Tegenwoordig zijn er zoveel leuke series over ouderschap dat je soms bijna niet meer weet waar je moet zoeken. Wij besloten ze gewoon allemaal voor je op een rijtje te zetten, zowel van Netflix en Videoland als ‘gewoon’ op televisie. Heb je aanvullingen? Laat die dan zeker achter in de reacties!
De leukste series over ouderschap op televisie
Papadag (AVROTROS)
Een van de leukste series van de afgelopen jaren. Hij draait om een redelijk onsamenhangende vriendengroep die elkaar leerde kennen in het park. Grote thema’s (schuldsanering, een homoseksueel koppel dat samen met een lesbisch stel hun eerste kindje krijgt, stiefvaderschap, echtscheidingen en co-ouderschap, de ’tweede leg’, adoptie en duurzaamheid tot in het extreme) komen allemaal voorbij. Hilarisch, soms tragisch, maar vooral heerlijk om te kijken.
De Luizenmoeder (AVROTROS)
Een klassieker, inmiddels, waarin de vinger regelmatig op de uitvergrote zere plekken binnen de basisschool legt. Alle voorbeelden komen uit de praktijk. En hoewel ze natuurlijk behoorlijk worden opgeblazen, zijn ze vooral heel erg grappig. Dat heeft niet in het minst te maken met het feit dat we stiekem allemaal wel ‘dat soort’ ouders kennen.
Luizenmoeder – De Film wordt in 2021 verwacht
De regels van Floor (VPRO)
Officieel is De regels van Floor een kinderprogramma, gebaseerd op de kinderboeken van Marjon Hoffman. Je beleeft gebeurtenissen door de ogen van Floor zelf. Bij sommige afleveringen stromen de tranen over je wangen, omdat het zo treffend is gefilmd. De kracht van de serie zit hem vooral in de eenvoud en herkenbare scènes die elke keer terugkomen. Over wat je moet doen als je een afschuwelijke jas cadeau krijgt, hoe je bijna een scheiding veroorzaakt tussen je ouders met lingerie van de buurvrouw en hoe je ermee omgaat als je ongewild een goudvis krijgt (terwijl je een hamster wilde).
Oogappels (BNNVARA)
Dé serie voor ouders met pubers. Oogappels is een dramatische serie met humor. Het fijne is dat alle facetten van het ouderschap wel voorbij komen. Aan de ene kant heb je de overbezorgde en neurotische moeder Merel die haar dochters probeert te dirigeren richting een ‘gedegen’ universitaire opleiding en totaal niet kan omgaan met haar stiefzoon Chris, wie je het best kan omschrijven als genderqueer. Dan zijn er nog Carola en Marcel met hun zoon Danny, die eerder hun dochter verloren en daarom extra voorzichtig zijn met hem. Fabie met haar goedlopende vlogkanaal en puberkinderen, die het lastig vind een balans te vinden tussen schuldgevoel door hun afwezige vader en ouderschap, en het liefst vrienden zou zijn met haar kinderen. En dan zijn er nog Dina en Tim (de ex van Merel) met hun zoon en zorg voor puberdochters Lieke en Hansje.
Kortom, genoeg ingrediënten voor een spannende, goede serie die zeker niet teleurstelt.
Soof (RTL4)
Soof ken je van de gelijknamige films (2013, 2016). De licht chaotische moeder is gek op koken en opende in de eerste film haar eigen restaurant naast het huis. Helaas verloopt het met haar relatie minder voorspoedig. Casper en zij redden het niet, waarop je wordt meegenomen in de perikelen die passen bij een gebroken gezin. Ook leef je mee met de worsteling tussen werk en privé, waar veel moeders zich in zullen herkennen.
Alles wordt overgoten met een gezellig en huiselijk, ‘echt’ en soms onhandig sausje zoals alleen Lies Visschedijk kan neerzetten. Ze doet dat zo geloofwaardig dat je niet anders kan dan van de hele familie gaan houden.
De serie en films staan op Videoland
De leukste series over ouderschap op Netflix
Working Moms
De Canadese serie Working Moms draait om – de titel verraadt het al – het leven van vier werkende moeders: Anne, Frankie, Jenny en Kate. Ze steunen elkaar in het prille moederschap en de strijd tussen werk en thuis. De kracht van de serie zit hem vooral in de herkenbaarheid en hilarische, maar confronterende situaties waar de hoofdpersonen tegenaan lopen.
Inmiddels is het vijfde seizoen van Working Moms bevestigd.
Gilmore Girls
Ken je de Gilmore Girls nog? De serie werd uitgezonden van 2000-2007, maar is nog steeds leuk om terug te kijken. En dan is het natuurlijk wel zo fijn als alle afleveringen gewoon op Netflix staan, net als de mini-serie van Netflix zelf uit 2016. Hoofdpersoon Lorelai voedt dochter Rory in haar eentje op. Dat gaat prima, tot Rory naar een prestigieuze school kan. De enige manier waarop dat lukt, is door contact met haar vermogende ouders op te nemen. Daarop gaan ze (verplicht) elke week daar eten om de band tussen grootouders en kleindochter te herstellen.
In de kern draait de serie om (verstoorde) familieverhoudingen, liefde, carrière, humor en drama. Veelal in een wereld die veraf staat van de onze, maar daarom niet minder leuk!
Family Reunion
Het gezin McKennan (voormalig topsporter en vader Moz, moeder Cocoa en kinderen Mazzi, Shaka, Ami en Jade) gaat op bezoek bij de ouders van Moz. Het is de jaarlijkse familiereünie die dit keer een bijzonder staartje krijgt. Van de ‘moderne wereld’ in Seattle besluiten de ouders te verhuizen naar het traditionelere leven in Columbus, Georgia.
Het is vooral wennen voor de kinderen die nu met grote regelmaat naar de kerk gaan en moeten leren omgaan met hun strenge oma. Lekker luchtig vermaak dus, al worden grotere thema’s (zoals angst voor de politie en #blacklivesmatter) ook niet geschuwd. De serie vindt hiermee de juiste balans tussen aandacht schenken aan belangrijke gebeurtenissen in de wereld, zonder het geheel al te zwaar te maken (wat niet bij het karakter van de serie past).
Fuller House
Ook een terugkeer naar vroeger. Fuller House borduurt voort op de succesvolle serie Full House uit de jaren tachtig en negentig. Vrijwel alle originele castleden keerden terug, op Mary-Kate en Ashley Olsen na. Dat neemt niet weg dat het huis opnieuw vol zit! Je moet van de humor houden, maar het is in elk geval lekker luchtig vermaak. In elk geval de eerste drie seizoenen.
Rita
Verfrissend, hilarisch en een serie die de Luizenmoeder doet verbleken – aldus Trouw. De Deense Netflix-serie Rita draait om een schooljuf die er wel een heel eigen kijk op nahoudt. Naast haar baan in het onderwijs voedt ze alleen drie kinderen op, bij wie ze iets minder populair is dan haar leerlingen. Hoewel er behoorlijk heftige thema’s voorbij komen, blijft de serie vrijwel altijd luchtig. Hij is daardoor ook prima geschikt om te kijken tijdens je zwangerschapsverlof. Rita is namelijk bijzonder ongefilterd in haar uitspraken en een heel vrijgevochten vrouw. Inspirerend en vermakelijk tegelijk!
Seven Seconds
In tegenstelling tot de meeste series over het ouderschap in dit artikel heeft Seven Seconds een dramatischer insteek. Heel actueel ook: een donkere jongen wordt gedood door een blanke politieagent, maar het voorval dreigt in de doofpot te belanden. Daar nemen de familie en vrienden van de jongen geen genoegen mee. New Jersey staat op zijn kop en dreigt van het ene schandaal in het andere te vallen.
Helaas voor de liefhebbers is er na het sterke eerste seizoen geen tweede meer opgenomen, ondanks lovende kritieken. De reden daarvoor is dat het een zogenaamd ‘stand-alone verhaal’ is.
The Letdown
Hoe het echt is om net kinderen te hebben? De Australische serie The Letdown neemt je mee in een aaneenschakeling van herkenbare situaties. En dan vooral waar een klein taboe op ligt: je bespreekt niet tijdens de gemiddelde kringverjaardag dat je seksleven een flinke dip ondergaat sinds de baby er is, je carrière eraan lijkt te gaan of je tegenwoordig gebukt gaat onder de gevolgen van postnatale incontinentie. Extra fijn dus dat The Letdown die taboes wél voor je doorbreekt.
One day at a time
De alleenstaande Cubaans-Amerikaanse moeder Penelope zorgt voor haar twee kinderen. Intussen is ze veteraan met PTSS, heeft ze te maken met racisme en komen er tal van andere grote problemen voorbij: homofobie en immigratie – om maar iets te noemen. Toch blijft de toon luchtig en valt er genoeg te lachen.
One Day at a Time is gebaseerd op de gelijknamige serie die van 1975-1984 werd uitgezonden. Inmiddels wordt het vierde seizoen opgenomen.
Modern Family
Misschien wel de bekendste series uit het rijtje: Modern Family is een meermaals bekroonde serie van tien seizoenen (2009-2020).
Vader Jay begint aan een ‘tweede leg’ met Gloria. Zijn inmiddels volwassen dochter en zoon (Claire, getrouwd met Phil, en Mitchell, getrouwd met Cameron) hebben zelf ook kinderen. Gloria bracht zoon Manny mee uit haar eerste huwelijk en krijgt met Jay bovendien een baby. Het grappige zit hem vooral in het vaak absurdistische van de serie vol onderlinge botsingen, ongemakkelijke situaties en natuurlijk de scènes tussendoor waarbij de castleden in de camera kijken en hun verslag doen – als bij een echte reality soap.
Babies (documentaire)
De documentaire Babies is overal lovend ontvangen en niet zonder reden. Voor het maken van deze fantastische docu werden vijftien verschillende families gevolgd rondom de komst van hun nieuwe baby – allemaal met een andere (culturele) achtergrond. Waar het vooral om draait is de wetenschap die een rol speelt tijdens het opgroeien.
Miss Representation (documentaire)
Als je dochters hebt, moet je Miss Representation (2011) zeker kijken. Het draait volledig om de (verkeerde) representatie van vrouwen in de media en de problemen waar je dagelijks tegenaan loopt. Om dat te doorbreken en vrouwen inspirerende rolmodellen te bieden, krijg je in deze documentaire nieuwe inzichten en positieve voorbeelden te zien. Ook goed voor de (aanstaande) vaders met dochters trouwens.
The Beginning of Life (informatief)
Hoe beïnvloedt de manier waarop je opgroeit de wijze waarop je in het leven staat? Je leert hoeveel impact je emoties hebben op wie je wordt en wat het belang is van een rustige start in het leven. Als ouder zie je wat je kan betekenen voor je kind – los van genetische aanleg.
De leukste series over ouderschap op Videoland
Vaders en moeders
De serie Vaders & Moeders bestaat uit twaalf korte delen van gemiddeld zeven minuten. Hilarisch! Het draait om drie stellen die naast elkaar wonen en bevriend raken. Van gesprekken over seks tot het inrichten van een ‘teefcave’ – het komt allemaal voorbij, naast de gebruikelijke struggles rondom ouderschap. Ideaal als je luchtig vermaak zoekt, maar niet zoveel energie hebt (omdat je baby niet doorslaapt) of gewoon niet zoveel tijd.
Younger
Younger gaat niet om een jong gezin, maar om de veertigjarige moeder Liza die door omstandigheden weer aan het werk moet. Ze komt echter nergens aan de bak, tot ze zich voordoet als een twintiger. Ze wordt vrijwel direct aangenomen. De absurde situatie leidt echter tot een sneeuwbaleffect aan gebeurtenissen waarbij Liza steeds meer in haar eigen web van leugens verstrikt dreigt te raken. Hilarisch! Kleine waarschuwing: eenmaal begonnen, wil je eigenlijk niet meer stoppen met kijken.
Seizoen 7 van Younger is uitgesteld tot 2021, vanwege het coronavirus
Welke van bovenstaande series en documentaires over ouderschap heb jij al gezien? En wat is jouw persoonlijke favoriet? Aanvullingen zijn ook zeker welkom! Laat je ze achter onder dit bericht?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, baranq – Shutterstock