toch een vervelend idee? Hoef je geen kleuter voor te zijn. Het is voor kinderen vaak al spannend omdat ze niet weten welk cadeau ze zullen krijgen, laat staan als ze continu gefixeerd zijn op het idee dat die ene ruzie met hun zusje straf oplevert.

Om die reden is het beter Sinterklaas niet zodanig in te zetten tijdens de Sintperiode. Het levert alleen maar extra stress en gestuiter op – en dat is net wat je wil voorkomen. Wat je wel kunt vertellen? Dat alle kindjes weleens iets doen wat niet mag of niet de bedoeling is, en dat Sinterklaas van alle kinderen houdt. Dat geeft hen een gevoel van veiligheid en onvoorwaardelijkheid, waardoor ze niet op hun tenen lopen (met alle gevolgen van dien).

Vertel je kinderen het geheim van Sinterklaas

Tot slot kan je er, in uiterste gevallen, ook voor kiezen je kind al eerder op de hoogte te brengen van het grote Geheim van Sinterklaas. Hoewel dat geen garantie biedt (sommige kinderen geloven jou niet, of raken toch weer in de ban van alle spanning die er in december hangt), kan je kind mogelijk meer rust bieden. Ze hoeven immers niet meer bang te zijn dat de cadeaus weer retour gaan naar Spanje of dat Sint en Piet alles zien.

Zijn jouw kinderen ook extra gestrest en gespannen tijdens Sinterklaas? Hoe proberen jullie te voorkomen dat ze alle kanten op stuiteren en zorg je voor wat meer rust in huis?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, Ingmarsan – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids