Je baby op je rug dragen in de winter – hoe dan?

Als je je oudere kindje vooral in huis draagt in de draagzak, denk je geen twee keer na: gewoon op je rug binden en doen wat je moet doen. Maar misschien wil je ook een keer naar buiten of heb je geen zin om te gaan winkelen met een kinderwagen. Hoe draag je je kindje dan op je rug? Schaf je een speciale jas aan? Toch maar op je buik? Over de jas heen? In dit artikel vind je antwoord op bovenstaande vragen en handige tips om toch te kunnen rugdragen in de winter.

Rug dragen in de winter

Baby onder je eigen jas

Soms zie je weleens de tip dat je een grotere jas kunt kopen waaronder je de dreumes kan dragen. Het is een optie, al is het belangrijk dat je hierbij goed blijft controleren of je kindje comfortabel zit. Doe dit ook alleen bij grotere kinderen die met hun hoofdje boven je jas uitsteken en dus vrij kunnen ademen. Houdt bovendien in je achterhoofd dat je in een regenbui geen capuchon kunt dragen en dat deze optie meestal minder praktisch is.

Een speciale draagjas kopen

Misschien ken je ze wel, de speciale draagjassen waardoor je geen oversized jas aanhoeft (en er dus wellicht ook niet uitziet alsof je zwemt in je nieuwe jas). Ze sluiten mooi aan, maar hebben een extra tussenstuk waardoor je kindje prima mee kan en lekker warm zit. Een aantal modellen zijn geschikt voor buik- en rugdragen, waardoor je langer plezier hebt van je investering. Deze optie is zeker aan te raden als je regelmatig of zelfs vrijwel altijd draagt. Anders is het de overweging waard: haal je de kosten eruit of kan je toch beter af met een van de andere opties?

Draagcover

Een goedkopere optie dan een draagjas is de draagcover. Je kunt dan gewoon je normale jas blijven dragen en de cover als een soort beschermlaag over je kind heen doen, over de draagzak heen. Ze zien er een beetje uit als een slaapzakje en houden je kleintje heerlijk warm. Let erop dat je kindje altijd een muts en sjaal draagt bij koud weer en zorgt voor een extra warm laagje om zijn voetjes. Verder is een vestje voldoende.

Rugdragen zonder jas

Is het buiten redelijk aangenaam (windstil, geen regen, redelijke temperatuur), dan kan je er ook voor kiezen om op je rug te dragen en zelf zonder jas naar buiten te gaan. Dit is eveneens een goede optie wanneer je voornamelijk gaat winkelen en/of kleine stukjes buiten loopt.

Over je jas dragen?

Het is een optie om je kindje over je jas te dragen. Je moet de draagzak dan opnieuw afstellen zoals voorgeschreven, om te zorgen dat je dreumes of peuter nog steeds stevig zit. Toch wordt dit afgeraden door draagconsulenten, zoals je hieronder kunt lezen. Bovendien is het niet heel praktisch: je moet een draagzak bijvoorbeeld regelmatig bijstellen, omdat je binnen zonder jas draagt. Daarbij moet je kleintje een dikke jas dragen, waardoor de zak of doek minder goed aansluit. Kortom, kies liever één van bovenstaande opties.

Tips bij rugdragen in de winter

 • Blijf de lichaamstemperatuur controleren. Bij jongere kinderen die hun temperatuur nog niet zelf kunnen reguleren zijn we dit gewend, maar ook bij oudere kinderen blijft het belangrijk om te kijken hoe het gaat. Als je over je jas heen draagt, is de kans aanwezig dat ze het te koud krijgen. Houd dit dus goed in de gaten.
 • Vergeet het hoofdje niet. Je kindje zit hoog op je rug en kan dus zowel wind als regen vangen. Om te voorkomen dat hij het erg koud krijgt, doe je een mutsje op of een waterdichte capuchon.
 • Zorg dat iemand je kan helpen. Als je kindje het koud heeft, huilerig is en niet lekker lijkt te zitten op je rug, is het handig wanneer iemand hem kan pakken. Rugdragen is in de winter namelijk toch een stukje bewerkelijker dan in de zomer of op warme lente- en herfstdagen, en ook een kwestie van proberen.
 • Kies eventueel voor een draagdoek van natuurlijk materiaal. Wollen doeken reguleren de temperatuur en houden je kindje lekker warm. Het is een andere manier van dragen dan met een draagzak, maar kan voor de winter toch de moeite waard zijn om je in te verdiepen.
 • Kleed je kindje goed warm. Voeten en handen koelen ’s winters snel af. Koop daarom stevige, warme laarsjes voor je kleintje, doe hem wantjes aan en zorg voor een maillot onder de kleding. Dit biedt extra warmte.
 • Neem een winteroverall mee voor op locatie. Wil je dreumes of peuter een stukje wandelen? Neem dan een warme overall mee die je op dat moment kunt aantrekken. In de drager zitten ze vaak niet comfortabel en kan het weer te warm worden.
 • Vergeet jezelf niet. Jij moet je ook warm kleden. Draag natuurlijke materialen als wol om warm te blijven en eventueel thermokleding, comfortabele laarzen die je voeten goed ondersteunen (met een kind op je rug is die wandeling toch een stukje zwaarder, letterlijk en figuurlijk) en kies voor handschoenen waarmee je gemakkelijk kunt handelen.

Wat zegt de draagconsulente over rug dragen in de winter?

Simone van Dragen met Simone: ‘Lekker naar buiten gaan in de winter is erg gezond voor jou en je kindje: nog even wat zonlicht (vitamine D) meepakken en frisse buitenlucht. Ik adviseer eigenlijk altijd om onder je jas te dragen. Een draagdoek of -zak sluit namelijk altijd beter aan bij jouw lijf en dat van je kleintje dan wanneer je over je jas zou dragen. Dit is ook de reden dat kinderen beter geen dikke winterjas kunnen aandoen: de zak of doek moet ook bij hen goed kunnen aansluiten.

Verder is het wat kleding betreft belangrijk om de volgende punten in je achterhoofd te houden:

 • Een draagzak of geweven doek telt als één laag kleding, een rekbare doek als drie lagen.
 • Gebruik het liefst een wollen mutsje zonder wangen. Dat laatste is belangrijk, omdat de ademweg kan blokkeren wanneer het mutsje te groot is.
 • Kies bij voorkeur voor losse sokjes en slofjes aan de voeten en geen (beren)pakjes met voetjes eraan vast. Door de manier van zitten in een draagzak of -doek komen de teentjes vaak in een ongemakkelijke positie te zitten. Bij losse sokken en sloffen ondervang je dit probleem.
 • Draag geen dikke sjaals die de ademweg van je kindje kunnen blokkeren.
 • Neem een spiegeltje mee of kijk via je telefoon regelmatig even of je kleintje nog goed zit.
 • Probeer zoveel mogelijk met de wind mee te wandelen, zodat je kindje geen last heeft van de harde wind in zijn gezicht.

Zoek je een fijne zaak om een draagjas te kopen? Dan kan ik Mawaho van harte aanbevelen.’

Wanneer je graag op je rug draagt, is de winter misschien een seizoen dat in eerste instantie voelt als een uitdaging. Met bovenstaande tips wordt rugdragen in de winter echter een peulenschil en kan je er lekker op uit! Welke optie lijkt jou het fijnst? Draagjas, draagcover of zelfs zonder jas op pad?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©oliveromg – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven