Press "Enter" to skip to content

Kind voorbereiden op Sinterklaas drukte? 9 tips

Sinterklaas komt weer bijna in ons land. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het levert wel veel drukte op voor de kinderen. Sintstress vanwege het dagelijkse journaal, schoenen die gezet moeten worden, angst dat de boot vertrekt voor pakjesavond en dan nog allerlei activiteiten op school… Deze periode staat bol van de prikkels. Als je kind daar gevoelig voor is, maakt dat de Sinterklaastijd echt minder gezellig. Gelukkig kan je hen wel een handje helpen. Met deze 9 tips maak je het feest weer een stuk leuker.

Spanning van het Sinterklaasjournaal

Hoewel het programma zelf erg sterk in elkaar zit en grappig is (ook voor volwassenen), kan het Sinterklaasjournaal ook een berg stress op leveren. Zeker als je kind gevoelig is voor het idee dat het mis kan gaan (en dat gebeurt vrijwel non-stop). Want wat nu als de boot zinkt, de pakjes overboord slaan, Piet X er stiekem vandoor gaat naar Spanje of Sinterklaas zelf voortijdig lijkt te vertrekken?

Kinderen geloven doorgaans heilig in wat ze zien tot de kleuterleeftijd, dus voor hen is het allemaal net echt. Los daarvan voelen ze aan alles dat het een spannende tijd is. Zeker als ouders Sint gebruiken als dreigmiddel (“Ik zou maar lief doen, want Sinterklaas ziet en hoort alles!”) en het kind dus continu op zijn tenen loopt. Hoe hou je nu de rust in huis in de Sinterklaastijd? Onderstaande tips helpen je daarbij. Ze zorgen dat je kind meer vat krijgt op de prikkels.

Zo voorkom je stress en gestuiter tijdens de Sinterklaastijd

Disclaimer: een beetje gezonde spanning mag, dus helemaal voorkomen doe je het niet met onderstaande tips. Maar het helpt zeker een handje!

Maak een aftelkalender met je kind

Zeker wanneer ze vooraf al erg bezig zijn met de aankomst of pakjesavond zelf, en steeds willen weten hoe lang het nog duurt. Tijd is voor kleuters en jongere kinderen doorgaans een abstract begrip. Met een kalender maak je zichtbaar hoeveel nachtjes het nog duurt. Wel is het aan te raden niet te vroeg te starten. Bij elke mijter of schoen die ze kleuren, beseffen ze dat het dichterbij komt. Dat kan de Sinterklaas spanning ook weer verhogen. En dat wil je niet, drie weken van tevoren.

Je kan verder ook op de kalender zetten hoe vaak ze hun schoen mogen zetten. Hierdoor is voor hen concreet dat het bijvoorbeeld alleen gebeurt op dinsdag en vrijdag, waardoor ze minder gespannen zijn op de andere dagen.

Ga samen naar de intocht (of kijk ernaar op televisie)

Als je kind nog jong is en heel gespannen voor Sinterklaas, kan je er ook voor kiezen om ’s avonds een samenvatting te kijken en hem overdag af te leiden. Wel helpt het hem om daadwerkelijk te zien dat Sint is aangekomen in Nederland. Je kan dan meteen vertellen dat het altijd bijna misgaat, maar hij ook altijd aankomt. Daardoor relativeer je de spanning van het Sinterklaasjournaal meteen een beetje.

Let wel op dat als je naar een echte intocht gaat, kinderen het vaak toch wel erg spannend vinden om Sint en zijn Pieten van dichtbij te zien. Je kent zelf je kind het beste; de één vindt het totaal geen probleem en de ander moet keihard huilen. Het is in elk geval een factor om rekening mee te houden.

Voorlezen over Sinterklaas helpt

De meeste boekjes en verhalen over Sint zijn lekker luchtig en perfect afgestemd op de leeftijd van je kind. Door erover voor te lezen, zullen ze zien dat andere kindjes het soms ook een beetje spannend vinden. Bovendien heb je, zeker bij kleuters, meteen een ingang om te praten over hun gevoel. Vinden zij het ook spannend? Wat dan precies? En op welke manier kan jij meer uitleg geven om hun stress weg te nemen?

Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com

Merel: ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst bewust gekozen geen Sinterklaasjournaal te kijken. Onze dochters vinden het een fantastisch feest, maar raken helemaal overprikkeld en stuiteren alle kanten op in december. Om die reden besloten we bepaalde dingen een beetje buiten de deur te houden tot de dagen voor pakjesavond. Het resultaat? Ze waren rustiger, relaxter en veel minder zenuwachtig voor Sinterklaas zelf. Op die manier konden ze bovendien veel meer genieten van deze tijd, net als wij.’

Beperk het Sinterklaasjournaal

Zeker wanneer je merkt dat je kind(eren) heel gespannen worden van het Journaal, laat het dan voor zaterdagavond. Of kijk aan het eind van deze periode alle afleveringen achter elkaar. Elke avond vlak voor het slapengaan iets kijken waar je zenuwachtig van wordt, is toch ook niet fijn als je volwassen bent? Vaak kijken ze het Sinterklaasjournaal bovendien al op school (de volgende ochtend). Zo blijven ze gewoon bij, maar creëer je thuis geen extra spanning.

Maak een verlanglijstje

Met betrekking tot het verlanglijstje kan je twee dingen doen:

  • Pak het Intertoys- of Bol.com boek erbij en ga lekker een middag knutselen. Het helpt om vooraf te vertellen dat Sinterklaas niet alles kan kopen van het lijstje, maar uit de grote cadeaus die ze opplakken er eentje zal kiezen voor tijdens pakjesavond.
  • Zijn ze echt heel gespannen met betrekking tot de cadeaus? Dan is er nog een tweede optie. Ze mogen vier cadeaus uitkiezen: drie voor in hun schoen, één groter cadeau voor in de zak op pakjesavond. Je kan dan vertellen dat jij met Sinterklaas afspreekt dat ze deze cadeautjes ook zullen krijgen. Dat is niet echt verrassend meer natuurlijk, maar het haalt zeker de scherpe randjes van hun spanning af.

Zet een cd op met ‘ouderwetse’ Sinterklaasmuziek

Het brengt de sfeer erin, zeker op pakjesavond, maar dan wel wat rustiger dan met de drukkere muziek van nu. Onze favoriet? Bert en Ernie. Met klassiekers als de Pakjespolka, Open de deur voor Sint-Nicolaas en Pepernoten en Appels. De twee vrienden zitten op 5 december in spanning: zou de Sint nog komen of niet? Vermoeid door alle zenuwen raken ze ervan overtuigd dat ze het verkeerd hebben begrepen en willen eigenlijk naar bed gaan, als Grover binnenvalt. Ook leuk voor volwassenen!

Of, voor wie geen zin heeft de cd te bestellen en graag het nostalgische vinyl-gevoel wil:

Biedt je kinderen zoveel mogelijk structuur

Omdat deze periode heel anders loopt, helpt het vaak om de rest van het leven zo normaal mogelijk te houden. Dus niet per se later naar bed, als gezegd niet dagelijks het Sinterklaasjournaal kijken etc.

Gebruik Sinterklaas niet als pedagogisch middel

Hoe verleidelijk het ook is om te zeggen dat Sinterklaas alles ziet, je kind raakt alleen maar over zijn toeren. Moet je eens voorstellen dat je overal waar je gaat en staat, zelfs in huis, bekeken kan worden. En dat iemand anders je continu in de gaten houdt. Dat is toch een vervelend idee? Hoef je geen kleuter voor te zijn. Het is voor kinderen vaak al spannend omdat ze niet weten welk cadeau ze zullen krijgen, laat staan als ze continu gefixeerd zijn op het idee dat die ene ruzie met hun zusje straf oplevert.

Om die reden is het beter Sinterklaas niet zodanig in te zetten tijdens de Sintperiode. Het levert alleen maar extra stress en gestuiter op – en dat is net wat je wil voorkomen. Wat je wel kunt vertellen? Dat alle kindjes weleens iets ondeugends doen en dat Sinterklaas van alle kinderen houdt. Dat geeft hen een gevoel van veiligheid en onvoorwaardelijkheid, waardoor ze niet op hun tenen lopen (met alle gevolgen van dien).

Vertel je kinderen het geheim van Sinterklaas

Tot slot kan je er, in uiterste gevallen, ook voor kiezen je kind al eerder op de hoogte te brengen van het grote Geheim van Sinterklaas. Hoewel dat geen garantie biedt (sommige kinderen geloven jou niet, of raken toch weer in de ban van alle spanning die er in december hangt), kan je kind mogelijk meer rust bieden. Ze hoeven immers niet meer bang te zijn dat de cadeaus weer retour gaan naar Spanje of dat Sint en Piet alles zien.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, Ingmarsan – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids