Schilderij ophangen? Handige tips voor beginners

Een woonkamer zonder iets aan de muur te hangen, oogt vaak maar kaal. Schilderijen en posters zijn een mooie opvulling die meteen sfeer brengt. Alleen hoe hang je ze nu netjes en recht op? In dit artikel vind je, zoals de titel al zegt, hele handige tips voor beginners waarmee je gelijk uit de voeten kunt.

Zo hang je schilderijen netjes op

Kies voor een ophangsysteem

Stel je wil een schilderij ophangen of zelfs een paar, het liefst netjes en recht naast elkaar, hoe pak je dat dan aan? De makkelijkste manier is een goed ophangsysteem. Deze bestaan doorgaans uit een rails met koorden waaraan je lijsten kunt bevestigen. Zo’n systeem is bovendien extra handig wanneer je nogal eens wil wisselen van kunst: je hoeft geen nieuwe gaten te boren in je muur, maar verwisselt simpel en snel de lijsten waar je op een gegeven moment wel klaar mee bent en hangt gewoon weer nieuwe items op. Kind kan de was doen.

Tip! Bij Stas vind je stevige ophangsystemen die nauwelijks zichtbaar zijn in je interieur. Met een draagkracht tot maar liefst 45 kg. per meter hoef je je niet te behelpen met posters, maar kan je daadwerkelijk kunst ophangen. Dus ook een aanwinst voor wie graag speciale (en zwaardere) stukken in huis heeft.

Helemaal van nu is de gallery wall. De naam verklapt het eigenlijk al: dit is een wand waarop je allemaal lijsten met, doorgaans, posters ophangt naast en bij elkaar. Je kan deze manier van ophangen gebruiken als alternatief voor verschillende stukken die je door het huis verspreid ophangt. Maar hoe pak je dit nu goed aan?

  1. Kies verschillende formaten.
  2. Ga voor posters die echt bij jullie passen: houd je van reizen? Zwart-wit of kleur? Mooie natuurposters of juist abstracte vormen? Het is ook vaak leuk om daar één of meerdere quotes aan toe te voegen die echt iets zeggen over de sfeer die je wil creëren. Bijvoorbeeld een uitspraak van een designer tussen de modegerelateerde zwart-wit foto’s op je muur. Of een quote over Parijs als je je thuis in de Franse hoofdstad wilt wanen.
  3. Gebruik eerst karton of papier ter grootte van de posters of schilderijen en hang die op de muur zoals je voor ogen hebt. Op die manier kan je wisselen en net zolang verschuiven tot alles hangt waar je het wil hebben. Vervolgens boor je de gaten of hang je alles aan je ophangsysteem.

Ook leuk om te doen: lijst eens een kunstwerk van een van je kinderen in. Dat kan een heel verrassende aanvulling zijn, zeker als je kiest voor een wand met posters of schilderijen.

Gebruik altijd een waterpas en rolmaat

Meten is weten. Als je een beetje handig bent of vaker hebt geklust, dan ben je ongetwijfeld om je oren geslagen met die uitspraak. En het is natuurlijk een waarheid als een koe. Zonder te meten, kom je nergens. Zeker in oudere huizen is het plafond niet altijd even recht. Zomaar uitgaan van een bepaald aantal centimeters, gemeten van bovenaf, heeft dus geen zin. Als je iets wil ophangen dan meet je eerst van plafond tot het belangrijkste stuk van je gallery wall of ophangsysteem. Dat wordt het ijkpunt.

Vervolgens ga je met je rolmaat en waterpas uitmeten waar de andere stukken moeten komen te hangen. Belangrijkste is dat het kaarsrecht is – je wil niet dat die ene goede vriendin met haar timmermansoog eerst kritisch opmerkt dat je schilderij scheef hangt, voor ze een compliment geeft over je goede smaak – en dat alles op de juiste hoogte hangt. Voor wie handige vrienden heeft: een afstandsmeter met laser kan ook goed van pas komen in deze fase van het ophangen van je schilderij of posters.

Zorg voor eenheid in je huis

Het moet simpelweg kloppen. Het helpt daarbij als je meerdere schilderijen of stukken bij elkaar hangt in één thema, zoals hierboven staat. Maar ook als je kiest voor lijsten in een kleur die terugkomt in je interieur. Dat hoeft niet de basiskleur te zijn, maar het liefst wel een accentkleur. Denk aan okergeel in een petrol interieur: het ondersteunt zonder te overheersen. Daarbij helpt het dus ook als je kiest voor een sfeer. Geometrische vormen in een heel landelijke huiskamer of pastelkleurige roosjes in je industriële loft gaan hem gewoon niet worden.

Kies voor lijsten die passen

Omdat je schilderij of poster het meest moet opvallen, is het belangrijk dat je kiest voor een mooie lijst die complementeert in plaats van de show steelt. Dus om even de landelijke huiskamer erbij te nemen: kies hier het liefst voor een eenvoudige eiken of whitewash lijst. En in het industriële, moderne interieur ga je sneller voor robuuste materialen als staal of zelfs beton. Op die manier weet je zeker dat jouw kunst gaat opvallen!

Wat voor schilderijen hebben jullie in huis hangen? En heb je weleens nagedacht over een ophangsysteem?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven