Beter shoppen? Gebruik je stem voor wie hem niet heeft

Onze dochters groeien sneller als kool de laatste weken. Tijd om nieuwe kleding te shoppen, maar waar? Ik wil best meewerken aan een mooiere wereld en iets meer uitgeven als ik daarmee indirect levens red, maar heb werkelijk geen idee waar te beginnen. Om die reden besloot ik in de wondere wereld van Schone Kleding te duiken. Waar shop je écht duurzaam? En waarom is het anno 2021 nog steeds zo hard nodig om je hierin te verdiepen – het gaat toch beter dan vroeger?

Eindeloze rijen voor kledingwinkels

Nu de winkels weer open zijn en je geen aparte afspraak meer hoeft te maken, staat half Nederland voor de deur. Letterlijk, want het is immens druk overal. Met name de welbekende Ierse kledingdiscounter doet het goed. Ik begrijp het niet. Het is een van de meest omstreden winkelketens die letterlijk bloed aan zijn handen had, maar het deert niemand. Als wij maar goedkoop kunnen shoppen, lijkt het devies. We sluiten onze ogen vakkundig voor vernederingen in fabrieken, die dagelijks plaatsvinden aan de andere kant van de wereld, voor uitbuiting, seksuele mishandeling, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, kinderarbeid, de gebruikte chemicaliën en onze algehele bijdrage aan de wegwerpindustrie.

Vrolijk stukje? Nee, dit is een vrij beladen tekst. Maar even eerlijk: de hedendaagse kledingindustrie staat er nog altijd behoorlijk treurig voor. Ook grote namen zijn volgens de FashionChecker nog lang niet transparant over de lonen die ze betalen in onder meer Bangladesh, Indonesië en Vietnam. Landen waarvan we allemaal weten dat mensenrechten niet het hoogst op de politieke agenda staan. En omdat jouw stem als consument harder telt dan die van een naaister die ver onder het minimumloon werkt in een Bengaalse fabriek, is bewustwording extra belangrijk.

Het moet beter, maar hoe dan?

Pas op voor Ali-dropshippers

Grote merken zijn nog altijd onvoldoende transparant, al zie je steeds vaker dat ze ook kleding laten produceren in Europa en omringende landen. Maar iets halen bij een webshop in Nederland is ook niet altijd de oplossing. ‘Shop lokaal’ komt er in sommige gevallen gewoon op neer dat je iets haalt bij een dropshipper: de website-eigenaar bestelt zijn producten voor een klein prijsje bij Ali Express, zet ze in de webshop en verkoopt ze vervolgens voor het twintigvoudige aan jou. Items die net zo goed in lagelonenlanden werden geproduceerd onder omstandigheden waar je helemaal geen zicht op hebt. En om nu ieder product via Google Images te controleren, is ook een kleine mogelijkheid voor iets dat een ontspannend rondje shoppen had moeten zijn.

Vertrouw niet op de blauwe ogen van de kledingindustrie

Kijk je op de gemiddelde website bij een willekeurige modeketen, dan zie je fantastische berichten. Lachende werknemers, berichten over investeringen in het milieu, betere materialen, gesloten productieketens en voorlichting rondom vrouwenemancipatie. Het kan niet op. En toch zijn er meerdere grote bedrijven geweest die aan het begin van de coronacrisis geen loon meer uitbetaalden voor reeds gedane bestellingen. Een behoorlijk zware dobber voor mensen die toch al aan de verkeerde kant van de financiële medaille leven.

Kortom, je kan het allemaal wel beter willen doen; zodra je een kijkje achter de schermen neemt in de fashionindustrie word je niet bepaald vrolijker. Toch zijn er een aantal dingen waarop je kan letten.

Schoner shoppen? Deze tips helpen een handje

Iemand betaalt de prijs voor dat shirtje van € 2,50

Wanneer je iets buiten de sale koopt voor een paar euro, kan je ervan uitgaan dat iemand anders de prijs daarvoor betaalt. Als je meer kunt besteden, doe dat dan ook. Liever drie shirts die prijziger zijn, maar wel onder betere voorwaarden gemaakt, dan vijftien onder levensgevaarlijke omstandigheden. Het besef dat je met zo’n goedkoop product meebetaalt aan de uitbuiting van een vrouw of kind aan de andere kant van de wereld helpt enigszins om door te lopen.

Kies voor het betere alternatief

Wanneer je moet winkelen van een klein(er) budget, heb je soms weinig te kiezen. Dan kan het allemaal heel nobel klinken om dit soort zaken uit te pluizen, maar lukt het simpelweg niet om je stem echt te laten horen met je aankoop. Het helpt dan om in elk geval te kiezen voor een beter alternatief. Koop bij een winkel die in elk geval actief bezig is met betere arbeidsomstandigheden, verbetering van grondstoffen en hogere lonen voor de werknemers.

Koop bij bedrijven die openheid bieden

Ondanks de deprimerende tekst hierboven is er hoop. Ook grotere bedrijven werken steeds meer met duurzame grondstoffen, zijn vaker open over hun productieprocessen en compenseren de CO2-uitstoot op een andere manier.

Wil je winkelen met een lekker gevoel? Ga dan voor die ene kleinere webshop die de kleding en schoenen grotendeels zelf maakt en eventueel reststoffen ook gebruikt. Bijkomend voordeel is dat de kleding vaak van goede kwaliteit is en met liefde in elkaar gezet. Dat voel je!

Tweedehands kleding

Zeker bij jonge kinderen ga je razendsnel door de kleding heen. We hebben zelf ook een berg kledingstukken op zolder liggen die nauwelijks gedragen is en er nog prima uit ziet. Die kunnen echt nog wel door een ander kindje worden gebruikt.

Shop bewust

Bewust in de breedste zin van het woord:

  • Kies voor bedrijven die open zijn
  • Koop producten die worden gemaakt van fairtrade katoen of andere natuurlijke stoffen
  • Haal niet te veel; gooi je online winkelmandje eventueel lekker vol en kies daarna alleen de kledingstukken uit die zijn blijven hangen en die je écht graag wil

Door minder kleding te verzamelen, kan je bewuster kiezen wat je wel of niet koopt en waar je geld aan uitgeeft. Draag je meteen bij aan een vermindering van de totale hoeveelheid afval en een betere toekomst voor onze kinderen.

Hoe wij ervoor staan?

Ik zou liegen als ik zei dat ik elke aankoop door de scanner haal. Ondanks dat ze weleens tweedehands dragen en ik principieel niet bij bepaalde zaken kom, bestelde ik laatst wel weer nieuwe items bij de H&M. Schoon zijn mijn handen dus niet. En hoewel ik denk dat dat sowieso bijna een onmogelijkheid is, ben ik na mijn korte onderzoekje wel van mening dat het hier thuis absoluut beter kan (en moet). Iets om komende tijd uit te zoeken!

Schoon shoppen blijft hiermee wel een uitdaging. De verleiding van koopjes kennen we allemaal, de hoopvolle boodschappen van grote kledingwinkels sussen ons geweten, maar eigenlijk is er nog altijd veel werk aan de winkel. Bewustwording is de eerste stap, hoe lastig dat soms ook is. Vind jij het moeilijk om bewust te shoppen? Of doe je dat eigenlijk al langer?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven