Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 tips voor een relaxte kerstvakantie (met de kinderen)

De kerstvakantie staat voor de deur. Met de kinderen thuis kan dat best een pittige opgave zijn, zeker als ze bevangen raken door alle decemberspanning. Daarbij kan je vaak niet echt naar buiten met ons gure klimaat. Toch kan je een relaxte vakantie hebben. Hoe? Lees snel verder!

Decemberdrukte

Het is zover: de kerstvakantie staat voor de deur en is in sommige gevallen zelfs al begonnen. Misschien was je er wel aan toe? December is een nogal drukke maand en vaak stuiteren kinderen alle kanten op. Het ene moment zijn ze gespannen dankzij Sinterklaas, dan een stapel cadeaus onder de kerstboom en als afsluiter laat opblijven en je vol eten met oliebollen. Hoe voorkom je dat je ze aan het eind van de rit opgelucht, maar afgepeigerd weer op school aflevert?

Met deze 7 tips is je kerstvakantie een stuk relaxter

Laat de boel los

Oké, onder de feestdagen kom je niet uit: die staan behoorlijk vast. Maar probeer ze ook een beetje te laten ‘zijn’. Op school staat ook al elke dag van alles vast (denk aan het kerstdiner), nu is het wel lekker als ze niet iedere dag hoeven op te draven voor wéér een activiteit. Laat hen een beetje meebeslissen hoe jullie de dagen indelen. 

LET OP! Het risico van deze aanpak is algehele lamlendigheid. Voorkom dit door voor jezelf wel een back-up planning in je achterhoofd te hebben (dierentuin, museum, kleuren).

Laat ze lekker een nachtje (of twee) logeren

Waarom niet? Veel familieleden vinden het prachtig als hun kleinkinderen of nichtjes/neefjes komen slapen. Normaal is daar weinig tijd voor, nu heb je twee weken. Kleine bijkomstigheid: je hebt zelf ook wat rust. En die kan je mooi gebruiken voor de voorbereiding van het kerstdiner, het halen van de oliebollen, misschien het bingewatchen van die ene goede serie of lekker lezen. Want een kerstvakantie met drie kinderen is keihard werken, terwijl jij die rust in deze dagen ook best kan gebruiken.

Buitenspelen

Misschien heb je (of je man) zelf ook zin om mee te gaan? En anders laat je ze lekker spelen. Met een beetje geluk ligt er sneeuw of schijnt de zon, ideaal toch? Voor kinderen goed om even uit te waaien en voor jezelf ook.

Als het dagenlang regent, stormt, sneeuwt en/of onweert, zorg voor Plan B

En laat dat geen indoor speeltuin zijn! Het is daar vaak in de kerstvakantie monsterlijk druk. De kans dat je twee minderjarige kemphaantjes uit elkaar moet trekken, het aan de stok krijgt met andere ouders en/of stijf van de stress weer huiswaarts keert is veel te groot.

Anti-spanningspakket

Om te voorkomen dat je allemaal de tent uit stuitert, is het verstandig allemaal aan het anti-spanningspakket te gaan: weinig suikers en kleurstoffen, niet te veel prikkels en flexibel ouderschap. Dat laatste houdt vooral in dat je tijdens de feestdagen het karakter van je kind leidend laat zijn, niet wat jij deze dagen voor ogen had. Niemand wordt gelukkig van een gespannen kerst, toch?

Zorg goed voor jezelf

In alle situaties geldt eigenlijk wel dat als je niet uitgerust bent, je ook minder kan hebben. Toch vergeet je dat makkelijk in alle hectiek. Dus zet af en toe even een kerstfilm op die barst van de clichés of neem tijd om te lezen, terwijl je partner voor de kinderen zorgt, en je kan er weer tegenaan!

Geniet van elkaars gezelschap

Iets dat eigenlijk op 1 had moeten staan natuurlijk. Want de kerstvakantie is er per slot van rekening ook om van elkaar te genieten. Zo vaak gebeurt het uiteindelijk niet dat je allemaal samen bent en echt tijd met elkaar kan doorbrengen. Toch?

Wat gaan jullie komende kerstvakantie allemaal doen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids