5 sieraden om je sterrenkindje te herdenken

Na het overlijden van je kindje kan het fijn zijn om hem of haar altijd bij je te dragen. Natuurlijk is je sterrenkindje verweven in alles wat je doet, maar het verlies tastbaar maken kan heel mooi zijn. In dit artikel zetten we vijf verschillende sieraden op een rijtje waarmee je kunt herdenken. Welke vind jij het mooist?

Mijn eigen bijzondere sieraden

Iets wat ik zelf heel fijn vind, is om Nova symbolisch bij me te dragen. Zo heb ik een ring om mijn rechtermiddelvinger met daarin haar naam en geboortedatum gegraveerd. Mijn moeder draagt dezelfde. Ook heb ik een armbandje dat me aan haar doet denken. Hiernaast heb ik nog een aantal items, net als de kinderen. Om die reden zet ik in dit artikel meerdere mogelijkheden op een rijtje.

Sieraden na verlies: 5 verschillende opties

Armband met naam

Een armband met naam is een mooie manier om je stilgeboren of overleden kindje altijd bij je te hebben. Misschien vind je het fijn om een armband te dragen met ringetjes waarop de namen van je kindje staan (wellicht zelfs van allemaal)? Of juist een hanger waarop de naam gegraveerd staat, samen met enkele bedels die symbolisch mooi passen (een ster, vlinder of iets aders dat echt bij jullie hoort). Zo kan je met een bedelarmband een klein verhaaltje bij elkaar sparen dat dit verdrietige, maar onlosmakelijk bij jullie horende verhaal toont.

Ring met gravure

We hebben allemaal een unieke vingerafdruk. Je hebt misschien al weleens overwogen om een ring met vingerafdruk te dragen van je andere kind(eren), zodat ze altijd bij je zijn op een wel heel bijzondere manier. Bij een sterrenkindje gaat dit echter vaak niet, tenzij je een specifieke afdruk hebt laten maken van de vingers. In dat geval kan je misschien een gravure laten maken van de voetjes of handjes. Een alternatief is de naam en geboortedatum, die je op een bijzondere manier laat verwerken in je sieraad.

geboortesteen sieraden voor een sterrenkindje
©nagamushi-studio – Shutterstock

Sieraad met de geboortesteen van jullie kindje

Iets dat ook mooi is, is een sieraad met daarin de geboortesteen van je kindje. In het overzicht hierboven kan je gemakkelijk aflezen welke steen hoort bij welke maand. De stenen kan je laten verwerken in een hanger, maar armbanden met een bepaalde steen of een ring waarin de geboortesteen wordt verwerkt is ook altijd een optie. Het is een subtiele manier om altijd iets van je sterrenkindje bij je te dragen.

Ketting met een speciale hanger

Je kunt tegenwoordig sieraden laten maken met daarop een vingerafdruk (zoals de eerdergenoemde ring met vingerafdruk), maar in het geval van een stilgeboren kindje gaat dit niet. Wat wel mogelijk is? De hand- of voetafdrukjes laten vereeuwigen die ze (hopelijk) in het ziekenhuis voor jullie hebben gemaakt.

Zo kozen wij bij KAYA sieraden een ketting met hanger waarop Nova’s handafdruk staat. Loeischerp, zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien. Hij is ons extra dierbaar, omdat we nu al zien dat de afdruk twee jaar later langzaam begint te vervagen. Om te voorkomen dat ze straks echt helemaal weg zijn, hebben we op deze manier toch een fijn aandenken kunnen laten maken.

Allemaal hetzelfde sieraad

Misschien vind je het lastig om met bovenstaande opties iets te vinden dat bij jullie past, ben je van het minimalisme en/of houd je het liever subtiel en klein. In dat geval kan je ook kiezen voor een gezamenlijk sieraad. Hier staat weliswaar geen gravure in of op, maar omdat je – samen met de anderen – weet waar het voor staat, is de betekenis alsnog groots.

Op welke manier draag jij je stilgeboren of overleden kindje altijd bij je? Heb je bijzondere sieraden of gekozen voor een andere manier?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven