Zo ga je een relaxte kerstvakantie tegemoet

Ze zijn eraan toe. Jij misschien ook wel: even twee weken uit de dagelijkse ratrace stappen, alle tijd voor het gezin en meer ruimte om te doen waar je zin in hebt. Toch kan het tegenzitten en wil je op dag 1 wellicht al starten met een aftelkalender, omdat je ze het liefst alweer naar school zou willen brengen. Zeker als ze ook al last hebben gehad van sinterklaasstress en vervolgens vanwege het kerstdiner op school. Om er toch een fijne vakantie van te maken vind je in dit artikel hele handige tips om er toch een feestje van te maken (met zoveel mogelijk vrede op aarde)!

December is een pittige maand

Het is belangrijk om te beseffen dat december van ons allemaal veel vergt:

  • Drukte op je werk, nog snel ‘even’ van alles moeten afronden.
  • Sinterklaas en alles dat daarbij komt kijken: van drukke kinderen tot het regelen en inpakken van cadeautjes, één of meerdere surprises maken, een gedicht schrijven, pakjesavond doorkomen.
  • Iets leuks verzinnen voor het kerstdiner op school (en misschien wel meerdere hapjes afleveren, als je meerdere kinderen in de basisschoolleeftijd hebt).
  • Intussen hebben je kinderen (en jullie) mogelijk griep of ben je allemaal verkouden – aangezien er in deze maand allerlei vervelende virussen rondwaren.
  • De dagen worden korter, we krijgen (te) weinig daglicht en sommigen van ons lopen rond met een vitamine d-tekort, met alle fysieke en mentale gevolgen van dien.
  • Kerst thuis voorbereiden: ga je gourmetten, een uitgebreid diner koken voor de familie of juist voor low budget dit jaar? Je moet nog cadeaus kopen, de boom neerzetten en de rest van het huis versieren, bedenken wat je doet tussen het ontbijt en diner door, zonder dat iedereen elkaar zat is.
  • Oud en nieuw: waar, met wie, hoe? Steken jullie vuurwerk af of niet? Hoe gaat jullie huisdier ermee om als er veel knallen klinken in de buurt? O ja, en je moet nog even oliebollen en champagne halen – met een beetje pech samen met de rest van Nederland.

Kortom, het vergt veel van jullie allemaal. Dat iedereen moe, hangerig, geërgerd en lamlendig is, mag dus geen verrassing zijn. Toch vergeten we makkelijk waar het aan scheelt en start zo’n vakantie dan hectisch. Gelukkig is dat niet nodig.

Relaxte kerstvakantie? Met deze tips kom je zelf ook tot rust

Zorg voor kindproof feestdagen

Het Gebed om kalmte begint met de volgende regels:

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil hiertussen te zien.

St. Franciscus van Assisi (1181-1226)

Of je nu christelijk bent of niet, deze eeuwenoude wijsheid komt goed van pas tijdens de kerstvakantie. Je kunt bijvoorbeeld de feestdagen zelf niet veranderen, wél hoe je ze invult. Kijk dit jaar eens naar het belang van de kinderen. Als ze drie dagen hapjes moeten eten die ze eigenlijk niet zo lekker vinden, zich elke keer opnieuw netjes moeten aankleden en langdurig moeten tafelen, kan je nu al uittekenen dat ze dat niet gaan volhouden.

Zoek daarom een gulden middenweg waarbij je wel kerst viert, maar geen eindeloze, chique diners. Denk aan een kerstdiner dat de kinderen zelf samenstellen (met bijvoorbeeld patat, snoeptomaatjes, gevulde eitjes, ragout of bladerdeeghapjes), één pyjamadag vol kerstfilms en één keer wat netter aangekleed dineren met familie. De kans is groot dat ze het dan allemaal een stuk leuker vinden.

Ga elke dag een uurtje naar buiten

Misschien voelt het als een crime om dagelijks de kou te trotseren, maar je kinderen zullen je dankbaar zijn. Het is goed voor hen om een wandeling te maken: ze kunnen hun energie kwijt, lekker klimmen en klauteren in de speeltuin of een stukje rennen. En het is ook nog eens hartstikke gezond. Het weer en de kou mogen geen excuus zijn. Doe thermokleding aan met daarover een dikke trui, winter- of regenjassen, dikke sokken, laarzen, mutsen, sjaals en handshoenen. Eenmaal thuis zet je een goede pot thee of maak je lekker warme chocolademelk met slagroom.

Tip! Vind je het lastig om te verzinnen wat je moet doen buiten? Maak dan een bingokaart met herfstbladeren die je kunt zoeken of juist dieren die zich in dit seizoen graag laten zien. Als je een doel hebt, is het soms makkelijker om jezelf te motiveren.

Plan leuke dingen om te doen

Relaxed is fijn, maar als je de boel te veel loslaat, is er een kans dat de dagen je gaan ‘overkomen’ en dat je dagen dan vooral uit ruzie en gemopper bestaan. Om dat te voorkomen is het goed om een planning achter de hand te houden. Per dag kan je kijken waar jullie behoefte aan en zin in hebben.

  • Spelletjesmiddag
  • Kerstfilm kijken
  • Naar een bijzonder evenement als Holiday on Ice
  • Winterse koekjes bakken
  • Hut bouwen in de woonkamer
  • Stukje wandelen over het strand
  • Schaatsen op de schaatsbaan
  • Naar de bioscoop (Trolls 3, Vogelvlucht, Juf Braaksel, Wonka of Wish)
  • Bowlen en pizza eten na afloop
  • Oliebollen bakken (of halen en opeten, heb je meteen weer een doel om te gaan wandelen)
  • Beautymiddag
  • Tekenen/knutselen
  • Dominosteentjes neerzetten: wie maakt de langste baan voor hij omvalt?
  • Warme chocomelk maken
  • Maak lampionnen (eventueel met een uitgehold knolletje) en maak een avondwandeling
  • Ga op visite bij oom en tante of opa en oma
  • Maak een boswandeling

Wat ook leuk is? Een vakantiebingo maken. Hierop teken je verschillende activiteiten die de kinderen kunnen afvinken wanneer je ze hebt gedaan. Maak een afwisselende mix van dingen die je thuis kunt doen en buiten de deur.

Ontprikkelen

Het lijkt een modewoord, maar is het niet. Bijna iedereen kent het wel dat je soms even helemaal leeggezogen lijkt en geen energie meer hebt (of dus overprikkeld bent). De kinderen hebben hier ook last van, zeker na een intensief weekend. Probeer hier oog voor te hebben en erop in te springen met een hele rustige dag met:

  • Weinig suikers en kleurstoffen
  • Rustige muziek
  • Een beperkt aantal prikkels op een dag
  • Een lange wandeling
  • Flexibel ouderschap

Dat laatste betekent uiteraard niet dat je geen grenzen stelt, maar wel dat je handelt vanuit de behoeften van je kind(eren). In de praktijk zou het zelfs zo kunnen zijn dat één van jullie tijdens kerst thuisblijft met één van de kinderen, als die doodop is. Denk ook aan het dragen van comfortabele kleding, lekker eten en vooral lief zijn voor jezelf.

De kinderen laten logeren

Biedt een naaste aan om de kinderen te laten logeren? Voel je dan niet bezwaard en ga op het aanbod in. Deze periode vraagt van jou als ouder waarschijnlijk ook behoorlijk veel, dus even bijkomen kan echt heel welkom zijn. Denk ook aan het mondmasker in het vliegtuig. Uiteindelijk heb je niet zo vaak de kans om te kunnen blijven liggen of de hele middag foute kerstfilms te bingen, toch? Neem het er dus maar van!

Zorg voor rust in huis

De kerstvakantie is een ideaal moment om op te ruimen en, letterlijk, plek te maken voor het nieuwe jaar. Dit creëert rust in huis en dus in je hoofd. Begin gewoon ergens. Trek een keukenkastje open en haal alles eruit, bekijk wat je wil houden, wat weg kan en wat je eventueel wil verkopen of naar de kringloop mag, en ruim hem weer in. Zo kan je de hele woonkamer en alle slaapkamers afgaan, gewoon in je (of jullie, als je er een gezinsactiviteit van maakt) eigen tempo.

Vergeet niet te genieten

Juist omdat het vakantie is. Plof op de bank naast je kind en leg een warm plaidje over jullie heen, terwijl je samen een film kijkt die zij uitkiezen. Snoep van het beslag, knutsel en teken gezellig mee, speel of ga lekker samen voetballen tijdens het buitenspelen. Uiteindelijk is het voor jou ook vakantie en juist die heerlijke momenten maken er een feestje van waar je nieuwe energie van krijgt.

Wat gaan jullie komende kerstvakantie allemaal doen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©gpointstudio – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven