Ruim je bureau op dag: 5 frisse tips

Hoewel de oorsprong onduidelijk is, ‘vieren’ we op de tweede maandag van januari Ruim je bureau op dag. Oftewel: clean off your desk day. Dit jaar valt die dag op 9 januari 2023. Om je een handje te helpen, vind je hieronder handige tips om je bureau weer lekker op te ruimen zodat je productief kan beginnen aan de nieuwe werkweek! Meteen een goede reden om het echte werk nog even uit te stellen.

Ruim je bureau op dag

Zoals met wel meer ‘dagen van…’ kan je je afvragen in hoeverre je de Ruim je bureau op dag nu echt serieus zou moeten nemen. Aan de andere kant valt er iets voor te zeggen. De meeste mensen die werken op kantoor beginnen in de tweede week van januari weer met werken, de scholen starten en je mag weer door met ‘het normale leven’. Om dat zo goed mogelijk te doen, helpt het als je de boel lekker organiseert en opruimt. Zo ook je bureau. Is jouw werkgever nog niet op de hoogte van deze speciale dag en zien jullie het wel zitten om nog even rustig op te starten? Dan heb je nu een goede reden om je baas in te lichten en lekker met zijn allen te gaan opruimen! Een opgeruimd bureau zorgt immers voor productievere werknemers: win-win.

Handige tips om je bureau op te ruimen

Haal alles eraf en eruit

De beste manier om overzicht te krijgen, is door alles van je bureau af te halen en uit je ladeblok – als je dat nog hebt. Zoek uit wat je heb liggen, gooi weg wat niet nodig is en organiseer daarna alles op een logische manier: soort bij soort. Dus alle pennen op dezelfde plek, losse papieren bij elkaar in een mapje en notitieboekjes in dezelfde la. Op die manier grijp je niet langer mis en is je werkproces een stuk productiever.

Maak alles schoon

Als je op kantoor werkt, wordt dat (hopelijk) regelmatig gedaan door de schoonmaakploeg, maar bepaalde dingen kunnen geen kwaad om zelf even op te pakken. Denk aan het toetsenbord, waar een schrikbarende hoeveelheid vuil in ophoopt als je dit niet bijhoudt. En de muis (niet te lang bij stilstaan), je beeldscherm(en) en het bureau zelf kunnen vast ook een poetsbeurt gebruiken. Het voordeel van eens schoon bureau is bovendien dat het weer heerlijk fris ruikt en dat motiveert hopelijk extra om straks aan de slag te gaan.

Ruim je computer op

Om te beginnen kan je vrijwel alle documenten van vorig jaar in de map 2022 opslaan. Heb je niet direct tijd om dat allemaal stuk voor stuk uit te zoeken, dan heb je in elk geval de boel bij elkaar en kan je toch weer met een fris gevoel aan 2023 beginnen. Houd verder elke dag een kwartiertje vrij om 2022 door te spitten. En ook belangrijk: start dit jaar met de goede gewoonte om alles meteen in de juiste mappen te zetten zodat je overzicht houdt. Lees je mails, gooi weg wat niet nodig is en sla de belangrijke informatie op.

Maak er je eigen werkplek van

Je doet nu eenmaal beter je best voor iets dat van jou is dan een meubelstuk van de baas. Een goede reden dus om je bureau op te leuken met mooie foto’s van je gezin, inspirerende quotes als je daar behoefte aan hebt en misschien een plantje dat de luchtkwaliteit bevordert. Je zal snel genoeg merken dat als het er mooi uit ziet, je het graag ook mooi wil houden.

Creëer een nieuwe routine

Vaak is het volhouden van een opgeruimd bureau helemaal niet zo moeilijk en kost het veel minder tijd dan je denkt. Het sleutelwoord is bijhouden. Zoals je kinderen ook meegeeft dat ze na elke activiteit eerst opruimen wat ze hebben gedaan, zo kan je je werkplek eveneens na elke activiteit weer in orde maken. Als je bijvoorbeeld met pauze gaat en weet dat je vanmiddag een vergadering hebt, berg het dossier van vanochtend dan vast op en leg je pennen weer terug waar ze horen. Het zijn kleine handelingen, maar maken een flink verschil.

En dan nu aan de slag! Heb jij zin om lekker je bureau op te ruimen met deze handige tips? En wat vind jij van initiatieven als Ruim je bureau op dag?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ruslan Satsiuk – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven