Ruzie tijdens de vakantie? Zo voorkom je dat

Op de een of andere manier lijkt de vakantie, bedoeld om lekker te ontspannen als gezin, hét moment om elkaar de tent uit te vechten. Of hij nu de tent verkeerd opzet, zich plots enorm bemoeit met de opvoeding of vergat de paspoorten in te pakken – wanneer je op vakantie bent, lijken ergernissen grootser, vervelender en ingrijpender. Hoe zit dat precies? Hoe voorkom je een echtscheiding aan het eind van de rit en houd je het leuk(er) voor iedereen?

Lekker vakantie vieren of ruzie maken?

Zeker die laatste weken voor de zomervakantie kunnen behoorlijk intensief zijn: nog even een cadeautje voor de meester of juf kopen, sporttoernooien, kinderfeestjes, verjaardagen, kinderen die helemaal op zijn en op je werk waarschijnlijk nog van alles dat ‘snel’ afgerond moet worden. Dat alles maakt dat je uitkijkt naar de vakantie. Even helemaal niks doen, lekker ontspannen met het hele gezin.

Toch is de kans aannemelijk dat je al op de eerste dag knetterende ruzie krijgt met je man. Niet eens omdat er iets faliekant misloopt; een verkeerd ingerichte vaatwasser of natte handdoek in de droge wasmand kan al genoeg zijn om je te doen ontploffen. Laat staan als hij met zijn telefoon neerploft in de achtertuin terwijl jij de koffers staat in te pakken met het zweet op je rug. Verre van het ontspannen begin je vakantie dus. Hoe komt dat toch?

Anita: ‘Elke vakantie gaat het mis. Vooraf kijken we er allebei enorm naar uit, mijn man en ik, maar als het dan eenmaal zover is dan is de spanning binnen no time om te snijden. Zoals vorig jaar. We gingen met de kinderen naar een pretpark – iets waar iedereen al weken naar uitkeek. Onderweg pakte hij de gesmeerde broodjes uit zodat we lekker konden ontbijten. Hij had alles die ochtend voorbereid, wat heel lief was, maar die van mij zaten vol boter – iets dat ik al niet eet sinds we zeven jaar geleden een relatie kregen. Ik heb de rest van de weg niet meer tegen hem gepraat. Achteraf lachen we erom, maar het was echt zo’n typisch vakantiemoment.’

Waardoor krijgen we sneller ruzie tijdens de zomervakantie?

Je zit continu op elkaars lip (en dat is wennen – elke keer opnieuw)

We hoeven maar aan de golf ‘corona-scheidingen’ te denken om te weten dat lekker veel tijd samen niet per definitie een boost is voor je relatie. Buiten de vakanties om heb je allemaal een vast ritme – de mens is nu eenmaal een gewoontedier. Wanneer je langdurig vrij hebt, zoals die zes weken zomervakantie, loopt alles anders. De kinderen gaan later naar bed, je bent meer in elkaars gezelschap én nu staat er nog een kapitein op jouw schip. Iemand die zich veel meer tegen de opvoeding aan bemoeit dan normaal bijvoorbeeld of plots commentaar heeft op jouw doen en laten. Hoe minder betrokken je partner is of kan zijn tijdens reguliere weken, des te groter de kans op ruzie tijdens jullie vakantie.

Jullie ‘moeten’ ineens van alles doen (want anders is het zonde van de vakantie)

Aanlummelen is zonde en dus plan je de vakantie vol met leuke dagjes weg voor het hele gezin. En als het even kan zou het fijn zijn als alles vlekkeloos verloopt, dat de kinderen geen ruzie maken onderweg en je man automatisch aanvoelt wat jij prettig vindt. Overbodig om te vermelden dat de kans op ruzie dan alleen maar groter wordt.

Je neemt te weinig tijd voor jezelf

Juist wanneer je enorm uitkijkt naar die vrije dagen door die enorme drukte voor de vakantie, liggen de verwachtingen doorgaans vrij hoog. Je bent immers al weken over je eigen grenzen aan het gaan. Zodra de vakantie begint, heb je eigenlijk écht vrij nodig: rust, tijd om een boek te lezen of lekker in de tuin te liggen, zonder gedoe aan je hoofd. Helaas gaat het leven in de zomervakantie gewoon door. Dus als jullie gezin normaliter ook vrijwel volledig draait op jouw krachten, zal dat nu niet anders zijn. Tijd voor jezelf schiet er dan gemakkelijk bij in.

Daar komt ook nog eens bij kijken dat je in een vakantie vaak eindelijk tijd samen hebt en daar, een tikje geforceerd, alles uit wil halen. Waar je mentaal misschien meer behoefte hebt aan stilte en een zoetsappige serie in je eentje, kijk je toch maar die film die je man ook graag ziet. In plaats van opladen tijdens een stiltewandeling, ga je met het hele gezin – met alle gezeur over de afstand vandien.

Lisette: ‘Mijn man en ik zijn dit jaar zestien jaar getrouwd. We kennen elkaar door en door, willen helemaal geen ander en zijn samen echt gelukkig. Tot aan de vakantie. Als we 24/7 samen zijn dan gaat het mis. En ik zou echt heel graag willen dat dit stopt, maar hoe? De enige oplossing lijkt om apart van elkaar op vakantie te gaan. Maar het moet toch beter kunnen?

Hoe voorkom je ruzie op vakantie?

Verander je gedachten over het begrip vakantie

In plaats van hopen op rust of uitstapjes in harmonie, zie je vanaf nu de zomervakantie als niets meer dan zes weken vrij zijn met het hele gezin.

Het mag stroef lopen, dingen kunnen misgaan, de kinderen kunnen elkaar die eerste week of weken de tent uitvechten om hun eigen plek in het geheel te vinden, jij mag ze voor de televisie planten omdat je nog helemaal kapot bent van alle drukte op school, het is oké om in je eentje die ene serie te gaan bingen terwijl je man iets anders kijkt en je hoeft niet dagelijks een uitstapje te maken als dat voor jullie niet werkt.

Met andere woorden: gezelligheid is fijn maar geen doel meer op zich.

Gebruik je zomervakantie ook niet om alle ergernissen van het afgelopen jaar met elkaar te bespreken. Dat moet je eigenlijk tussendoor al doen, zegt ook relatiedeskundige Paulien Timmer. De situatie is in een vakantie al gespannen en de kans is dan al groter dat je ruzie krijgt; door olie op het vuur te gooien raak je alleen maar verder van huis. Bovendien lost het niets op nu. De vakantie is dus vooral een moment van bijkomen voor het hele gezin, geen startschot om je relatie aan een verwijtenkanon te onderwerpen.

Bespreek vooraf je verwachtingen over komende vakantie met elkaar en voorkom ruzie

Niks is immers zo ergerlijk als opstaan met een ‘de-paden-op-de-lanen-in’-gevoel terwijl je man juist zin had om heerlijk te gaan chillen op de bank. Natuurlijk kan je daar één keer prima overheen komen, maar als het langdurig aanhoudt, wordt de kans op fikse ruzie met de dag groter. Dergelijke ergernissen zijn gelukkig vrij simpel te voorkomen: bespreek vooraf wat jullie wensen zijn en doe allebei een beetje water bij de wijn als dat nodig is en zoek naar oplossingen.

  • Jij gaat een dagje op pad met de kinderen terwijl hij een boek leest
  • De ene dag doen jullie iets wat jij wil, de andere dag wat hij graag doet
  • Weet waar de knelpunten liggen en probeer die te voorkomen
  • Vraag de kinderen eens naar input: wat vinden zij eigenlijk fijn?

Wees eerlijk tegen elkaar over wat je wel en niet fijn vindt

Je hoeft niet altijd meteen te schreeuwen: ‘Jij bent ook altijd…’ Het werkt vaak beter als je op het moment zelf aangeeft dat je iets niet prettig vindt en waarom. Houd het dus vooral bij jezelf. Met je vinger wijzen, levert immers vooral op dat de ander in de verdediging schiet en voor je het weet heb je knallende bonje.

Vertel bijvoorbeeld dat je het niet fijn vindt wanneer je net een boek ligt te lezen in de zon, hij je iets wil vertellen. ‘Ik heb dit moment even nodig om bij te komen van de drukke dag. Vind je het goed om er straks over te praten?’ Zo geef je meteen een oplossing en wijs je je man niet af, slechts het moment. De meeste mannen begrijpen het dan heus wel en voelen zich beter dan dat je vol ergernis zou zeggen dat je ‘ook nooit eens even een moment voor jezelf kan nemen hier in huis’.

Bespreek vooraf de problemen waar jullie vaak tegenaan lopen

Het voordeel als je langer samen bent, is dat je vooraf al een beetje kan uittekenen waar de ruzies op vakantie over gaan. Dat betekent dus ook dat je vooraf die problemen al kan bespreken én oplossingen kan bedenken. Stel dat hij ieder jaar staat te klooien met de tent in Zuid-Frankrijk. Je kan ervoor kiezen het dit jaar weer te laten gebeuren of:

  • Wanneer hij erover begint, vertel je rustig dat je het lastig vindt om in de brandende Zuid-Franse zon te wachten tot de tent staat en dat je dit jaar eens geen ruzie tijdens de vakantie wil. Vraag wat hij een goede oplossing vindt voor dit probleem.
  • Dit jaar gaan jullie op vakantie in een stacaravan of appartementencomplex.
  • Je oefent net zolang tot jij het zelf onder de knie hebt.
  • Je gooit de tent weg en koopt een veel makkelijker exemplaar.

Nicole: ‘Elk jaar ging het weer mis – altijd om precies dezelfde reden. Bas vindt een uur voor vertrek eigenlijk laat genoeg om te beginnen met het inpakken van zijn koffer. Terwijl ik alles al dagen had klaarstaan om last minute stress te voorkomen, kon ik dan alsnog gespannen door het huis lopen op zoek naar zijn oordoppen voor in het vliegtuig. Laatst was ik het zat. Ik stelde hem voor de keuze: of je pakt net als ik eerder in, of je zorgt maar dat je op de afgesproken tijd in de auto zit – ik help niet meer. Tegenwoordig ga ik vast in mijn eentje zitten lezen achter het stuur met een lekker muziekje op, terwijl hij haastig door het huis rent. Had ik veel eerder moeten doen.’

Maak bewust tijd voor elkaar

Tijdens een zomervakantie met de kinderen ben je sneller geneigd om alles in het teken van jullie lieftallige nageslacht te zetten. Maar jullie zijn er ook nog. Dit is juist een moment om lekker met elkaar uit eten te gaan. Of goede gesprekken te hebben tot laat op de avond. De kinderen een nachtje uit logeren te sturen en jullie vakantieruzies te beslechten met goedmaak-seks. Probeer op jullie manier echt bewust tijd te besteden aan de ander, doe iets dat je echt allebei leuk vindt en stap samen even uit de dagelijkse drukte die het leven vaak is. Uiteindelijk zijn jullie niet voor niets zolang samen!

Maak een gezamenlijke planning van de vakantie

Liefst eentje met ruimte voor ieders inbreng. Het helpt namelijk vaak wel als je allemaal niet te veel zit te niksen, dat is voor de kinderen ook fijner. Verzin leuke alternatieven voor dagen dat het regent en laat de kinderen ook iets bedenken. En heb je ergens absoluut geen zin in? Wees dan vooral eerlijk. Want zodra je met tegenzin vertrekt, begint het geruzie mogelijk weer van voor af aan…

Geef elkaar ruimte in de opvoeding

Iets dat veel stellen triggert in de vakantie is elkaars aanwezigheid binnen de opvoeding. Tijdens een weekend kan je soms iets wegslikken, maar na een ruime week samen zeker niet meer. Je bent misschien te denken dat jouw manier de beste is en wordt al kwaad bij het idee dat hij ze zomaar een ijsje tussendoor geeft. Of dat hij veel strenger is dan jij normaal bent. Toch helpt het als je de ander niet zo in zijn nek zit. Per slot van rekening willen jullie allebei het beste voor je kind. En vind je het echt te lastig? Loop dan even weg en ga iets voor jezelf doen. Je zal zien dat de kinderen aan het eind van de dag nog steeds leven 😉

Ruzie maken op vakantie hoort er een beetje bij. Zolang het allemaal niet te heftig wordt, kan het juist ook goed zijn voor je relatie – hoewel leuk natuurlijk anders is. Gelukkig kan je het ook gedeeltelijk voorkomen met bovenstaande tips. Uiteindelijk is een vakantie zonder gedoe toch veel leuker? Herken jij het fenomeen dat je je tijdens een vakantie (zeker in het begin) sneller ergert aan je man? Hoe lossen jullie dat meestal op?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven