Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Column | Simpele hapjes voor het kerstdiner op school

De ratrace om voor het kerstdiner op school het grootste, meest opvallende bouwwerk te maken van alle moeders, lijkt steeds gekker te worden. Intussen kijk ik het met grote verwondering aan. Waarom doen ouders dit? Hoezo wordt een salade lekkerder wanneer alles is uitgeprikt in stervorm? En wie heeft tijd om een complex gegarneerd dessert te fabriceren voor dertig kinderen?

Ik vraag me ook af welke kleuter met diepe bewondering naar het buffet staart en hoofdschuddend aan juf bekent dat hij al dat moois niet kan opeten. Of dat hij met diepe bewondering denkt dat Sterres moeder echt de beste is, omdat zij een gigantische groentekerstboom mee naar school torste en bijna bezweek onder het gewicht van alle komkommers en tomaatjes. Serieus, het gaat er toch om dat ze zoveel mogelijk lekkers naar binnen kunnen werken?

Dus lieve ouders, waarom maken we er zo’n belachelijke toestand van? Waarom geven we onze kinderen niet gewoon mee dat het draait om samen eten, gezelligheid en naastenliefde in plaats van wie de trofee voor het beste kersthapje mee naar huis mag dragen?

Daarnaast vraag ik me stiekem met enig cynisme af waarom Sterres moeder de tijd had om vier dagen van haar leven te besteden aan een bijdrage voor het kerstdiner. Dan ben ik misschien de loedermoeder die op het laatste moment loeihete stukken pizza uit de oven trekt en in een schaal plempt, in de hoop dat het op school nog redelijk eetbaar is. Maar er is toch ook nog een gulden middenweg? Die van de simpele bladerdeeghapjes, gevulde eieren (zonder dat ze lijken op een vallende ster of baby Jezus) en een bak met snoeptomaatjes bijvoorbeeld.

Kunnen we niet alsjeblieft weer terug naar de tijd dat ‘gewoon’ prima was? Zonder linksdraaiend melkzuur, zonder overdaad aan customized vlaggetjes in je cupcakes en zonder poespas. Gewoon omdat het onze kinderen eigenlijk alleen maar interesseert of het lekker is.

Wie doet er dit jaar met me mee?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, sebra – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids