Sinterklaas gedicht schrijven: zo maak je het grappig!

Een geniaal en grappig Sinterklaas gedicht schrijven? De meeste mensen wagen zich er liever niet aan. Jammer, want een grappig gedicht schrijven kan je prima leren én maakt je pakjesavond nog leuker. Om je een handje te helpen, gebruik je onderstaande tips. Zo schrijf je een persoonlijk gedicht voor degene op je lootje met een snufje humor en een grote knipoog. Voor je het weet dicht je de sterren van de hemel en steel je dit jaar de show met jouw grappige Sinterklaasgedicht.

Sinterklaas en gedichten schrijven

Veel mensen vinden Sinterklaas leuk, maar het schrijven van een passend gedicht bij hun surprise een kleine ramp. Het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd om een paginalang epistel te schrijven dat de ontvanger op subtiele, maar humoristische wijze belachelijk maakt. Verder dan ‘Sint zat te denken wat hij X toch eens moest schenken’ komen de meesten niet.

Gelukkig kan dat anders. Je hebt heus geen gedichtengenerator nodig met voorgekauwde zinnen, want het leukste Sinterklaasgedicht schrijf je dit jaar zelf! Je hoeft heus geen Gerrit Komrij, Mustafa Stitou of Tjitske Jansen te zijn; een goed, grappig gedicht schrijven kan namelijk iedereen met onderstaande vijf tips!

In 5 stappen richting een leuk, grappig, briljant Sinterklaasgedicht

Stap 1: voor wie schrijf je het gedicht?

Voor je aan het dichten slaat, is het eerst belangrijk om uiteen te zetten voor wie je het gedicht schrijft. Je kan het ook wel zien als een kleine brainstormsessie. Zet je wekker op vijf minuten en noteer dan alles wat je over de persoon op je lootje kunt verzinnen, van eigenschappen tot wat iemand heeft meegemaakt. Je hoeft lang niet alles in het gedicht te verwerken, maar alle informatie kan van belang zijn.

Noteer dus op een apart blaadje:

 • Algemene kenmerken (leeftijd, gender)
 • Goede eigenschappen
 • Minder goede eigenschappen (te laat komen, roken, veel op mobiel zitten, extreem punctueel)
 • Hobby’s en interesses (zeker ook de wat knulligere hobby’s)
 • Gezamenlijke herinneringen
 • Eventuele blunders van afgelopen jaar
 • Verlanglijstje

Sinterklaas is natuurlijk hét moment om iemand een beetje te pesten in de vorm van een hilarisch gedicht. Een goede grap ligt net voor de grens tussen zelfspot en schaamte. Dus wat je wel gebruikt, is die gênante dronkemansval van afgelopen jaarwisseling of een blunder waar je nog steeds om kan lachen. Wat je niet doet, is te persoonlijke informatie verwerken in een gedicht (zoals een zwangerschap waarvan nog niet iedereen op de hoogte is of de opgelopen SOA van je broer).

Voorbeeld bij stap 1

Tijdens het lootjes trekken, haal je je zwager Marco uit de spreekwoordelijke hoge hoed. In vijf minuten tijd schrijf je alles op dat je van hem weet:

 • Zwager Marco, 45 jaar
 • Is afgelopen jaar voor het eerst vader geworden van Luca
 • Hobby’s: puzzelen, golfen
 • Minder goede eigenschappen: werkte voorheen soms te veel (volgens je zus)
 • Positief: hij is een betrokken vader, creatief en afgelopen maanden weer vaker thuis
 • Interesses: cabaret en Formule 1
 • Herinneringen: pokeravonden tijdens jullie gezamenlijke avonden in het café
 • Cadeau: cryptogrammen puzzelboekje, een pakket bruin bier en Molboekje van Wie is de mol?
hoe schrijf je een grappig sinterklaasgedicht

Stap 2: schrijf een algemeen verhaaltje

Om er een logisch Sinterklaasgedicht van te kunnen maken, kan het helpen om eerst een soort verhaaltje te schrijven. Op die manier werk je van kop tot staart en dat verbetert de structuur van je gedicht. Dit hoeft dus nog helemaal niet te rijmen of grappig te zijn. Je moet het meer zien als een soort raamwerk.

Voorbeeld

Afgelopen jaar werd Marco voor het eerst vader van zoon Luca. Hoewel hij een betrokken vader is, vond je zus Cynthia in het begin dat hij te vaak weg was: werk nam veel tijd in beslag. Gelukkig gaat het, mede door haar ‘geklaag’ de laatste tijd beter en blijft hij meer thuis. In zijn vrije tijd houdt hij van puzzelen en golft hij op zondag. Ook gaan jullie soms samen naar het café om te pokeren met vrienden – al wint hij niet vaak. Wat hij momenteel mist is dat hij weinig tijd overhoudt om een avondje naar het cabaret te gaan, zoals vroeger.

Je ziet dat je niet alle informatie hoeft te gebruiken uit je brainstormsessie, maar het komt wel van pas. Ook zie je in dit verhaaltje meteen wat dingen die erg grappig zouden kunnen zijn: het klagen van je zus (waarmee je haar gelijk een beetje kan plagen), zijn fanatieke houding tijdens het pokeren en het gebrek aan vrije tijd. Op dat laatste kan je natuurlijk mooi aanhaken met je cadeaus, die hopelijk wat meer ontspanning brengen.

Stap 3: bepaal welk rijmschema bij je Sinterklaas gedicht past

Bedenk goed welk rijmschema je wil: AABB, ABAB, ABBA of zelfs ABCB (hierbij rijmen de zinnen met dezelfde letter op elkaar). AABB is het meest gebruikelijk, maar je kunt het jezelf soms makkelijker maken door je Sinterklaasgedicht in een ander schema te gieten. Kijk wat werkt en zoek bij voorkeur eindwoorden waar je makkelijk op kunt rijmen.

Stap 4: maak gebruik van handige tools

Heel handig zijn de volgende websites:

stappenplan sinterklaas gedicht schrijven

Stap 5: maak van je verhaal een gedicht

Het laatste punt is het belangrijkst: je gaat je Sinterklaasgedicht schrijven. Nu moet je echt je innerlijke creativiteit gaan aanspreken. In bovenstaand voorbeeld kun je bijvoorbeeld positief beginnen met de geboorte van Luca, dan de positieve stap om vaker thuis te zijn bij vrouw en kinderen, even een grapje over zijn chronisch gebrek aan cabaretvoorstellingen en pokerwinst, en afsluiten met een hint naar zijn cadeaus.

Maak als gezegd gebruik van een online rijmwoordenboek of schrijf de letters van het alfabet op en kijk wat rijmt op jouw woord. Let op: het hoeft geen goedverkopende poëzie te worden en een beetje creatief rijmen mag ook met Sinterklaas. Wat je ook nog kunt doen, is kijken of je de zin kan omgooien. Soms kan je gewoon geen goed rijmwoord verzinnen voor het laatste woord, maar als je de volgorde verandert wel.

Laatste tip: maak het gedicht niet te lang! Een goed Sinterklaasgedicht mag best even duren, maar houd wel in je achterhoofd dat veel mensen het onprettig vinden om voor te lezen. Het is bovendien zonde als de aandacht halverwege verslapt voor je grappige gedicht. 10 regels is dus echt al prima.

Voorbeeld van een Sinterklaasgedicht

Beste Marco,

Afgelopen jaar was voor jou meer dan bijzonder,
Je zoon Luca werd geboren: een mooi, klein wonder.

Dankzij hem hoeft Cynthia niet langer te zeuren:
Je bent tegenwoordig nauwelijks nog uit huis te sleuren.

Hoewel… Te veel thuis zijn is ook niet altijd geslaagd,
Tijd dus dat je je weer eens misdraagt!

Misschien met je zwager een avondje pokeren in het café?
Hij mist jullie avondjes (en naar de winst heeft hij ook heimwee).

Maar om voor nu een hele boze zus te voorkomen,
Kocht Sint ook iets om thuis mee weg te dromen.

Grappig Sinterklaasgedicht schrijven?

Het belangrijkste van een grappig Sinterklaasgedicht is dat je niet probeert te overdrijven. Je hoeft de lachers niet op de hand te krijgen alsof je zelf stand-up comedy schrijft, maar een subtiel grapje om mee te plagen is vaak al voldoende. Zo zal de fictieve zus uit het voorbeeld hierboven ongetwijfeld semi-geërgerd lachen om je toespelingen en is je zwager na het voorlezen van je gedicht nog meer gebrand op de winst tijdens jullie komende pokersessie.

Verder helpt het om in eerste instantie gewoon een goed gedicht op papier te krijgen. Daarna kan je het verder gaan ‘uitbouwen’ met grapjes. Wat vaak werkt? Herkenbaarheid (als iemand altijd te laat is en je hieraan refereert, is dat leuk) en opmerkingen die net niet over het randje zijn.

Waarmee je moet uitkijken? Dat het niet gemeen wordt of een opsomming van allerlei negatieve eigenschappen. Probeer net de balans te vinden tussen wat complimentjes en een paar grappige steken onder water. Dát is het echte geheim voor een leuk Sinterklaas gedicht!

Vind jij het leuk om een goed gedicht te schrijven? Of vind je het elk jaar weer een crime om iets op papier te krijgen? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeeldingen bij dit artikel ©Inside Creative House – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

3 gedachten over “Sinterklaas gedicht schrijven: zo maak je het grappig!

  1. Je kunt in geval van nood nog de professionele hulp inschakelen van een gedichtenschrijver, maar ik zou in dit geval beginnen met mijter-slijter 🙂

   Sint schudde zijn hoofd en pakte zijn mijter,
   Er zat maar één ding op: hij moest naar de slijter.

   Zoiets. Veel succes met schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven