Samenleven met een tiener… Het is enerverend, spannend en onwerkelijk tegelijkertijd. Je gaat een nieuwe fase in die gelukkig regelmatig ook heel leuk is, maar soms ook erg anders – om het zo maar te zeggen. Waarom? Lees zelf maar!
Dit herken je waarschijnlijk wel als je een tiener in huis hebt
Je krijgt ineens een preek en commentaar van je kind (in plaats van andersom)
Tijdens de puberteit ontdekt je tiener steeds meer dat jullie menselijk zijn. En mensen maken nu eenmaal fouten of doen iets minder verantwoord. Bovendien gaan ze steeds eer vergelijken en komen tot de conclusie dat het soms bij anderen thuis beter lijkt. Je zal echt niet de eerste zijn die hoort:
- Trek je dat écht aan naar buiten? gevolgd door een onheilspellend gehum en vertrokken blik.
- Weet je wel hoe varkens worden behandeld voor de slacht? Ik ga dat dus echt niet eten.
- Van roken ga je dood hoor!
- Ik weet niet, ben je niet wat oud voor dat shirtje?
- Hoe bedoel je te kort? Nee, die jurkjes van jou zijn lekker!
- Wist je dat dat grijze haar je echt zo’n oma-look geeft?
- Gadver, weer rijst? Waarom kan niemand hier nou ooit eens iets normaals verzinnen!
- De moeder van Iris ziet er wel gewoon normaal uit.
En bedankt!
Ze hebben geen kleding meer!
Omdat de helft op de grond ligt weliswaar, maar dat zien ze niet. Je puberdochter kan vol frustratie voor de kast roepen en met droge ogen beweren dat ze gewoon niks heeft om aan te trekken. Alle opties die je aandraagt zijn:
- Te klein
- Van vorig seizoen
- Vies
- Te groot
- Al zovaak gedragen
- Meer wat voor jou (en dat is geen compliment)
Enige oplossing? Aangeven dat als ze wil dat er iets gewassen wordt, ze dat in de wasmand moet gooien. Of dat ze misschien zelf een keer een wasje kan draaien.
De badkamer is zomaar een paar uur bezet
De meeste kinderen doorlopen een fase waarin de persoonlijk hygiëne niet per se favoriet is. Als je een puberdochter krijgt, verandert dat in elk geval. De badkamer is steeds langer bezet. Er is een flinke klodder uit je peperdure gezichtsmasker-in-een-potje gehaald. Je scheermesjes verdwijnen. De luxe shampoo van de kapper lijkt te zijn leeg geknepen door kabouters. Ze ruikt steeds geuriger naar een behoorlijke bloemenwolk en haar haren shinen als nooit tevoren. Hoera! Het duurde even, maar ze heeft het ontdekt! Dat je douche zelf overuren maakt, moet je dan maar even voor lief nemen.
Je bent ineens de helft van je servies kwijt
Dat je al bijna je man of een van de andere kinderen wil betichten van het slopen van je serviesgoed. Maar nee. Maak een ronde door het hol van je puber (waar helaas de hygiëne iets minder heeft toegeslagen dan lichamelijk) en je zal verbaast zijn wat je eruit tevoorschijn tovert. Levert je mooi weer wat ontbijtborden op.
Maar let op! Doe je dit te laat, dan heeft je favoriete koffiemok een groenig donslaagje op de bodem. Dus hoezeer het misschien tegen je principes ingaat, probeer het toch maar bij te houden.
Ze hebben een extra lichaamsdeel
Nee. Niks puberaals dat groter groeit.
We hebben het hier over de mobiele telefoon. Zolang je daar geen grenzen aan stelt, gaat hij overal mee naartoe. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn ze in contact met vrienden, vriendinnen, doen er af en toe wat mee voor school, houden hun volgers op de hoogte via Snap en volgen de laatste challenges op Tiktok. Tikkie irritant zo nu en dan. Maar het hoort er wel bij.
Begrip? Voor anderen? Doe effe normaal!
Zeker meisjes kunnen behoorlijk op elkaar katten. Niet rechtstreeks uiteraard, maar via de app of onderling. Je puber oordeelt gemakkelijk en snel op deze leeftijd. Aan jullie de nobele taak dit af en toe te begrenzen. Uiteindelijk kan een beetje kletsen over elkaar al snel omslaan in meidenvenijn, waarbij een vriendin stelselmatig wordt buitengesloten of zelfs (onderhuids) gepest.
‘Want even, zit ik met Loïs te praten, komt Mila ineens tussendoor. Die wil altijd de aandacht ofzo. Ik bedoel, kan ik ook gewoon vrienden zijn met iemand anders? Had je trouwens al gehoord dat ze verliefd is op Jack? Kan toch niet? …’
En over het gedrag van andere kinderen kan je weinig zeggen, maar je eigen kind moet je hierin wel corrigeren. Zo leren ze ook welke grenzen eraan zitten. Daarbij zitten er altijd twee kanten aan een verhaal. Jij kan je puber af en toe helpen dit te blijven zien.
Alle emoties door elkaar
Waar je peuter vaak een duidelijke emotie ervaart (boos, verdriet of blijdschap), loopt het bij je puber nogal eens door elkaar. Ze zijn boos en verdrietig tegelijk, maar kunnen ook zomaar weer omslaan. Het is een beetje wisselvallig zeg maar. Aan jou de nobele taak de gevolgen van die storm en regenbuien vakkundig te ontwijken en vooral te genieten van de zonnestralen!
Wat vind jij typisch pubergedrag en welke had jij niet zien aankomen?
Wees de eerste om reactie te geven