Heb je het gevoel dat je hele lichaam schreeuwt dat je zwanger bent, maar toont de zwangerschapstest nog steeds geen plusje? Dan ben je misschien wel schijnzwanger (wat ze in de medische wereld pseudocyesis noemen). Wat een schijnzwangerschap precies inhoudt, welke symptomen erbij horen en hoe je ermee kan omgaan, lees je hieronder. Tot slot geven we een belangrijke tip voor alle vrouwen met een diepe kinderwens.
Ben je in verwachting of schijnzwanger?
Grote wens om zwanger te raken
Dat wij hier allemaal rondlopen, neemt niet weg dat onze komst soms misschien heel wat voeten in aarde heeft gehad. Waar het ene ouderpaar onverwacht zwanger raakt door de pil heen, is het andere jaren bezig. En vooral die laatste groep heeft het niet makkelijk. De aanloop naar een kindje kan namelijk lang zijn. Heel lang.
Verdrietig, frustrerend, mogelijk zelfs angstig: wat als het helemaal niet lukt? En iets dat veel vrouwen ervaren als ze graag zwanger willen raken, is onzekerheid. Het gevoel dat je gek bent, zodra je toch opnieuw ongesteld wordt. Terwijl je toch echt voelde dat je lichaam anders reageerde. Vergeet echter niet dat de vader de wens is van de gedachte en je het jezelf niet te zwaar moet aanrekenen. Een schijnzwangerschap is vervelend genoeg, zonder dat je jezelf van alles kwalijk neemt.
Onzekerheid: ben je zwanger of niet?
In afwachting van je NOD (de afkorting die online vaak wordt gebruikt om de dag aan te duiden dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, maar dus hopelijk niet bent) kan je van alles aan jezelf merken. Waarom? Omdat je lichaam onder een vergrootglas ligt, dankzij die enorme kinderwens. Je borsten lijken groter en is je buik niet iets gegroeid? In de ochtend moet je plots niet meer aan koffie denken en je snuffelt vaker dan gemiddeld aan de fles allesreiniger. Wat ruikt dat toch heerlijk! Waarom heb je dat nooit gemerkt?
Als je een paar dagen of weken later dan toch weer genadeloos ongesteld wordt, voel je je bedrogen door je eigen lichaam. Een aansteller ook, omdat je geloofde in iets dat er dus helemaal niet was. De hoop bleek je voor de gek te houden. En je lijf eveneens.
Wat je moet weten over de schijnzwangerschap
Wanneer ben je schijnzwanger?
Het denken dat je zwanger bent kan uiteindelijk uitmonden in een ‘schijnzwangerschap’ – of de medische term: pseudocyesis. Hierbij hoopt (of vreest) een vrouw zo sterk dat ze zwanger is, dat haar lichaam zich als zodanig gaat gedragen. Alle symptomen zijn aanwezig; het enige dat ontbreekt is een kindje in je buik.
Symptomen van een schijnzwangerschap
De symptomen verschillen per vrouw.
- Een dikkere buik
- Grotere borsten
- Ochtendmisselijkheid en/of overgeven
- Hogere temperatuur
- Uitblijven menstruatie
- Specifieke trek (of meer eten)
- Vaker moeten plassen
- Beter reukvermogen
- Verhoogde hartslag
- Emotioneel
Bovenstaande symptomen kunnen ook je menstruatie aankondigen. En dat is natuurlijk sowieso het verwarrende aan de hele situatie, zeker als je nooit eerder zwanger bent geweest: er is helaas geen overduidelijke indicatie van een zwangerschap waarop je blind kunt varen. Buiten een positieve test en een echo om uiteraard.
Wanneer houdt een schijnzwangerschap op?
Vaak op het moment dat je voor jezelf accepteert dat je niet echt zwanger bent of toegeef aan je angstgevoelens. Dit eindigt met het begin van je menstruatie of een negatieve zwangerschapstest. Dat maakt het verdriet natuurlijk niet minder. Althans, als je heel graag zwanger wilde worden. Je dacht dat er een kindje in je buik groeide en nu moet je opnieuw onder ogen zien dat het niet zo is. Dat is hard. Zeker als je wens heel groot is. Overigens kan het tevens andersom werken: dat je bang bent zwanger te zijn en daardoor alle mogelijke symptomen voor jezelf uitvergroot. Dan kan je juist erg opgelucht zijn.
Moet je hulp zoeken als je schijnzwanger bent?
Dat ligt eraan. Als de zwangerschapswens echt je hele leven beheerst en je nergens anders meer aan kan denken, dan is het – hoe moeilijk ook – niet onverstandig om er met iemand over te praten en te proberen een beetje afstand te nemen. Maar goed, dat is natuurlijk makkelijk getikt vanachter een computer. Een kinderwens kan zo ontzettend intens zijn, het idee daar afstand van te moeten nemen voelt wellicht heel beangstigend.
Toch kan een diep gesprek over je echte gevoelens, angsten, verdriet en alles eromheen enorm opluchten. Al is het maar om de last, die je dagelijks mee torst, even te kunnen delen met iemand anders. Wees in elk geval niet te hard voor jezelf. Je wil gewoon graag een kindje en als het langer duurt, is dat verdrietig genoeg. Dat je lijf je dan voor de gek gaat houden, is eigenlijk toch heel normaal?
Tip: wat je ook doet, mijd internetfora
Hoewel het fijn kan zijn om gelijkgestemden te vinden op internet, helpt het niet om veel op fora te zitten. Zeker niet in de periode tot je kan testen. Er zijn namelijk zoveel vrouwen die zich online afvragen of ze zwanger zijn. Ze steunen elkaar, maar het kan je ook in verwarring brengen. Want wat nu als je leest dat Marjon91 zwanger raakte door de pil én het condoom heen? Net als jij voelde ze zich moe en voelde ze menstruatieklachten rond haar NOD. En dat de tante van Egeltje44 heel haar zwangerschap ongesteld werd?
Allemaal zaken waardoor je toch wellicht weer hoop krijgt. Want jij hebt ook een zeurende pijn in je onderbuik. En moe? Het idee dat je vanmiddag naar de supermarkt moet, laat je al gapen… Hoewel je natuurlijk best zwanger zou kunnen zijn, is er maar één manier waarop je daarachter kan komen: afwachten. Hoe moeilijk dat ook is. Afwachten en afleiding zoeken – buiten fora om. Des te kleiner de kans op een schijnzwangerschap.
Kende jij het fenomeen schijnzwangerschap al? Heb je zelf weleens ervaren dat je dacht zwanger te zijn, maar het uiteindelijk toch vals alarm bleek?
Wees de eerste om reactie te geven