Drinkbeker voor school die niet lekt: deze werkt

Met een of meerdere kinderen in de basisschoolleeftijd zit je er niet op te wachten om wekelijks hun tassen te moeten wassen. Lekvrije schoolbekers zijn een musthave! Alleen roept iedere aanbieder dat hun drinkbekers voor school gegarandeerd niet lekken. Is dat zo? Onze ervaring leert dat ook de bekende Dopper nog weleens een natte tas kan opleveren als je kind hem niet goed sluit. Daarom in dit artikel dé drinkbeker (die we uitvoerig hebben getest) die zeker niet lekt. Lees snel verder!

Geen lekkende bekers meer

We kennen allemaal wel de tas die per ongeluk net even iets te hard wordt neergegooid, waarna de schoolbeker openvliegt. Met een beetje pech zat er melk, Optimel of sap in en is alles vies. Boven alles is het voor je kind natuurlijk vooral erg vervelend. Daarom is het goed om, voordat hij of zij naar de basisschool gaat, te zoeken naar een drinkbeker voor school die niet lekt. En – met inmiddels ruim drie jaar ervaring met deze beker – ik kan je garanderen dat dit in elk geval opgaat voor de bekers van Contigo. Voor dit artikel testten we in 2017 de Contigo Gizmo Flip; hiernaast maakt het merk Kambukka soortgelijke drinkbekers die ook niet lekken. Welke je koopt, is dus om het even.

Lekvrije drinkbekers van Contigo en Kambukka

Hoe werken de drinkbekers?

De drinkbekers van Contio en Kambukka worden geleverd met een instructieboekje. Voor de volledigheid een korte uitleg:

 • Aan de bovenzijde van de beker zit een soort tuitje waaruit je kind kan drinken
 • De dop bestaat uit een rietje dat je aansluit aan op de bovenkant; deze kan je gemakkelijk op de beker schroeven
 • Het tuitje kan je inklappen zolang je niet drinkt, dit voorkomt dat er vuil aan hecht

In hoeverre zijn deze bekers voor school ‘anti-lek’

We deden na ontvangst van de anti-lek bekers verschillende testen. Zo vulden we de beker met water, schroefden de dop erop en hielden hem ondersteboven. Niks. Ook nadat we flink schudden en het tuitje lieten openstaan, lekte hij niet. Kortom, als je kind op school vergeet om zijn beker goed af te sluiten, is het enige probleem dat je daaraan overhoudt dat het drinktuitje wellicht viezig wordt. Lekken doet hij écht niet.

schoolbeker lekt niet

Inmiddels zijn we drie jaar verder. We hebben tot op heden nog geen moment gehad dat de bekers alsnog water lekten – iets dat we helaas niet kunnen zeggen van de (slecht gesloten) Doppers van onze kleuters. Ze hebben eindeloos veel vaatwasserbeurten doorstaan, onnoemelijk veel uitjes en sportlessen, maar ze werken nog net zo goed als voorheen. Ik kan dus oprecht zeggen dat het enthousiasme van het eerste uur nog altijd even groot is. Als anderen me vragen welke schoolbeker niet lekt, raad ik deze nog steeds aan.

Drinkt het op een fijne manier?

Om goed te kunnen beoordelen hoe het drinksysteem werkt, besloot ik zelf eens te drinken. Het tuitje oogt enigszins als een platte tepel. Daardoor vergt het allemaal een iets andere techniek dan een rietjesbeker of bidon. Tegelijkertijd is het een groot voordeel dat je de beker niet ondersteboven hoeft te houden om eruit te kunnen drinken. Toch een pre met jongere kinderen. Als je de drinktechniek onder de knie hebt, werkt hij prima en krijg je met elke slok voldoende binnen.

Drinkbekers zijn geschikt voor de vaatwasser

Tot slot nog een belangrijk voordeel aan deze niet lekkende schoolbeker: hij kan gemakkelijk in de vaatwasser. En dat niet alleen, hij vervormt ook niet. Het rietje is na drie jaar nog altijd even recht, sluit prima aan. Let er wel op dat je, voor een goede reiniging, het rietje wel elke keer loshaalt als je de schoolbeker in de vaatwasser zet.

Schoolbeker die gegarandeerd niet lekt

Na een paar mislukte pogingen met andere merken was ik echt heel blij met deze Contigo Gizmo Flip drinkbekers. Ze lekken gegarandeerd niet en we hebben inmiddels genoeg ervaring om je dat eerlijke oordeel mee te geven. Omdat je thuis de beker in elkaar zet, kan je kind op school niks meer veranderen aan het systeem. Zo kan hij dus ook niet gaan lekken ná de drinkpauze, omdat de schroefdop niet meer helemaal aansluit.

Wat hij heeft overleefd?

 • Verschillende valpartijen
 • Talloze uitstapjes
 • De vaatwasser

En onze kinderen zijn (helaas) niet altijd even zuinig, maar nogal ruw aangelegd. Dus wat dat betreft denk ik dat de lekvrije bekers de test wel vierdubbel hebben doorstaan, afgelopen jaren.

anti-lek beker voor op school

Nadelen aan de Contigo Gizmo Flip?

Na zo’n lyrisch verhaal zou je bijna zeggen dat er geen nadelen zitten aan deze schoolbekers. Toch kan ik er wel een aantal opnoemen:

 • Duurzaamheid Hoewel de schoolbeker door zijn uitmuntende anti-lekfunctie erg lang meegaat, is het materiaal zelf minder duurzaam. De bekers zijn tegenwoordig gemaakt van Tritan – een sterke soort kunststof die weliswaar heel lang meegaat en goed blijft. Tegelijkertijd blijft het een vorm van plastic. Het is de overweging waard of je dit materiaal wil gebruiken. Alternatief is een drinkbeker van RVS of aluminium, zoals deze van SIGG.
 • Kinderachtig dessin Op een gegeven moment bestaat de kans dat je de beker moet vervangen. Niet omdat hij niet meer werkt, maar omdat het dessin dan toch te kinderachtig wordt. Je kan er ook voor kiezen om meteen een heel basic fles te kiezen (ook van Kambukka). Dit spreekt wellicht niet erg aan bij jonge kinderen, maar is wel een duurzamere keus.

Update over de lekvrije beker: 2022

Inmiddels zijn we alweer een aantal jaar verder. Onze dochters drinken al een aantal jaar niet meer uit de Contigo Gizmo Flip drinkbekers omdat ze deze te kinderachtig vonden. Dat neemt niet weg dat ze in de periode dat we hen wel gebruikten echt lekvrij bleven. En soms mis ik ze nog weleens, als iemand per ongeluk haar Dopper slecht heeft dichtgedraaid.

Aan de andere kant is dat niet zo erg. Op een incident na komen ze vanzelf op de leeftijd dat zo’n beker geen enorme knoeiboel oplevert in je tas. Wil je een lekvrije beker voor school met een beetje neutraal design? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een wat neutraler model te kopen van Contigo. Deze hebben geen rietjes, maar zouden wel gegarandeerd lekvrij moeten zijn. Wel moet ik hierbij zeggen dat we dit model zelf niet hebben geprobeerd.

Algemene informatie

Kambukka Lagoon/Contigo Gizmo Flip drinkbekers

De anti-lek drinkbekers zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen en voorzien van het AUTOSEAL-systeem. Hierdoor zijn ze zowel gegarandeerd 100% lek- als spatvrij. Doordat je het klepje kan indrukken, voorkom je dat vuil zich in de tas hecht aan het drinktuitje.

Hiernaast zijn ze BPA-vrij en kunnen (oneindig vaak) in de vaatwasser zonder kwaliteit of vorm te verliezen. Bovendien blijft het rietje stevig zitten. De inhoud van de schoolbeker is 400 ml. Erg fijn, omdat je kind dan al snel meer drinkt dan uit de meeste andere bekers.

LET OP!

Deze bekers zijn niet geschikt voor: 

 • warme of koolzuurhoudende dranken, dranken met pulp of met beperkte houdbaarheid
 • kinderen jonger dan 3
 • magnetron of vriezer

Daarnaast mag je hem niet reinigen met bleekmiddel, chloor, schuurmiddelen en/of andere agressieve chemische stoffen (al zou ik dat sowieso niet doen met producten die je gebruikt om mee te eten en drinken). Ook mag je hem niet te vol doen en de beker niet meer gebruiken als hij is beschadigd. 

Vind jij het ook zo vervelend als je kind thuiskomt met een lekkende beker? Met deze drinkbeker wordt lekken gegarandeerd voorkomen. Gelukkig! Had jij al weleens gehoord van Kambukka? En gaat jouw voorkeur uit naar een fles van Tritan of toch RVS? We lezen het graag in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Drinkbeker voor school die niet lekt: deze werkt

 1. Dag Merel, Dank voor je artikel maar het is mij niet helemaal duidelijk wanneer je het nu over de Contigo Gizmo Flip hebt, en wanneer over de Kambukka?
  Welke zou je meer aanraden (in het geval je geen kinderachtig design kiest)?

  1. Hi Annemieke,
   Dank je voor je reactie. Het is een ouder artikel en ik moest even terugkijken, maar je hebt volledig gelijk (tijd om het binnenkort eens te gaan herschrijven). Het is nogal onduidelijk allemaal zo. Mijn zusje had een Kambukka beker voor haar zoontje, de Contigo Gizmo Flip hadden wij. Ze werken wel volgens hetzelfde principe en lekken allebei niet. Ze hielden het ook lang vol, na vijf jaar intensief gebruiken wilden ze geen rietjesbeker meer dus stapten we over op Dopper. De beker zelf werkt nog prima. Qua merk verder eigenlijk geen voorkeur. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
   Liefs,
   Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven