Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ruzie tijdens de vakantie? Zo voorkom je dat

De meeste ruzies ontstaan in de brandende zon, omdat hij de tent verkeerd opzet, zich plots enorm bemoeit met de opvoeding of vergeten is de paspoorten te pakken. Op vakantie lijken ergernissen altijd grootser, vervelender en ingrijpender. Waarom is dat? En hoe voorkom je ruzie tijdens de zomervakantie en dat jullie elkaar letterlijk de tent uitvechten? Lees snel verder.

Lekker vakantie vieren of ruzie maken?

Misschien keek je er al maanden naar uit: even lekker vrij zijn, samen met het hele gezin leuke dingen doen en bijkomen. Maar al de eerste dag krijg je een knetterende ruzie met je man. Waarover? Vaak de kleinste dingen. Je ergert je aan hem en hij kan jou ook even niet luchten of zien. Denk aan simpele dingen. Hij ruimt zijn bord niet direct op. Of hij wil lekker in de achtertuin relaxen, terwijl jij net zo’n zit had in een leuk dagje weg met het gezin. Dat botst!

Anita: ‘Elke vakantie gaat het mis. Vooraf kijken we er allebei enorm naar uit, mijn man en ik, maar als het dan eenmaal zover is dan is de spanning binnen no time om te snijden. Zoals vorig jaar. We gingen met de kinderen naar een pretpark – iets waar iedereen al weken naar uitkeek. Onderweg pakte hij de gesmeerde broodjes uit zodat we lekker konden ontbijten. Hij had alles die ochtend voorbereid, wat heel lief was, maar die van mij zaten vol boter – iets dat ik al niet eet sinds we zeven jaar geleden een relatie kregen. Ik heb de rest van de weg niet meer tegen hem gepraat. Achteraf lachen we erom, maar het was echt zo’n typisch vakantiemoment.’

Waardoor krijgen we sneller ruzie tijdens de zomervakantie?

Je zit continu op elkaars lip (en dat is wennen – elke keer opnieuw)

Iedereen heeft een eigen ritme in huis. Tijdens vakanties worden die compleet verstoord. De kinderen gaan later naar bed, je zit plots heel veel samen en moet daardoor ook meer rekening houden met de rest. Dat kan best lastig zijn. Zeker als je eigenlijk nogal gehecht bent aan je eigen structuur.

Jullie ‘moeten’ ineens van alles doen (want anders is het zonde van de vakantie)

Het is een bepaalde druk die je jezelf oplegt, maar het maakt wel dat je meer gespannen bent dan normaal. Als je dan ook nog eens per se wil dat het leuk is, kan dat aan alle kanten botsen. Hoe goed jullie het ook bedoelen, een ruzie ontstaat zoveel sneller tijdens de dagen dat je allemaal vrij bent.

Je neemt te weinig tijd voor jezelf

Dit geldt trouwens voor zowel jou als je man. Omdat een (zomer)vakantie behoorlijk intensief is, vergeet je al snel goed voor jezelf te zorgen. In plaats van elke avond samen op de bank of in de achtertuin te zitten, kan je er ook voor kiezen om apart van elkaar een fijne serie te kijken. Of even een wandeling te maken in je eentje. Maar omdat de tijd schaars is, doe je dat allebei niet zo snel (zeker in het begin van de vakantie) en forceer je de boel eigenlijk een beetje.

Lisette: ‘Mijn man en ik zijn dit jaar zestien jaar getrouwd. We kennen elkaar door en door, willen helemaal geen ander en zijn samen echt gelukkig. Tot aan de vakantie. Als we 24/7 samen zijn dan gaat het mis. En ik zou echt heel graag willen dat dit stopt, maar hoe? De enige oplossing lijkt om apart van elkaar op vakantie te gaan. Maar het moet toch beter kunnen?

hoe voorkom je ruzie op vakantie tips

Hoe voorkom je ruzie op vakantie?

Verander je mindset over het begrip vakantie

De komende zomervakantie betekent niets anders dan dat jullie allemaal (een gedeelte van de) zes weken vrij zijn. Laat alle ‘moetjes’ los. Het mag soms stroef verlopen, er kunnen dingen misgaan en het hoeft niet geforceerd gezellig te zijn. Dit is ook niet het moment om de ergernissen die zich door het jaar heen opstapelen te gaan bespreken. Dat moet je eigenlijk tussendoor al doen, zegt ook relatiedeskundige Paulien Timmer. Zie de vakantie dus als een moment van bijkomen voor iedereen. Niet als het begin van een diepgravende sessie over jullie relatie.

Bespreek je verwachtingen over komende vakantie met elkaar en voorkom ruzie

Niks zo ergerlijk als opstaan met een ‘de-paden-op-de-lanen-in’-gevoel terwijl je man juist zin had om heerlijk te gaan chillen op de bank. En daar kan je één keer overheen komen, maar als dit patroon zich een week voortzet, kan je de ander wel wat doen. Van beide kanten trouwens. Dit soort ergernissen zijn vrij simpel te voorkomen: bespreek iets voor de vakantie wat jullie wensen zijn. Misschien lig je dichterbij elkaar dan je denkt. Maar wil jij inderdaad graag veel ondernemen en je man juist thuis zitten? Zoek dan naar oplossingen.

  • Jij gaat een dagje op pad met de kinderen terwijl hij een boek leest
  • De ene dag doen jullie iets wat jij wil, de andere dag wat hij graag doet
  • Weet waar de knelpunten liggen en probeer die te voorkomen

Wees eerlijk tegen elkaar over wat je wel en niet fijn vindt

Je hoeft niet altijd meteen te schreeuwen: ‘Jij bent altijd…’ Het werkt vaak beter als je op het moment zelf aangeeft dat je iets niet prettig vindt en waarom. Hou het vooral bij jezelf. Met je vinger wijzen, levert vaak alleen maar op dat de ander in de verdediging schiet en voor je het weet heb je knallende bonje.

Vertel bijvoorbeeld dat je het niet fijn vindt wanneer je net een boek ligt te lezen in de zon, hij je iets wil vertellen. ‘Ik heb dit moment even nodig om bij te komen van de drukke dag. Vind je het goed om er straks over te praten?’ Zo geef je meteen een oplossing en wijs je je man niet af, slechts het moment. De meeste mannen begrijpen het dan heus wel en voelen zich beter dan dat je vol ergernis zou zeggen dat je ‘ook nooit eens even een moment voor jezelf kan nemen hier in huis’.

Bespreek vooraf de problemen waar jullie vaak tegenaan lopen

Het voordeel als je langer samen bent, is dat je vooraf al een beetje kan uittekenen waar de ruzies op vakantie over gaan. Dat betekent dus ook dat je vooraf die problemen al kan bespreken én oplossingen kan bedenken. Stel dat hij ieder jaar staat te klooien met de tent in Zuid-Frankrijk. Je kan ervoor kiezen het dit jaar weer te laten gebeuren of:

  • Wanneer hij erover begint, vertel je rustig dat je het lastig vindt om in de brandende Zuid-Franse zon te wachten tot de tent staat en dat je dit jaar eens geen ruzie tijdens de vakantie wil. Vraag wat hij een goede oplossing vindt voor dit probleem.
  • Dit jaar gaan jullie op vakantie in een stacaravan of appartementencomplex.
  • Je oefent net zolang tot jij het onder de knie hebt.
  • Je gooit de tent weg en koopt een heel gemakkelijk exemplaar.

Nicole: ‘Elk jaar ging het weer mis – altijd om precies dezelfde reden. Bas vindt een uur voor vertrek laat zat om te beginnen met het inpakken van zijn koffer. En waar ik alles al dagen heb klaarstaan om last minute stress te voorkomen, kon ik dan alsnog gespannen door het huis lopen op zoek naar zijn oordoppen voor in het vliegtuig. Laatst was ik het zat. Ik stelde hem voor de keuze: of je pakt net als ik eerder in, of je zorgt maar dat je op de afgesproken tijd in de auto zit – ik help niet meer. Tegenwoordig ga ik vast in mijn eentje zitten lezen achter het stuur, terwijl hij haastig door het huis rent. Had ik veel eerder moeten doen.’

geen ruzie meer in de zomervakantie tips

Maak ook tijd voor elkaar

Tijdens een zomervakantie met de kinderen ben je sneller geneigd om alles in het teken van jullie lieftallige nageslacht te zetten. Maar jullie zijn er ook nog. Dit is juist een moment om lekker met elkaar uit eten te gaan. Of goede gesprekken te hebben tot laat op de avond. De kinderen een nachtje uit logeren te sturen en jullie vakantieruzies te beslechten met goedmaak-seks. Probeer op jullie manier echt bewust tijd te besteden aan de ander, doe iets dat je echt allebei leuk vindt en stap samen even uit de dagelijkse drukte die het leven vaak is. Uiteindelijk zijn jullie niet voor niets zolang samen!

Maak een gezamenlijke planning van de vakantie

Liefst eentje met ruimte voor eigen initiatief. Maar het helpt vaak wel als je allemaal niet te veel zit te niksen. Voor de kinderen ook fijner. Verzin leuke alternatieven voor dagen dat het regent en laat de kinderen ook iets bedenken. En heb je ergens absoluut geen zin in? Wees dan vooral eerlijk. Want zodra je met tegenzin vertrekt, begint het geruzie mogelijk weer van voor af aan…

Geef elkaar ruimte in de opvoeding

Iets dat veel stellen triggert in de vakantie is elkaars aanwezigheid binnen de opvoeding. Tijdens een weekend kan je soms iets wegslikken, maar na een ruime week samen zeker niet meer. Je bent misschien te denken dat jouw manier de beste is en wordt al kwaad bij het idee dat hij ze zomaar een ijsje tussendoor geeft. Of dat hij veel strenger is dan jij normaal bent. Toch helpt het als je de ander niet zo in zijn nek zit. Per slot van rekening willen jullie allebei het beste voor je kind. En vind je het echt te lastig? Loop dan even weg en ga iets voor jezelf doen. Je zal zien dat de kinderen aan het eind van de dag nog steeds leven 😉

Ruzie maken op vakantie hoort er een beetje bij. Zolang het allemaal niet te heftig wordt, kan het juist ook goed zijn voor je relatie – hoewel leuk natuurlijk anders is. Gelukkig kan je het ook gedeeltelijk voorkomen met bovenstaande tips. Uiteindelijk is een vakantie zonder gedoe toch veel leuker? Herken jij het fenomeen dat je je tijdens een vakantie (zeker in het begin) sneller ergert aan je man? Hoe lossen jullie dat meestal op?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids