verbouwen scheiding voorkomen

Samen verbouwen ellende? Zo voorkom je een scheiding

Samen verbouwen? Je zou niet de eerste zijn die onverhoopt aan het eind van de rit je echtscheiding in gang zet. Hoe dat precies zit, maar vooral hoe je die scheiding voorkomt lees je in dit uitgebreide artikel vol handige tips.

Van samen verbouwen tot einde van je relatie?

Een relatie is hard werken. Los van eventuele echtscheidingsperikelen is het een lange reis die je samen aflegt, waarbij je hindernissen onderweg moet zien te ontwijken: van zieke ouders en de stress die daarbij komt kijken tot die ene aantrekkelijke collega of een ongeluk met ingrijpende gevolgen. Ze kunnen allemaal onverhoopt op je pad komen.

Waarom ga je dan uitgerekend bij iets relatief simpels als een verbouwing sneller uit elkaar? Per slot van rekening is dit leuk: je werkt samen aan een positief eindresultaat voor het gezin of voor jullie samen. De oorzaak ligt met name in onderlinge ergernissen. Die kunnen al redelijk diepgeworteld zijn voor je begint met verbouwen. Zeker wanneer die verbouwing eigenlijk bedoeld is als impuls om jullie spanningen op te lossen. Juist in een omgeving vol stress en die wellicht gebrekkige samenwerking komt alles naar boven.

Maar goed, ondanks deze deprimerende mededeling hoeft het absoluut niet zo te gaan. Wanneer je weet dat je wil gaan verbouwen vanuit de juiste motieven kan je die scheiding overslaan en straks samen zit te genieten van het eindresultaat. Deze tips helpen daar zeker bij!

Samen klussen en verbouwen zonder scheiding: 7 handige tips

Ga voor een interieur dat jullie allebei aanspreekt

Misschien kost het veel tijd, maar probeer echt iets te vinden waar je allebei blij van wordt. Dat maakt het al een stuk leuker om het traject in te gaan. En wil jij graag verbouwen, terwijl hij het huis nog prima vindt? Kijk dan of je jouw noodzaak die van hem kan maken. Of wie weet is er wel een gulden middenweg waar jullie je allebei in kunnen vinden. Soms kan een nieuwe eettafel of een ander kleurtje op de muur al een wereld van verschil zijn. Relatief kleine klus, maar het ziet er meteen frisser uit.

Schrijf alle stappen op die je moet gaan nemen tijdens de verbouwing

Een deel van de irritaties rondom een verbouwing gaat over de voorbereiding. Of het gebrek daaraan natuurlijk. Dus schrijf op wat er moet gebeuren en welke spullen je in huis moet halen. Belangrijk is dat je dit ruim van tevoren doet, want last minute wil je nog weleens iets vergeten. Het is zo jammer als je de randjes wil afplakken en iemand blijkt het afplaktape vergeten… Dat geeft een verkeerde start en zoiets kan uiteindelijk de rest van het klusproject doorwerken.

Spreek vooraf samen eerlijk jullie verwachtingen uit (over de ander én jezelf)

Neem in je hele plan de campagne mee dat jij bijvoorbeeld secuurder bent dan je man en daardoor beter de gedetailleerde klussen kunt oppakken. Of andersom. Wees eerlijk over je kwaliteiten en beweer niet dat je een nieuwe leiding kunt monteren als dat niet zo is. Het is slim om ook te vertellen wat je van de ander verwacht: wil je graag om de twee uur pauze houden en dan een halfuur kletsen of juist in één keer doorgaan tot je omvalt? En hoe breng je dat in balans? Verzin een oplossing voor je elkaar met de verfroller te lijf gaat!

Zorg dat je financieel niet voor verrassingen komt te staan

Niet alleen vooraf kan een verbouwing frustratie opleveren, ook achteraf – wanneer blijkt dat je designlampjes hebt gekocht voor € 300,00 per stuk, die jullie eigenlijk niet konden betalen. Stel een budget vast en houd je daaraan. Misschien betekent dat inderdaad dat je bepaalde zaken nu niet kunt kopen, maar dat is jammer. Alles beter dan achteraf ruziën om geld.

Vraag hulp als je iets zelf niet kan of besteed het uit

Samen gaan verbouwen betekent niet per se dat je echt alleen maar met zijn tweetjes aan de slag moet. Misschien hebben jullie een vriend die ontzettend handig is met het leggen van laminaat. Waarom zouden jullie je dan een hele dag in het zweet werken voor een matig resultaat als hij topwerk aflevert in de helft van de tijd? Wil je dan toch helpen, kijk dan waar jouw kwaliteiten wel van pas komen. Zelfs als dat zoiets simpels is als het dragen van de planken. Alle beetjes helpen.

Geef alles wat je hebt (allebei)

Niks is immers zo irritant als dat je zelf keihard werkt, terwijl de ander loopt te lummelen. Dus ga door tot je lijf er zeer van doet en je niet meer kan. Dan heeft de ander ook geen reden meer om boos naar je te kijken omdat je om 10 uur al onderuitgezakt aan je bammetjes zit. Of om de haverklap zeurt dat alles zeer doet. Dan had je het gewoon moeten uitbesteden (zie: punt 4).

Geniet samen van het eindresultaat

Per slot van rekening heeft jullie nieuwe woon/slaap/badkamer bloed, zweet en wellicht wat tranen gekost. Sluit het samen goed af voor een prettig gevoel. Daarbij is het natuurlijk nooit verkeerd om een welgemeend complimentje te geven. Bewonder het resultaat, zucht een paar keer dat het zo ongelooflijk mooi is geworden en geniet er echt van. Een goed begin én een goede afsluiting zijn het belangrijkst om na afloop met een geluksgevoel terug te denken aan jullie project. Geeft meteen weer moed voor de volgende keer!

Samen verbouwen of klussen kan best een aanslag zijn op jullie relatie, maar dat hoeft niet. Zeker niet als je de bovenstaande tips ter harte neemt. Al kan het soms natuurlijk ook zo zijn dat jullie gewoon slecht kunnen samenwerken; in dat geval kan afstand nemen soms geen kwaad. Hoe gaat dat bij jullie thuis? Verbouwen jullie samen als een team? Of pak je bepaalde trajecten liever in je eentje aan?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Stokkete – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *