Onze Goedheiligman is weer in het land en dat betekent ook dat de schoenen weer regelmatig uit de kast worden getrokken na het avondeten. Maar hoe vaak laat je kinderen hun schoen zetten? Wat is ‘normaal’?
Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?
Als het aan je kind zelf ligt dan wandelt hij elke dag van de gang naar de verwarming toe om zijn schoen daar te zetten en de Sint te trakteren op zijn favoriete liedjes. Maar vind jij dat ook prettig? Het kan best lastig zijn om een goede overweging te maken: want wat is nou normaal? Hoe vaak laat je kinderen hun schoen zetten?
Waarvoor is het schoen zetten bedoeld?
Van oorsprong (en dan hebben we het echt al over de vijftiende eeuw) zetten mensen hun schoen in de kerk. Rijken stopten er geld in en de opbrengst ging op de sterfdag van Sint Nicolaas (6 december) naar de armen. Zo’n honderd jaar later mochten kinderen hun schoentje thuis zetten. In die tijd bestonden de schoencadeaus vooral uit iets lekkers, zoals pepernoten of marsepein of een stuk speelgoed. Traditioneel zingen kinderen bij hun schoen om Sinterklaas te begroeten of bedanken. Je kan er ook iets in doen voor het paard, zoals een wortel of appel, of tekening voor Sint en Piet.
Overwegingen rondom het schoenzetten: hoe vaak, welke cadeaus?
Jullie eigen keuze
Iedereen heeft zelf zijn gedachten over dit soort zaken. Waar de een het prima vindt om de schoen elke avond te vullen met een kleinigheidje van bijvoorbeeld de Action, vindt de ander het oké als de schoen elke dag wordt gezet – ‘maar ze krijgen er niet altijd iets in’. En een derde houdt het op 1-2 keer per week en kiest dan liever voor een kwalitatiever cadeau.
Het is niet aan een ander om hier zijn mening over op te dringen: je doet toch waar jij je goed bij voelt. Toch kan het fijn zijn om verschillende overwegingen te lezen en te horen wat deskundigen erover zeggen, zodat je zelf een conclusie kunt trekken die past bij jullie gezin.
Veel kleine cadeaus in de schoen of grotere kwalitatieve?
Je kunt de overweging maken of je liever gaat voor veel kleine cadeaus in de schoen of juist voor iets grotere, kwalitatieve waarmee ze wellicht vaker spelen. Wat is wijsheid? Vaak zie je wel dat kinderen bij een overdaad aan speelgoed overdonderd raken en alles na een keer spelen links laten liggen.
Is het in die zin handig om elke dag iets kleins in de schoen te stoppen? Deskundigen menen van niet. Juist omdat ze dan veel minder het geluksgevoel ervaren van iets speciaals dat je af en toe krijgt. Bovendien kan het extra spanning opleveren in een periode die toch al behoorlijk anders is dan anders en je kan je afvragen hoe het is tegenover andere kinderen. Waarom krijgt die van jou dagelijks iets en zij veel minder? Zijn ze dan minder lief? Ook om die reden is één of twee keer per week echt voldoende.
Overconsumptie
Dit is een luxeprobleem van deze tijd: winkels zijn er veelal op ingericht om ons regelmatig nieuwe kleding te laten shoppen, we willen alle speelgoed voor de kinderen en je kan die fantastische aanbieding toch niet laten liggen bij die discounter? Sinterklaas en kerst zijn daardoor feesten geworden waarbij het allemaal niet op kan. Elke dag schoencadeaus, dure poppen of LEGO bouwsets in de zak… Is het nodig?
Ook dit is een punt om bij stil te staan. Moet je daadwerkelijk van alles halen? Of kan je beter je budget uitsmeren over Sinterklaas en kerst? Een goede methode om je alert te houden op wat je haalt, is de vier cadeautjesregel. Daarmee haal je sowieso (samen met andere familieleden) vier cadeaus voor Pakjesavond per kind en is het makkelijker de schoencadeaus ook iets soberder te houden.
Hoe duur is een schoencadeautje?
Je kunt ervoor kiezen om de traditie van het bescheiden schoencadeau te volgen. Op die manier blijft Pakjesavond extra speciaal (want dan krijgen ze misschien wel dat leuke spel of die mooie pop waar ze al een halfjaar over zeuren), en leren ze meteen dankbaar te zijn voor het kleine. Suggesties zijn natuurlijk:
- Snoepgoed (chocoladeletter, kruidnoten, taaitaai of marsepein)
- Klein speelgoed (een doosje LEGO, kwartetspel, houten speelgoed)
- Iets om op of mee te schrijven (notitieboekje, pen, mooi potlood)
- Fruit (altijd handig als je eens vergeten bent om cadeaus te halen)
Of kies iets uit deze lijst met meer dan 200 schoencadeaus voor verschillende budgetten.
Mag de schoen ook bij oma en opa worden gezet?
Vaak vinden opa’s en oma’s het ook leuk om deze tijd weer te herbeleven, dus mogen de kinderen daar hun schoen ook zetten. Als je het belangrijk vindt dat ze niet worden overladen met van alles, kan je vooraf bespreken welke cadeaus voor jullie binnen het normale vallen. Voor kinderen draagt het natuurlijk alleen maar bij aan de magie: hoe bijzonder is het immers dat Sint en Piet wisten dat ze bij oma en opa logeerden?
Tip: maak een aftelkalender
Merk je dat je kinderen het maar lastig vinden dat deze periode zo druk is en stuiteren ze van de zenuwen alle kanten op? Dan kan je het allemaal iets behapbaarder maken met een aftelkalender. Hierop staan zowel de aankomstdatum van Sinterklaas in Nederland als alle keren dat ze hun schoen mogen zetten en wanneer Pakjesavond is. Elke ochtend kleuren ze een vakje en zo keert hopelijk de rust enigszins terug.
Je kunt ook overwegen om het Sinterklaasjournaal nog maar eens per week te kijken thuis. Door niet elke dag zo bezig te zijn met wat er allemaal misgaat, of de cadeaus nog wel aankomen en of niemand met de boot teruggaat naar Spanje, gaat het gewone leven wat meer door.
Hoe gaan jullie om met dit dilemma? Hoe vaak mogen de kinderen hun schoen zetten? Wat haal je in huis? Laat het weten in de reacties.
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Wees de eerste om reactie te geven