Schoen zetten met Sinterklaas, hoe vaak is normaal?

Zodra Sinterklaas in het land is, mogen de schoenen ook weer worden gezet. Vaak levert dit bij ouders twijfel op: hoe vaak laat je kinderen hun schoen zetten? Wanneer? Wat is nu eigenlijk normaal? In dit artikel hopen we je in elk geval een paar zaken te kunnen meegeven ter overdenking, zodat je de beslissing kunt maken die bij jou past.

De geschiedenis en traditie van het schoenzetten

Uit historische bronnen blijkt dat mensen al in de vijftiende eeuw (om precies te zijn 1427) hun schoen zetten in de kerk in Utrecht. Rijken stopten hier van oorsprong geld in en de opbrengst hiervan ging op de sterfdag van de Heilige Nicolaas, 6 december, naar de armen. Zo’n honderd jaar later veranderde dit. Kinderen mochten thuis hun schoentje zetten. Ze kregen hier iets lekkers in (vanaf een bepaald moment pepernoten en marsepein) of een stuk speelgoed.

Tegenwoordig kunnen we het schoen zetten niet meer uit de Sinterklaastraditie wegdenken. De frequentie is weliswaar veranderd – kinderen zetten hun schoen niet alleen meer de avond voor de sterfdag van Nicolaas – maar de invulling is in principe gelijk gebleven. ’s Avonds wordt een liedje gezongen en leggen kinderen iets lekkers voor het paard of een tekening voor Sinterklaas in hun schoen, ’s ochtends ligt hier een cadeautje in. Soms zingen kinderen ‘Dank u, Sinterklaasje’ om de Sint en zijn Pieten te bedanken.

Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag van allemaal: hoe vaak mag een kind (idealiter) zijn schoen zetten? Natuurlijk, als je kind het voor het zeggen had, stond de schoen elke dag bij de verwarming, maar is dat ook wenselijk? Doorgaans zie je een tweedeling: veel ouders kiezen voor enkele keren per week, maar anderen hanteren geen limiet.

Eén tot twee keer per week

Ouders die hun kinderen eens tot twee keer per week een schoen laten zetten, doen dit vaak vanuit een bewuste keus. Zij willen de kinderen bescheidenheid meegeven (Sinterklaas moet ook nog bij andere kindjes langs) en kiezen bovendien vaker voor een wat duurder cadeau.

Geen limiet

Sommige kinderen mogen in de Sinterklaasperiode elke dag hun schoen zetten. Dit geeft in sommige gezinnen geen garantie dat de Sint daadwerkelijk een cadeautje geeft. Anderen geven wel dagelijks iets kleins, bijvoorbeeld snoepgoed en cadeautjes van de Action, Kruidvat of een vergelijkbare budgetwinkel. Het gaat hierbij vooral om de beleving van het Sinterklaasfeest en het plezier dat verbonden is aan het zetten van de schoen.

Overwegingen rondom het dagelijks zetten van de schoen

Deskundigen verschillen van mening over de frequentie van het schoenzetten. De één vindt het geen probleem, de ander geeft voorkeur aan een soberder Sinterklaasfeest. Onderstaande zaken kan je ter overweging nemen als je twijfelt om je kind dagelijks zijn schoen te laten zetten.

Afname van het geluksgevoel

Ongeacht of je kind dagelijks een schoen mag zetten, adviseren deskundigen in elk geval om hier niet dagelijks speelgoed in te stoppen. Kinderen ervaren namelijk veel minder geluksgevoel als ze regelmatig iets nieuws krijgen dan wanneer het speciaal blijft. Kies dus ook voor snoepgoed, een stuk fruit en praktische cadeaus als een nieuwe tandenborstel.

Overprikkeling

Prikkelgevoelige kinderen kunnen onrust ervaren als ze dagelijks een schoen mogen zetten, maar vooraf niet weten of ze iets krijgen. In een periode die toch vaak al spannend is, kan het helpen om je kind een aftelkalender te geven – waarover later meer.

Vergrote ongelijkheid tussen kinderen

Door de keus te maken jouw kind dagelijks iets te geven, terwijl klasgenoten maar eens per week iets in hun schoen vinden (of helemaal niets krijgen), vergroot je de ongelijkheid. Hoewel dit bij jongere kinderen veel minder speelt, kunnen oudere kinderen wel gaan vergelijken. Het de vraag oproepen of een kind misschien niet lief genoeg is.

Overconsumptie

Mede door reclames en social media willen we alles hebben. Discounters spelen hier grif op in met goedkope cadeaus en aanbiedingen die je niet kunt laten liggen. Het gevolg hiervan is overconsumptie en dat is slecht voor het milieu. Naast die mooie LEGO bouwsets en de allernieuwste babypop krijgen kinderen bergen speelgoed (waar ze niet mee spelen). Zonde, want uiteindelijk verdwijnt het vrijwel ongebruikt richting Marktplaats of de kringloop en kinderen leren niet dat je niet alles kunt hebben.

Wat past bij jullie?

Hoewel het dagelijks zetten van de schoen nadelen kent, met name wanneer je dagelijks cadeaus geeft, blijft het jullie keus. Dat onderschrijft pedagoge Romy Ros in dit artikel van Nu.nl. Wat vooral belangrijk is, is dat je een bewuste keus maakt aan de hand van je budget en jullie opvattingen. Misschien mocht je zelf ook dagelijks je schoen zetten en wil je dat fijne gevoel meegeven aan je kind? Of was het bij jullie juist geen optie en wil je dit nu graag compenseren. Hoe dan ook, volg hierin je eigen gevoel.

Welke cadeaus doe je in de schoen?

Vind je het lastig te bepalen welke cadeaus meer geschikt zijn voor de schoen en welke voor de zak? Houd dan rekening met een aantal punten:

  • Schoencadeaus zijn kleinigheidjes en dus niet te duur of kostbaar.
  • Je kunt speelgoed afwisselen met iets eetbaars.
  • De grotere cadeaus bewaar je voor 5 december.

Hieronder vind je wat inspiratie.

Knutselspullen

Knutselspulletjes zijn niet duur, maar altijd leuk om te krijgen. Kinderen kunnen er die dag nog mee gaan spelen. Ideeën? Lijm, (tover)stiften, stickers, vouwblaadjes, wiebeloogjes, pompons, een vierkleurenpotlood, schetsblok, schrift of glitters.

Duurzaam speelgoed

Je kunt goedkopere cadeaus ook afwisselen met af en toe een duurzamer cadeau, zoals een klein (reis)spelletje, houten trein of autootjes, poppenkleertjes, doosje LEGO of een Barbie. Hiermee spelen ze sowieso wel en het vormt een leuke aanvulling op de verzameling die ze misschien al hadden.

Praktische cadeaus

Denk dan vooral aan spullen die je sowieso zou hebben gegeven: nieuwe handschoenen, sokken, een nieuwe tandenborstel (eventueel met een grappig gedichtje), haarband, muts, douchegel of handdoek om mee te nemen naar het diplomazwemmen.

Eetbare cadeaus

Typisch voor de Sinterklaastijd zijn natuurlijk chocoladesticks (voorheen chocolade sigaretten), fondantmuizen en kikkers, mini chocoladeletter, marsepein, chocolademuntjes en biljetten en strooigoed. Verder kan je, ter compensatie, ook af en toe een appel of mandarijn in de schoen stoppen. Of een knijpfruitje en een koekje voor de allerkleinsten.

Hoeveel geld geef je uit aan schoencadeaus?

Het is verstandig om vooraf een budget te bepalen voor de hele Sinterklaasperiode (of zelfs voor de hele decembermaand). Dan voorkom je dat je allemaal extraatjes gaat halen en veel te veel uitgeeft. De vier cadeautjesregel kan je daarbij helpen: vier cadeaus op Pakjesavond in verschillende categorieën. Met wat overblijft kan je schoencadeautjes halen.

Hoe duur is een schoencadeautje?

Een gangbaar bedrag voor schoencadeaus is maximaal € 5,00, maar minder kan natuurlijk ook prima. Inspiratie nodig? In deze lijst staan meer dan 200 schoencadeaus voor verschillende budgetten. Uiteraard is het bedrag dat je uitgeeft ook afhankelijk van wat je beschikbaar hebt. Laat je hierin niet te veel leiden door anderen (op social media), maar kijk wat lukt. Een stickervel en chocolademunten zijn echt prima cadeaus.

Mag de schoen ook bij oma en opa worden gezet?

Vaak vinden opa’s en oma’s het leuk om deze tijd weer te herbeleven, dus mogen de kinderen daar hun schoen ook zetten. Daar is niets mis mee. Heb je bepaalde gedachten over (de hoeveelheid) schoencadeaus? Bespreek dit met elkaar. Voor de kinderen draagt dit natuurlijk alleen nog maar meer bij aan de magie rondom Sinterklaas: hoe kan hij weten dat ze bij oma en opa logeerden?

Minder prikkels met een aftel-/schoenkalender

Voor sommige kinderen kan het prettig zijn om een beetje houvast te hebben in alle drukte. Met een aftelkalender maak je het Sinterklaasfeest behapbaar. Hierop zet je wanneer Sinterklaas aankomt in Nederland en markeer je de dagen dat ze hun schoen mogen zetten. Elke ochtend kleuren ze een vakje tot aan pakjesavond.

Hoe gaan jullie hiermee om? Hoe vaak mogen de kinderen hun schoen zetten? Wat haal je in huis? Laat het weten in de reacties.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Sara Winter – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven