Schoonmaken met peuters: de 7 leukste klusjes

In de peuterleeftijd zijn kinderen vaak nog enthousiast. Daarom kan je prima je huis schoonmaken met je peuter. Maar welke huishoudelijke klusjes zijn precies geschikt voor kleine kinderen van 2-3 jaar oud? Wij verzamelden de leukste huishoudklussen om samen te doen!

Schoonmaken met kinderen: een waarschuwing vooraf

Als je wil gaan schoonmaken met je peuter zijn er een aantal dingen waarop je goed moet letten:

 • Laat nooit een fles schoonmaakmiddel onbeheerd en/of op grijphoogte staan
 • Pas op met emmers vol water (die zijn heel gemakkelijk omgestoten en op de een of andere manier kom je daarna in een soort zondvloed terecht)
 • Verwacht geen lange concentratieboog: waarschijnlijk komen ze na twee keer poetsen gezellig bij jou kijken
 • Bied huishoudklusjes aan bij je peuter die makkelijk uit te voeren zijn voor kleine kinderen, zoals de 7 hieronder

Het voordeel van poetsen met een peuter is dat ze het huishouden nog leuk vinden. Door ze spelenderwijs mee te nemen, leren ze meteen dat je samen schoonmaakt en ze ontwikkelen bepaalde vaardigheden.

7 schoonmaakklusjes die geschikt zijn voor peuters

Afwassen

Dit is het perfecte klusje voor als het buiten zomers is. Je zet een afwasteiltje met lauw water en sop buiten, geeft ze een borstel in handen en bijvoorbeeld hun plastic of bamboe ontbijtbordje. Laat ze maar kliederen, ‘schoonmaken’ en na afloop natuurlijk afdrogen. Willen ze meer doen? Dan kunnen ze hun (plastic) bestek en beker ook meteen afwassen.

Auto wassen

Kaplaarzen aan, oude broek die vies mag worden en lekker poetsen met de spons. Ze kunnen zich lekker uitleven, het maakt niet uit als er wordt geknoeid omdat je toch buiten bent en achteraf kan je samen de auto schoon spuiten met de tuinslang. Hebben ze nog wat energie over? Dan kunnen ze de auto schoonwrijven met een oude theedoek.

Deurtjes van je keukenkasten

Wil je graag de keuken schoonmaken, maar lukt het niet goed omdat je peuter om je heen blijft dralen? Dan is dit de oplossing. Geef hen een vochtig microvezeldoekje in handen – al dan niet met zogenaamd schoonmaakmiddel erop – en laat ze de deuren van de keukenkastjes maar lekker poetsen. Intussen kan jij het aanrecht doen, de gootsteen en eventueel de kookplaat. Wel snel zijn! Voor je het weet zijn ze er klaar mee en willen ze weer bij jou meekijken.

Stofzuigen

Kan soms ook handig zijn als je peuter bang is voor de stofzuiger: zodra ze hem zelf in handen hebben (en de controle houden), vinden ze het soms minder eng. Wel uitkijken in de buurt van vazen, beeldjes of andere zaken die kunnen breken: peuters hebben nogal eens de neiging om onstuimige bewegingen te maken en voor je het weet ligt de helft van je accessoires dan op de vloer.

Vensterbank stoffen en poetsen

Het voordeel van de vensterbank is dat hij precies op de goede hoogte staat. Wel het advies om vooraf snel alle breekbare spullen te verwijderen, maar daarna kunnen ze lekker aan de slag. Je hebt alleen een stofdoek nodig, een vochtig microvezeldoekje (voor hen zonder schoonmaakmiddel) en een oude theedoek om na te wrijven.

Was ophangen

Waarschijnlijk vind je kindje het veel leuker om te spelen met de knijpers, maar dat is niet erg. Het geeft jou wat ruimte om aan de slag te gaan en je was uit te hangen. Wil je peuter toch graag een handje helpen? Dan kan je hen prima washanden, sokken en andere kleine kledingstukken laten ophangen. Zo kan je sneller door met je eigen klus.

Wassen

Tijd om de wasmachine te vullen? Niets zo handig als twee kleine peuterhandjes die helpen de vuile kledingstukken in de machine te stoppen of het wasmiddel erbij te doen. Daarna mogen ze op de knop drukken en kijken hoe de was ronddraait. Kijk wel uit met een zelfstandige peuter: die vindt het ongetwijfeld ook leuk om op de knopjes te drukken en te ontdekken wat er dan gebeurt. Je kan maar voorbereid zijn!

Andere kleine klusjes die je peuter kan doen?

 • Het stoffilter van de droger leeghalen
 • Zakje met klein vuil uit de prullenbak in de badkamer halen en vervangen
 • Zijn eigen speelgoed opruimen
 • Helpen met tafel dekken en afruimen
 • Kleding ‘vouwen’ (washandjes en handdoeken zijn handig om mee te beginnen)
 • Theedoek en handdoek verwisselen
 • Schoenen netjes zetten in de gang
 • Boeken in de kast zetten
 • Aan het eind van de dag, voor het slapen gaan, zijn kleding van die dag in de wasmand stoppen

Is het slim om je peuter al mee te laten helpen in het huishouden?

Ja, er zitten namelijk verschillende voordelen aan om je kind van jongs af aan te laten wennen aan het huishouden.

 • Ze leren verantwoording dragen voor het huis waar jullie wonen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om het leefbaar te houden. Bovendien is er maar één manier om te ontdekken dat jullie geen verborgen kabouters hebben leven en dat het huishouden een flinke klus kan zijn: meehelpen.
 • Je went je kind meteen goede gewoonten aan. Als je op latere leeftijd pas begint met het aanbieden van huishoudelijke klusjes, is het veel lastiger om daar nog een goed ritme in te vinden.
 • Door je peuter al te betrekken bij het huishouden wordt hij zelfstandiger en krijgt meer zelfvertrouwen.
 • Tijdens het helpen met schoonmaken ontwikkelt je kind gaandeweg bovendien nog ander vaardigheden: beter plannen, werk ‘zien’ en iets uit zichzelf oppakken.

Genoeg redenen dus om je peuter lekker te laten helpen met schoonmaken. Hierboven staan allerlei kleine klusjes die ook geschikt zijn voor kinderen van 2-3 jaar oud. Bovendien leren ze er veel van. Win-win! Laat jij je peuter ook meehelpen in het huishouden? Of op latere leeftijd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven