Welke schoolspullen heb je nodig in groep 7? In deze blog vind je de officiële lijst, maar ook wat in de praktijk echt handig is om te hebben (zowel uit oogpunt van mijn dochter als mijzelf).
Groep 7: een nieuwe mijlpaal op school
Wanneer je kind naar groep 7 gaat, start je echt met de laatste jaren van de basisschool. Dit jaar krijgt je kind bijvoorbeeld vaak al het voorlopig advies voor de middelbare school en bovendien ga je echt afronden. Je merkt thuis ook dat je ineens een echte pre-puber op de bank hebt hangen die het ene moment enthousiast gaat buitenspelen en zich het volgende moment stierlijk kan vervelen. Vriendschappen veranderen, ze voelen zich heel groot, maar zijn het volgende moment nog zo klein!
Kortom, in groep 7 gebeurt er van alles en voor jou als ouder kan dat best even wennen zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen, zoals samen gaan winkelen voor nieuwe schoolspullen. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig? In deze blog vertel ik wat je officieel zou moeten halen, maar ook wat in de praktijk echt noodzakelijk is.
Schoolspullen die je nodig hebt in groep 7
Het meeste hebben we natuurlijk al in huis liggen van vorige jaren, dus ons boodschappenlijstje was vrij kort. Maar officieel hoort je kind in elk geval de volgende lijst in huis te hebben – mits ze dit op school niet uitdelen:
- Stevige rugzak
- Etui
- Pennen (heel handig zijn die met uitwisbare inkt, maar gewone balpennen volstaan over het algemeen ook)
- HB potlood
- Gum (kneedgum doet het hier heel goed)
- Kleurpotloden
- Puntenslijper met bakje om het slijpsel op te vangen
- Stiften (geen noodzaak, maar vinden ze wel vaak leuk – helemaal hot zijn de stiften van Stabilo. Trouwens behoorlijk aan de prijs, dus wij gaven ze cadeau voor haar verjaardag)
- Schaar
- Snelhechters om het huiswerk netjes in te kunnen opbergen
- Gymtasje met daarin kleding: broek en shirt, sportsokken en sportschoenen, evt. handdoekje om zichzelf na afloop te kunnen opfrissen en deodorant
- Lunchtrommel en fruitbakje

De meningen verschillen over wat je nodig hebt in groep 7…
Toen ik met mijn dochter June ging winkelen, op zoek naar nieuwe schoolspullen, bleken de meningen nogal uiteen te lopen. Zij vond namelijk dat ze veel meer nodig had dan ik. Zo wilde ze mooie Stabilo stiften (à € 25,00 per set), kneedgum, pastelkleurige markeerstiften, nieuwe glitterpennen en nog veel meer. Ik hechtte meer waarde aan een nieuwe agenda.
Nou goed, uiteindelijk kwamen we tot een compromis. We haalden wat nieuwe pennen, een agenda en ze mocht van haar zakgeld later nog wat kneedgum halen. Een rugtas had ze van mijn zusje en zwager gekregen voor haar verjaardag en de meeste andere (noodzakelijke) spullen hadden we al in huis.
Dus wat je echt nodig hebt in groep 7..?
Als je het mij vraagt is het verstandig om kritisch te kijken. Uiteindelijk presenteren winkels het vaak zodanig dat je zelf helemaal enthousiast raakt van al die schoolspullen. Maar in groep 7 hebben ze eigenlijk niet zoveel nodig. Die agenda was zelfs een beetje overdreven in verhouding tot het huiswerk dat ze meekregen, al verschilt dat per school. En verder kan je het meeste ook gewoon nog in huis halen als je al een paar weken op weg bent. Mijn advies is dus: niet te veel kopen en wat ontbreekt komt nog wel.
Overige zaken waarmee je in groep 7 rekening moet houden
Hoewel er feitelijk niet veel veranderd (de klassensamenstelling is waarschijnlijk al jaren redelijk hetzelfde), zijn er toch zaken waarmee je rekening moet houden:
- Kinderen in groep 7 zijn bijna de oudsten van de school en voelen zich ook zo. Je kan dat thuis merken in bepaalde gedragsveranderingen.
- Vaak begint rond groep 6-7 de pre-puberteit. Jongens worden wat stoerder, meisjes soms venijniger. Daarbij gaat het er soms ook meer toe doen dat je de ‘juiste’ spullen hebt en of je er wel bij hoort. Bij het kopen van de schoolspullen zal je zien dat ze hun broodtrommel ineens te kinderachtig vinden of nu écht geen meisjesachtig etui meer willen.
- Veel kinderen hebben in groep 7 een (eerste) mobiele telefoon. Ook hierover zal je afspraken moeten maken: hoe vaak mag hij worden gebruikt en wanneer? En hoe ga je om met zwaardere zaken als cyperpesten, sexting of andere risico’s?
- Er komt dit jaar huiswerk bij kijken. Die agenda is dus officieel wel nodig. Of ze hem echter consequent gebruiken…
- Een andere mijlpaal is het voorlopig schooladvies. Het kan dus handig zijn om het hele jaar door een vinger aan de pols te houden en regelmatig te vragen of ze nergens moeite mee hebben.

Hebben jullie al nieuwe schoolspullen gekocht voor groep 7?
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Wees de eerste om reactie te geven