Press "Enter" to skip to content

Sinterklaas gedicht schrijven: zo maak je het grappig!

Een geniaal en grappig Sinterklaas gedicht schrijven? De meeste mensen wagen zich er liever niet aan. Jammer, want het kan je hele beleving van Pakjesavond nog leuker maken. Om je een handje te helpen, kan je onderstaande 5 tips toepassen. En voor je het weet dicht jij ook de sterren van de hemel in een grappig gedicht.

Sinterklaas gedichten schrijven

Een veel gehoorde klacht rondom 5 december is het schrijven van een Sinterklaasgedicht (al dan niet voor bij de surprise). Want waar de één op de proppen komt met een paginalang, hilarisch epistel, krijgt de ander niet veel meer op papier dan ‘De Sint die zat te denken, wat hij X nu weer moest schenken.’

Een handig hulpmiddel zou de welbekende gedichtengenerator zijn met zijn voorgekauwde zinnen, maar of het voor de ontvanger leuk is om te krijgen? Nee. Zelf geschreven gedichten zijn veel leuker, zeker met Sinterklaas. En een goed gedicht schrijven kan iedereen met deze 5 tips!

5 stappen richting een leuk, grappig en/of geniaal Sinterklaasgedicht

Stap 1: wie is de persoon voor wie je een gedicht schrijft?

Om een goed Sinterklaas gedicht te kunnen schrijven, is het belangrijk dat je weet voor wie je iets schrijft. Zo kan je makkelijker inhaken op wat deze persoon kenmerkt of heeft meegemaakt afgelopen jaar. Neem hier echt even de tijd voor en noteer op een apart blaadje:

 • Algemene kenmerken
 • Goede eigenschappen
 • Minder goede eigenschappen (te laat komen, roken, veel op mobiel zitten, extreem punctueel)
 • Hobby’s en interesses
 • Gezamenlijke herinneringen
 • Eventuele blunders van afgelopen jaar
 • Verlanglijstje

Vergeet niet dat Sinterklaas hét moment is waarop je iemand best een beetje mag ‘pesten’ met een grappig gedicht. Als iemand op een vol perron struikelde over zijn eigen voeten, per ongeluk iets meenam uit de drogist zonder te betalen of tijdens dat ene feestje net te diep in het glaasje keek, is dat natuurlijk perfect om te gebruiken.

Voorbeeld:

 • Zwager Marco, 45 jaar
 • Is afgelopen jaar voor het eerst vader geworden van Luca
 • Hobby’s: puzzelen, golfen
 • Minder goede eigenschappen: werkte soms te veel (volgens zijn vrouw)
 • Positief: hij is een betrokken vader en vaker thuis
 • Interesses: cabaret
 • Herinneringen: pokeravonden, jullie avonden in de kroeg
 • Cadeau: Cryptogrammen puzzelboekje, een pakket bruin bier en Molboekje van Wie is de mol?

Stap 2: schrijf een algemeen verhaaltje

Om er een logisch gedicht van te kunnen maken, kan het helpen om eerst een soort verhaaltje te schrijven. Op die manier werk je van kop tot staart en dat verbetert de structuur van je gedicht. Dit hoeft dus nog niet te rijmen of grappig te zijn. Je moet het meer zien als een soort raamwerk.

Voorbeeld

Marco kreeg afgelopen jaar zijn eerste zoon (Luca), is dol op puzzelen en gaat graag golfen op zijn vrije zondag. Wel werkt soms wat te veel, tot ergernis van zijn vrouw, maar heeft sinds de komst van Luca iets meer rust in zijn leven. Bezoekt naar zijn zin te weinig cabaretvoorstellingen, waarover hij soms klaagt. Samen gaan jullie soms naar de kroeg om te pokeren, waar hij altijd wint.

Stap 3: bepaal welk rijmschema bij je Sinterklaas gedicht past

Bedenk goed welk rijmschema je wil: AABB, ABAB, ABBA of zelfs ABCB (hierbij rijmen de zinnen met dezelfde letter op elkaar). AABB is het meest gebruikelijk, maar je kunt het jezelf soms makkelijker maken door je Sinterklaasgedicht in een ander schema te gieten.

Stap 4: maak gebruik van handige tools

Heel handig zijn de volgende websites:

En als je er echt niet uitkomt, is daar de Rijmpiet. Die heeft een database met sterke gedichten op basis van trefwoord. Bijvoorbeeld dit gedicht voor een kaashater. Mocht je iemand kennen die inderdaad geen kaas lust, dan kan je misschien vanuit deze tekst wel verder rijmen!

Stap 5: maak van je verhaal een gedicht

Nu moet je echt je innerlijke creativiteit gaan aanspreken. In bovenstaand voorbeeld kun je bijvoorbeeld positief beginnen met de geboorte van Luca, dan de positieve stap om vaker thuis te zijn bij vrouw en kinderen, even een grapje over zijn chronisch gebrek aan cabaretvoorstellingen en afsluiten met een hint naar zijn cadeaus.

Maak daarbij gebruik van een online rijmwoordenboek of schrijf de letters van het alfabet op en kijk wat rijmt op jouw woord. Let op: het hoeft geen goedverkopende poëzie te worden en een beetje creatief rijmen mag ook met Sinterklaas. Wat je ook nog kunt doen, is kijken of je de zin kan omgooien. Soms kan je gewoon geen goed rijmwoord verzinnen voor het laatste woord, maar als je de volgorde verandert wel.

Voorbeeld

Beste Marco,

Afgelopen jaar was voor jou meer dan bijzonder,
Jullie kregen voor de derde keer een heel mooi wonder.
Zijn naam dat betekent ook wel ‘licht’,
Dat zie je terug in zijn vrolijke gezicht.

En gelukkig hoeft Chantal niet langer meer te zeuren,
Je bent sinds zijn geboorte het huis niet uit te sleuren!
Enig nadeel is daardoor een chronisch gebrek aan cabaret,
Maar zeg nu zelf, met Luca heb je nog meer pret!

Daarom geen theaterkaartjes, maar andere cadeaus!
Allereerst wat hersengymnastiek voor deze virtuoos,
Dan wat lekkers in een fles, zeker niet blond,
En tot slot een handig hulpje voor onder de grond.

Hoe schrijf je een grappig Sinterklaas gedicht?

Zoals je in bovenstaand Sinterklaasgedicht ziet, hoef je niet altijd de lachers op je hand te krijgen. Het is vooral eerst handig om een goed gedicht op papier te krijgen. Daarna kan je het verder gaan ‘uitbouwen’ met grapjes. Wat vaak werkt? Herkenbaarheid (als iemand altijd te laat is en je hieraan refereert, is dat leuk) en opmerkingen die net onder het randje zijn.

Waarmee je moet uitkijken? Dat het niet gemeen wordt of een opsomming van allerlei negatieve eigenschappen. Probeer net de balans te vinden tussen wat complimentjes en een paar grappige steken onder water. Dat is het geheim voor een leuk Sinterklaas gedicht!

Vind jij het leuk om een goed gedicht te schrijven? Of vind je het elk jaar weer een crime om iets op papier te krijgen? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Afbeelding, Prezoom.nl – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

3 Comments

 1. Reind hop Reind hop 23/11/2021

  een jongen van 20jaar vraagt een slijters bon
  bedenk iets er op

  • Redactie Redactie Post author | 25/11/2021

   Je kunt in geval van nood nog de professionele hulp inschakelen van een gedichtenschrijver, maar ik zou in dit geval beginnen met mijter-slijter 🙂

   Sint schudde zijn hoofd en pakte zijn mijter,
   Er zat maar één ding op: hij moest naar de slijter.

   Zoiets. Veel succes met schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids