Tijdens de basisschoolperiode bezoekt je kind twee keer een schoolarts (eigenlijk als vervolg op het consultatiebureau): in groep 2 en groep 7. Daarbij controleert de arts je kind op verschillende zaken, zoals lengte en gewicht. In groep 7 vindt dus de laatste afspraak plaats voor de basisschoolleeftijd. Wat je daar kunt verwachten en welke zaken je samen bespreekt, lees je hieronder.
Waarom ga je in groep 7 naar de schoolarts?
Behalve de periodieke controle, die je bij het consultatiebureau en de afspraak in groep 2 had, is dit een laatste meetmoment voor kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Hierbij kan bijvoorbeeld een eventuele vroegtijdige puberteit worden ontdekt. De schoolarts voert in groep 7 echt een gesprek met je kind. Je zit erbij voor eventuele eigen vragen, of wanneer je kind zelf geen antwoord heeft.
Brief met vragenlijst
Ook in groep 7 mag je verschillende vragen invullen over je kind. Ze gaan vooral over de ontwikkeling, sportiviteit, het karakter en eetgedrag. Daarnaast bespreek je of er nog ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in het leven van je kind sinds de laatste afspraak. Deze kunnen, indien nodig, besproken worden tijdens het gesprek met de schoolarts.
De inhoud van het gesprek met de schoolarts in groep 7
Inhoudelijk gesprek met je kind
Als gezegd voert de schoolarts een inhoudelijk gesprek met je kind zelf. Ze gaat daarbij kort in op zaken die spelen in deze fase van zijn leven. Verder krijgt je kind ook de kans om zelf vragen te stellen over zijn gezondheid of zaken waar hij tegenaan loopt.
Adviezen over school, sport en seksualiteit
Omdat kinderen in de groei zijn, is gezonde voeding extra belangrijk. De schoolarts gaat daarom kort in op adviezen omtrent het eten. Verder bespreekt ze dingen die steeds belangrijker worden – zeker in aanloop naar de middelbare school. Bijvoorbeeld het maken van huiswerk en hoe je daarmee kan omgaan.
Tot slot wordt ook seksualiteit en de (aankomende) puberteit besproken? Zo komt de eerste menstruatie aan bod, net als het afnemen van je lichaamsgroei (wat daarmee samenhangt). Het kan helpen je kind hierop voor te bereiden, voorafgaand aan het gesprek. Tegelijkertijd hoef je het niet groter te maken dan het is: voor je het weet praat je alweer over iets heel anders.
Fysiek onderzoek: BMI en lengte
Zoals bij alle afspraken worden de lengte en gewicht/BMI van je kind besproken. Verder kan de schoolarts een indicatie geven van de uiteindelijke lichaamslengte. Daarbij krijg je waar nodig advies mee als je kind een afwijkende groei vertoont of erg licht/zwaar is voor zijn of haar leeftijd. De schoolarts kan je daarbij uitleggen dat het hebben van een gezonde leefstijl eigenlijk het belangrijkst is: voldoende slapen, gezond eten en drinken, je gelukkig voelen en bewegen.
Wat als er iets aan de hand is volgens de schoolarts?
Soms kan het zo zijn dat de schoolarts iets opmerkt waardoor hij of zij jullie zal doorverwijzen naar een deskundige. Denk aan tekenen van ADD/ADHD, over- of ondergewicht of een minder goede lichaamshouding. Dit is een vrijblijvend advies, al is het doorgaans aan te raden hier iets mee te doen.
Wat volgt na de afspraak in groep 7?
- Vaccinatie HPV met twaalf/dertien jaar (momenteel alleen meisjes)
- Vaccinatie Meningokokken-ACWY met veertien jaar
- Afspraak bij de schoolarts in de brugklas en derde (vmbo en mavo) of tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs (havo/vwo)
Let op! Vanaf 2021 wijzigt het vaccin tegen HPV. Vanaf dat jaar krijgen ook jongens deze prik, die hen beschermt tegen diverse kankersoorten.
De afspraak bij de schoolarts in groep 7 is dus ook gewoon een tussentijdse controle van de gezondheid van je kind. Dit kan prettig zijn, vooral omdat er verder vaak weinig van dit soort tussentijdse meetmomenten plaatsvinden. We zijn benieuwd wat jullie vinden: vind je het prettig dat er tussendoor even wordt gekeken naar de gezondheid van je kind? Of niet zo?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding – Shutterstock