Samenleven met een tiener… De nieuwe fase die je ingaat na de tiende verjaardag is vooral enerverend, spannend en soms zelfs een beetje onwerkelijk. De dagen dat jij ze kon uitleggen hoe het leven in elkaar zat, gaan ongemerkt over in wijze levenslessen van je tiener en hun eigen zoektocht. In dit artikel deel ik 7 herkenbare momenten die je allemaal een keer gaat meemaken met een tiener in huis. Aanvullingen? Deel ze vooral in de comments!
Herkenbare momenten met een tiener in huis
Je krijgt ineens een preek van je kind (in plaats van andersom)
Stond jij een paar jaar geleden nog te foeteren dat je kind die kleding dus écht niet zou aantrekken naar de verjaardag van oma, plots zijn de rollen omgedraaid. Dat je tiener met een vertrokken mond en rollende ogen naar jouw outfit staart en zich afvraagt of je dat écht gaat aandoen – zodat hij vast weet of ‘ie een paar meter achter je aan moet lopen. Cringe!
Andere preken die je zomaar eens zou kunnen gaan krijgen?
- Weet je wel hoe varkens worden behandeld voor de slacht? Ik ga dat dus echt niet eten.
- Van roken ga je dood hoor!
- Ik weet niet, ben je niet wat oud voor dat shirtje?
- Hoe bedoel je te kort? Nee, die jurken van jou zijn lekker!
- Wist je dat dat grijze haar je echt zo’n oma-look geeft?
- Gatver, weer rijst? Waarom kan niemand hier nou ooit eens iets normaals verzinnen!
- De moeder van Iris ziet er wel gewoon normaal uit.
Tot zover…
Ze hebben geen kleding meer!
Eerlijk is eerlijk, deze uitspraak schijnt vooral bij meisjes voor te komen. Als je zoon roept dat hij geen kleding meer heeft, is zijn ondergoed waarschijnlijk letterlijk weggelopen. Tienerdochters kunnen vol frustratie voor hun kast staan en met droge ogen beweren dat ze werkelijk niks meer hebben om aan te trekken. En uiteraard ben jij de schuldige, omdat dat ene shirtje (dat exact lijkt op vier andere exemplaren, maar dat schijnt onvergelijkbaar te zijn) in de was zit. De rest is te klein, zó vorig seizoen, vies, te groot, meer jouw ding (en nee, dat is in geen geval een compliment) of hebben ze al een keer aangehad in de afgelopen drie maanden.
De badkamer is zomaar een paar uur bezet
Veel kinderen zorgen voor een periode waarin je je wanhopig afvraagt of het ooit nog goedkomt met die persoonlijke hygiëne. Maar dan gebeurt het! Plots ruik je een misselijkmakende zweem van een goedkope aftershave waarmee je tienerzoon de dames hoopt te kunnen verleiden (of bedwelmen) en staat hij in opperste concentratie het eerste dons van zijn bovenlip te halen met een scheermesje. Je dochter pakt een flinke klodder van je gezichtsmasker en je peperdure shampoo lijkt te zijn leeg geknepen door de kabouters. Maar goed, je krijgt er dus wel een kind voor terug dat zich steeds meer verdiept in het wel en wee van de persoonlijke verzorging. Hoera!
Je bent ineens de helft van je servies kwijt
Helaas kan je niet alles hebben: waar de fysieke hygiëne eindelijk heeft toegeslagen, blijft hun kamer lange tijd een soort rommelhok waar je alleen komt als het nodig is. En dat is het soms, omdat je anders geen serviesgoed meer overhoudt.
Ze hebben een extra lichaamsdeel
De mobiele telefoon. Vanaf het moment dat ze zelf kunnen beslissen hoe, wat, waar en wanneer, zie je ze bijna niet meer. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat chatten ze met vrienden, houden ze met minutieuze precisie hun snapscore bij en maken op het irritante af allerlei BeReals waarbij je moet uitkijken dat je niet in een compromitterende positie in beeld staat. Er is maar één ‘maar’: als jij ze nodig hebt, lijken ze een acute aanval van telefoonangst te hebben. Bijzonder, zullen we maar zeggen.
Monologen
Hoe dat bij jongens is, weet ik niet, maar meisjes kunnen flink op elkaar katten en over elkaar roddelen. Meidenvenijn kan best wat onzekerheid en soms verdriet of ergernis veroorzaken. En dat leidt nogal eens tot een monoloog over alle tienerellende.
‘Want even, zit ik met Loïs te praten, komt Mila ineens tussendoor. Die wil altijd de aandacht ofzo. Ik bedoel, kan ik ook gewoon vrienden zijn met iemand anders? Had je trouwens al gehoord dat ze verliefd is op Jack? Kan toch niet? …’
En gaat het niet over jongens dan wel over hun favoriete make-up routine, een shirtje dat ze heel graag willen hebben, hoe ze hun kamer zouden willen inrichten (terwijl hij recent gedaan is) of die ene app. Uit betrouwbare bron schijnen jongens regelmatig een monoloog te houden over hun favoriete computerspel. Deze fase is dus hoe dan ook een goede test voor je concentratieboog.
Alle emoties door elkaar
Waar je peuter vaak een duidelijke emotie ervaart (boos, verdriet of blijdschap), loopt het bij je puber nogal eens door elkaar. Ze zijn boos en verdrietig tegelijk, maar kunnen ook zomaar weer omslaan en onverwachts heel hard gaan lachen. Het is dus allemaal behoorlijk wisselvallig. Maar o wee als je ze verkeerd begrijpt, want dan slaat de bliksem in richting jou.
Wat vind jij typisch pubergedrag en welke had jij niet zien aankomen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Ground Picture – Shutterstock
Een gedachte over “Samenleven met een tiener? Deze 7 herken je allemaal”"