Sinterklaas dobbelspel met een verrassende twist!

Het Sinterklaas dobbelspel is je misschien wel bekend: voor een bepaald bedrag koop je cadeaus (leuk en dingen die je niet wil hebben), waarna je erom gaat spelen. Dit dobbelspel heeft echter een verrassende twist! Hieronder vind je de algemene regels van het Sinterklaas dobbelspel én gratis printables met opdrachtenkaartjes.

De spelregels van het Sinterklaas dobbelspel

Voorbereiding

Je spreekt vooraf samen met de andere deelnemers een totaalbudget af. Er zijn twee opties:

 1. Je koopt met dit budget mooie cadeaus die je zelf ook wel zou willen hebben en vult dit eventueel aan met een verschrikkelijk gedrocht uit de tweedehandswinkel (of van je eigen rommelzolder). Ook kan je nog wat cadeaus toevoegen die wel leuk zijn, maar waar je eigenlijk niks mee doet en die dus al tijden ongebruikt in je kast liggen.
 2. Houd het bij leuke cadeaus en besteed iets meer. Wat het goed doet? Cadeaubonnen, krasloten, verzorgingsproducten of mooie items voor in huis. Let er ook op dat je producten haalt die zowel voor mannen als vrouwen leuk kunnen zijn.

Het grappige aan het dobbelspel is soms dat wat jij verschrikkelijk vindt ineens razend populair zou kunnen worden of andersom.

Speluitleg

Dit spel bestaat uit twee verschillende delen. In eerste instantie verdelen jullie de cadeaus onderling, daarna ga je er in ronde 2 om spelen.

Wat heb je nodig?

 • Dobbelsteen
 • Cadeautjes
 • Lekker eten en drinken
 • Telefoon met timer
 • Kaartjes (in het document vind je een handige printable met de benodigde kaartjes)

Ronde 1 van het Sinterklaas dobbelspel

Jullie kiezen een spelleider. Hij of zij zet de timer van zijn telefoon aan (inclusief het geluid – je zou niet de eerste zijn die het vergeet). Je krijgt vervolgens een willekeurig aantal minuten om te dobbelen en zoveel mogelijk cadeautjes te vergaren.

De betekenis van het aantal ogen:

 1. Neem een cadeautje van de stapel
 2. Pak een cadeau bij je linkerbuurman of -vrouw
 3. Je beurt is voorbij
 4. Pak een cadeau bij je rechterbuurman of -vrouw
 5. Neem een cadeautje van de stapel
 6. Je beurt is voorbij

De ronde eindigt wanneer de timer gaat of de stapel op is. Het is daarbij wel de bedoeling dat iedereen minstens één pakje voor zijn neus heeft. Mocht dat laatste niet het geval zijn, dan mag elke speler zonder pakje er eentje van de grote stapel in het midden pakken. Is de stapel op? Dan mag hij of zij er eentje wegkapen van een willekeurige medespeler.

Download hier het complete dobbelspel, inclusief uitleg en opdrachtkaartjes

Ronde 2 van het Sinterklaas dobbelspel

Voor je weer begint met dobbelen, pak je één ingepakt cadeau van je eigen stapel. Neem een paarse kaart, zet je naam erop en leg deze erbij. Je hebt dus nog geen enkel idee wat hierin zit, maar vanaf nu ligt dit pakje buiten het spel en krijg je dit gegarandeerd mee naar huis.

Let op: het mag geen cadeau zijn dat je zelf hebt gepakt!

Kies daarna een tweede spelleider. Hij of zij toetst een willekeurig aantal minuten in op de timer van de telefoon (minimaal 45 minuten) en je kunt gaan spelen. De betekenis van het aantal ogen:

 1. Pak een cadeautje van de stapel (als hier nog pakjes liggen) Wanneer alle pakjes in het midden op zijn geldt hier: Pak een cadeautje uit
 2. Pak een opdrachtkaartje
 3. Beurt gaat voorbij
 4. Pak een cadeautje uit
 5. Pak een opdrachtkaartje
 6. Beurt gaat voorbij

De opdrachtkaartjes

Als je een opdrachtkaartje pakt lees je hardop voor wat erop staat en je voert het uit. Daarna mag het weer terug op de stapel bij de andere kaartjes.

Het spel eindigt als de timer afgaat. De cadeaus die je dan voor je hebt, mag je mee naar huis nemen.

Heel veel plezier! Kende jij het Sinterklaas dobbelspel al? En wat is jouw bijzonderste, leukste of verschrikkelijkste cadeau dat je ooit mee naar huis hebt genomen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven