Press "Enter" to skip to content

Wat vieren we eigenlijk met Sint-Maarten?

Wist je dat Sint-Maarten vieren voortkomt uit verschillende bedelfeesten, oorspronkelijk bedoeld voor de armen? En dat hij in Vlaanderen soms wordt vergezeld van één Zwarte Piet? Allerlei weetjes over het feest op 11 november lees je in dit artikel! 

Wat vertelt de legende van Sint-Maarten?

De Romein Maarten sloot zich op vrij jonge leeftijd (15) aan bij het leger en trok naar Gallië. Voor de stadspoorten van het Noord-Franse Amiens trof hij een bedelaar. Omdat de helft van zijn mantel aan het Romeinse leger behoorde, kon hij slechts de andere helft weggeven. Hij wist op dat moment echter nog niet dat deze bedelaar eigenlijk Jezus Christus was. Na deze ontmoeting bekeerde Maarten zich tot het Christendom. In 371 wilden de inwoners van Tours hem tot bisschop verkiezen. Maarten verschool zich, maar zijn schuilplaats werd verraden door ganzen. Zo werd hij alsnog bisschop. In 397 stierf hij, op 11 november werd hij begraven in de basiliek van Tours. (Bron: Wikipedia)

Waarom vieren we het feest Sint-Maarten?

Het feest maakt van oorsprong onderdeel uit van een reeks bedelfeesten, die vaak in de strenge winters plaatsvonden, speciaal voor de armen. Pas in de twintigste eeuw veranderde dit en werd het een feest voor iedereen. In met name het noorden van Nederland lopen kinderen met lampionnen langs de deuren, zingen liedjes en halen snoep op – een element dat je ook terugziet bij Halloween.

De traditionele uitgeholde pompoenen, bieten en rapen zijn inmiddels vaak vervangen door gekleurde lampionnen. In andere delen van het land, zoals Limburg, sticht men vaak vreugdevuren en worden ook optochten gelopen. Dat laatste gebeurt ook in Vlaanderen, maar dan meestal zonder lampion. De invulling van het feest verschilt dus per regio. De ene keer vertelt de pastoor het verhaal in de kerk, elders spelen acteurs het verhaal na en weer ergens anders houden ze het bij de optocht.

Grappig weetje: Sint-Maarten en zwarte Piet

In sommige gebieden in Vlaanderen vieren mensen Sint-Maarten in plaats van Sinterklaas. Soms gaat de eerste ook vergezeld van één Zwarte Piet. Verschil is zijn woonplaats: Sint-Maarten woont in de hemel, terwijl Sinterklaas uit Spanje komt. En in plaats van een schimmel, rijdt Sint-Maarten  op een ezel. Daarnaast draait het bij Sint-Maarten vooral om uitdelen van snoepgoed en niet of minder om cadeaus. (Bron: Wikipedia)

Afbeelding, Shutterstock

Sint-Maartensliedjes

Wist je dat deze liedjes allemaal zijn ontstaan uit overlevering? Kortom, bedacht door het volk. Dat is ook wel te zien aan de teksten, die vaak worden gezongen in dialect. In tegenstelling tot de Sinterklaasliedjes, die geschreven zijn door tekstschrijvers en gemaakt op bekende wijsjes van andere liedjes. Dus niet alleen de manier waarop we Sint-Maarten vieren, maar ook de liedjes verschillen enorm per regio. Hieronder een selectie, al zal de tekst ongetwijfeld enorm verschillen per plaats.

Algemene liedjes

Sint Maarten, Sint Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan

11 november is de dag
Dat mijn lichtje
Dat mijn lichtje
11 november is de dag
Dat mijn lichtje branden mag

Sinte Maarten mikmak,
Mijn moeder kijkt naar tiktak,
Mijn vader kijkt naar Sesamstraat
Dat is wel een snoepje waard

Groningen

Sunt-Martinus bisschop
Mit zien roege muts op,
Mit zien laange stevels aan,
Doar komt Sunt-Martinus aan

Als bedankje

Hier woont een rijk man,
Die veel geven kan
Lang zal hij leven,
Zalig zal hij sterven,
Met honderdduizend erven

Voor een dichte deur

Noord-Holland

Hier woont juffrouw kikkerbil
Die ons nooit wat geven wil

Limburg

Tiere, liere, liere
Heer woënt enne giere
Dih ôs niks wil geave,
Dih zâl waat beleave

(Bron: Wikipedia)

Sint-Maarten inspiratie

  • Annemieke laat hier zien hoe je heel toffe dierenlampions kunt maken van een gewone lampion .
  • Emy knutselde zelf een lampion van papiermaché en ronde gaten met vliegerpapier. In deze blog legt ze uit hoe jij dit zelf ook kunt maken.
  • Bij Judith kun je hier zien hoe je de seizoenstafel in deze periode kunt inrichten
  • En voor moeders die geen zin of tijd hebben om een lampion te knutselen, kun je bij Linda 15 last-minute lampions vinden. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!

Vieren jullie Sint-Maarten? En zo ja, wat vind je het leukst aan het feest?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids