Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Schoolplein ABC: zo is meepraten geen probleem!

Als je net op school begint (als ouders) dan vliegen de afkortingen en onbekende termen je om de oren. Om te voorkomen dat je niet compleet verdrinkt, leggen we je in dit artikel deze 17 uit. En onthoud: voor je het weet, praat je mee alsof je nooit anders gedaan hebt 🙂

Schoolplein ABC

Nieuwsbrief

We beginnen lekker simpel: die goede oude nieuwsbrief, waar je wel vaker mee te maken krijgt. In het geval van school is het wel belangrijk hem niet klakkeloos te deleten. Anders ben je straks de enige die mist wanneer de schoolfotograaf op bezoek komt en staat je kind op het verkeerde moment als piratenprinses in de gang…

Klasbord

Als jullie basisschool hem nog niet heeft, laat de juf of meester dan even kijken hoe ze dit kunnen regelen. De uitvinding van de eeuw! Maakt klassenouders eigenlijk een beetje overbodig (en het scheelt jou om tijdens de informatieavond pogingen te doen alsof je onderdeel bent van het interieur, omdat jij die taak niet ziet zitten).

Je krijgt regelmatig foto’s te zien van alles dat de kinderen ondernemen op zo’n schooldag. Blijkt toch meer te zijn dan ‘niks’ en ‘gewoon’ 😉 En als er hulpouders nodig zijn, kan dat gewoon via de app. Bovendien weet je wat er in de klas speelt, waardoor je makkelijker gericht kan vragen naar dat ene liedje bijvoorbeeld of de klassenknuffel.

Luizenzak

Hoewel luizenzakken eigenlijk overbodig zijn (luizen die je hoofd verlaten zijn doorgaans te zwak om nog verder te kruipen naar een andere jas), baat het niet, dan schaadt het niet. In de luizenzak (een grote, rechthoekige en gekleurde zak op naam, die hangt aan de kapstok) stop je jassen en tassen om besmetting te voorkomen. En wie eenmaal met hoofdluis te maken heeft gehad, hoopt dat alle beetjes helpen.

Luizenmoeders (of -ouders)

In het verlengde hiervan: de luizenmoeder. De naam van die fantastische serie kwam niet uit de lucht vallen, ze bestaan echt. Aangevoerd door een Opperluis (de moeder die écht overal van weet), worden luizenmoeders ‘opgeleid’ om neten en hoofdluis te herkennen. Vaak komen ze op maandag na de vakantie ‘kriebelen’. Het moment dat je hoopt dat jouw kind er niet bij zit dus.

Klassenouder

Vaak wordt in elke klas een klassenouder (meestal zijn het moeders) aangewezen, die de rechterhand is van de juf of meester. Niet per se verkeerd om je voor op te geven (je leert de andere ouders meteen kennen en mag mee op schoolreisje). Tegelijkertijd moet je het wel leuk vinden om af en toe iets te organiseren.

De AC

AC staat voor Activiteiten Commissie. De ouders dus die alles in de gaten houden rondom feesten en partijen op school. Zij zorgen ervoor dat de school er prachtig uitziet met het kerstdiner en dat je kind iets lekkers te eten heeft tijdens het paasontbijt.

MR

Anders gezegd: Medezeggenschapsraad. Deze raad doet precies wat de naam al zegt: je hebt medezeggenschap. In dit geval in het beleid van de school. De ouders fungeren eigenlijk als een soort klankbord namens alle ouders en tegelijkertijd mogen ze de directie ook adviseren en in sommige gevallen zelfs beslissen.

OR

Tot slot de laatste in dit rijtje zeer betrokken ouders: de Ouderraad. De laatste is in tegenstelling tot de MR niet wettelijk verplicht, maar mag wel bestaan. De OR adviseert de schoolleiding, maar mag niet beslissen. Deze ouders mogen meedenken over de koers van de school, maar ook bijvoorbeeld onderzoek doen onder de ouders.

IB’er

Het lijkt wel of je weer terug op school bent, nu je al die afkortingen uit je hoofd moet leren om het gesprek een beetje te kunnen volgen. De volgende in het rijtje is de IB’er, oftewel: intern begeleider. Mocht je kindje tegen problemen aanlopen bij leren, gedragsproblemen vertonen of op een andere manier hulp nodig hebben, dan is de Intern Begeleider dé persoon om je te helpen.

Studiedag

Eens in de zoveel tijd hebben de leerkrachten een studiedag en kinderen dus vrij. Op deze dag leren ze zelf tijdens een workshop of cursus van alles over onderwijs of pedagogiek. Ook een reden dus om die nieuwsbrief goed in de gaten te houden, zodat je weet wanneer. Niks is vervelender dan het moment dat je de kinderen in alle haast hebt moeten aankleden en naar school jaagde, en dan voor een dichte poort te staan. En je zal heus niet de enige zijn, maar de wetenschap dat je lekker had kunnen blijven liggen is niet bepaald prettig!

AVI

Vanaf groep 3 starten kinderen met AVI-lezen: technisch lezen – of het vroegere niveaulezen, zoals wij het zelf kregen. AVI staat voor Algemene Individualiseringsvormen en geeft aan op welk niveau je kind leest. Het is geen waardeoordeel, meer een meetinstrument om te zien of ze voorlopen op het gemiddelde of dat hun lezen juist misschien iets meer aandacht verdient.

Cito

Een andere manier om erachter te komen op welk ‘niveau’ je kind zit, is Cito. Overigens blijft dit een momentopname, dus het zegt niet alles. Maar voor scholen kan het een manier zijn om te zien hoe de school ervoor staat ten opzichte van andere scholen en hoe de klas het doet. Ook ontdekken ze of de leerling op zijn eigen niveau ‘presteert’ tijdens zo’n algemeen toetsmoment.

LVS

LVS staat voor het Leerlingvolgsysteem: dé manier om de ontwikkeling van je kind te volgen door de jaren heen. Er wordt gekeken naar verschillende onderdelen, zoals het leren, maar ook de motivatie en hoe het kind zich binnen de groep beweegt.

VSO/TSO/NSO/BSO

We zijn er bijna met alle afkortingen. Waar je eerst afkon met één afkorting (kdv), zijn het er nu vier:

  • Voorschoolse Opvang (voordat je kindje naar school kan, mag hij of zij spelen bij de VSO)
  • Tussenschoolse Opvang (overblijf)
  • Naschoolse Opvang (na school, tot je ze komt halen)
  • Buitenschoolse Opvang (niet-reguliere opvang na school, zoals op studiedagen of tijdens vakanties)

Dat dus…

Gruit

Samenvoeging van fruit en groenten. Sommige ouders gebruiken deze – tikje onsmakelijke – manier om aan te duiden dat hun kind gruitjes mee naar school nemen voor het ’tien-uurtje’.

10 minutengesprek

Bekender terrein waarschijnlijk: in tien minuten klets je over hoe het gaat op school en hoe je kindje het vindt. Overigens heb je ouders die hun hele vakantie proberen door te nemen met de juf; als het echt te lang duurt, schroom dan niet en geef aan dat je ook graag nog je gesprek vandaag wil afronden. 

Overigens ook hét moment waarop je kan worden gezien als een pushmoeder (of waarop je merkt dat je er eentje bent). Kort gezegd is dat een ouder die hoge verwachtingen heeft van zijn kind en dit uitspreekt. Al dan niet terecht.

“Ze zijn echt toe aan vakantie!”

Die zin snap je pas écht wanneer je zo’n twee weken voor de eerst volgende vakantie zit. Je kind verandert in een draak, luistert niet en stort krijsend ter aarde. Dan zijn ze gewoon aan vakantie toe. En tegen de tijd dat die twee weken om zijn jij ook. Maar dan wel eentje op een tropisch eiland in een kinderloos resort… 

Welke termen missen volgens jou nog in dit rijtje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids