Alsof de situatie niet moeilijk genoeg is, staat je op een gegeven moment een volgende vraag te wachten. Wil je rouwkaarten versturen nadat jullie baby overleden is? Of ga je toch voor een geboortekaartje? En wat zet je er dan op? In dit artikel neem ik jullie mee naar onze keuze en overpeinzingen.
Na de geboorte
Met de geboorte van een stil geboren kindje kom je voor keuzes te staan die je van je leven niet had willen maken. Je moet (waarschijnlijk voor het eerst in je leven) een uitvaart organiseren, bedenken of je gaat voor begraven of cremeren, een specifiek kistje uitzoeken of juist een mandje en nog honderdduizend andere dingen. En waar je je op de bevalling en kraamtijd had voorbereid, ben je dat niet op deze situatie.
Op een gegeven moment komt er dus ook het moment dat je moet kiezen tussen een geboorte- of rouwkaart. Wat doe je dan?
Geboortekaartje of rouwkaart na stilgeboorte
Voor beide opties valt iets te zeggen. Een geboortekaartje laat vooral een lichtere boodschap zien: jullie trots, de liefde waarmee jullie haar hadden willen ontvangen en natuurlijk het nieuws dat jullie kindje geboren is. Zeker wanneer je andere kinderen hebt, kan dit een fijne manier zijn om te herdenken. De dood is heftig, maar een geboortekaartje kan iets meer lucht geven.
Aan de andere kant dekt een rouwkaart wel de lading van wat gebeurd is. Niemand kan in verwarring raken bijvoorbeeld en er is iets meer ruimte voor het verdriet.
Welke keus je hierin maakt, is volledig afhankelijk van je eigen gevoel en voorkeur.
Wanneer stuur je een kaartje na het overlijden van je kindje?
Anders dan wanneer jullie kleintje nog had geleefd, zal je met het sturen van kaarten vaak iets langer wachten. De eerste weken staan vooral in het teken van afscheid nemen en voor je een kaart kunt kiezen, ben je vaak alweer even verder.
Symboliek voelt in deze situatie vaak prettig. Bijvoorbeeld een aantal weken na het overlijden of nadat je erachter kwam dat jullie kindje niet meer leefde. Ook kan je wachten tot de foto’s binnen zijn. En tot slot voel je intuïtief vaak wel aan wanneer je er klaar voor bent. De een zal dat sneller hebben dan de ander; hierin is geen moment aan te wijzen. Het belangrijkst is dat je zelf toe bent aan het uitzoeken van kaarten en passende teksten.
Onze afweging om te kiezen voor een geboortekaartje
Na het overlijden van Nova waren Ro en ik het al snel met elkaar eens. Deze situatie is verschrikkelijk verdrietig, maar we willen (voor zover dat binnen onze macht ligt) het verdriet voor de kinderen enigszins beperken. Hoe? Door genoeg ruimte te laten voor andere gevoelens dan pijn. Zo leggen we hen uit dat we ook heel trots zijn. Vier weken na Nova’s geboorte aten we beschuit met muisjes om haar te vieren, en we spreken vol liefde over haar.
De keuzes tijdens de uitvaart sloten daarop aan: rieten mandje, witte rozen en bellenblaas voor de kinderen. Toen we laatst bespraken of we liever een rouwkaart wilden sturen of juist een geboortekaartje, waren we daar ook snel over uit. We gingen voor dat laatste. En met de foto’s van Stichting Still in de mailbox, waaronder eentje waarop we Nova’s handjes vasthebben, leek het me mooi echt een fotokaart te kiezen. Niet te confronterend, maar wel duidelijk.
Hoe kies je een geboortekaartje na stilgeboorte?
Design van het kaartje
Terwijl ik zocht naar een passende fotokaart met een wat ingetogener design, kwam ik deze tegen. Het olifantje, de regenboog en de kleuren – alles klopte. Meteen schoten de tranen in mijn ogen en wist ik dat dit hem moest worden. Het kaartje is schattig en liefdevol, en daarmee past het precies bij wat we voor ogen hebben.
Je kunt er ook voor kiezen jullie oorspronkelijke kaart te gebruiken. Tegelijkertijd kan dat erg confronterend zijn. Je koos daar immers voor toen jullie kleintje nog leefde, vaak zijn je herinneringen aan de zwangerschap nog vers en dat kan behoorlijk pijn doen. Volg vooral je gevoel en bekijk verschillende kaarten online. Bij Kaartje2go – waar wij ons kaartje bestelden – vind je naast geboortekaartjes ook kinderrouwkaarten. Deze lijken op geboortekaartjes, maar zijn heel symbolisch en passend bij de situatie.
Tekst op je geboortekaartje
Wil je zelf een tekst schrijven? Of kies je iets online?
Persoonlijk vond ik het best een zware keus. De gedichten die ik online vond, dekten de lading van mijn gevoel zo sterk. De tranen rolden al snel over mijn wangen. Toch vond ik niks dat ik passend vond bij ons kaartje. Gelukkig herinnerde ik plots dat ik kort na het overlijden van Nova iets had gestuurd aan een hele goede vriendin hoe we de dag van haar geboorte thuiskwamen: lege handen, een leeg bedje, maar een hart vol liefde.
Die tekst gebruikte ik op de kaart, net als de tekst ‘In liefde geboren en gegaan’ boven haar naam. Daarnaast hebben we iedereen bedankt voor hun lieve woorden en steun, omdat dat ons door deze moeilijke periode heentrekt. Wat voor een ander misschien ‘maar’ een kaartje is, voelt echt als een hart onder de riem. We zijn daar allebei zo ontzettend dankbaar voor. En ik hoop dat die boodschap door onze woorden heen schijnt.
Wil je zelf toch op zoek gaan naar een geschreven tekst? Kijk dan eens bij:
- Lentezoet
- Fem
- Bundeltjegemis
- Ta@lknutsels
Op welke manier maakt je overleden kindje deel uit van de kaart?
Een sterretje (*) is het meest universele teken na overleden. Veel voorkomend alternatief is een vlinder of kruisje. Ook besloten we haar in de ondertekening te zetten, om vooral duidelijk te maken dat ze echt voor altijd onderdeel uitmaakt van ons gezin.
Hiermee sluit de kaart voor ons gevoel echt aan op bij wat we naar de kinderen willen overbrengen. Er is ruimte voor verdriet, maar ook voor liefde.
Wat vinden jullie van ons kaartje?
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, laat die dan achter in de reacties. Ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Troost!! Het gaf mij/ons een gevoel van troost na het ontvangen van dit prachtige kaartje!
De mooie woorden zijn “weergaloos”❤
Liefde, heel veel liefde
Wat een prachtig kaartje en het proces ernaartoe is heel herkenbaar. Wij zijn ook voor een geboortekaartje gegaan en hebben erin gezet “het is ondraaglijk wanneer zoveel verwachting omslaat in zoveel verdriet”.
Ondanks de uiterst verdrietige situatie, vind ik het een prachtig kaartje wat jullie hebben uitgekozen.
dat is iets dat je niet wil dat ooit iemand gaat overkomen – ik zou toch eerder een rouwprentje nemen om geen verwarring te krijgen
Ik vond t een prachtig kaartje, zowel plaatje als jullie tekst… mooi en verdrietig. En passend. Xx
Ik vind het een prachtig kaartje met een hele mooie tekst die denk ik helemaal waar is.
Wat een mooi kaartje. Ik had dit helemaal niet meegrekegen. Wil jullie dus alsnog heel veel sterkte wensen! <3
Poeh wat een moeilijke beslissing in zo n verdrietig tijd. Maar mooi uitgekozen
dit zijn beslissingen die je niet wilt maken he…maar het moet en vind het een mooi kaartje
Dank je wel!